Nyelvtanulás gyorsan – hogyan éri meg a nyelviskola?

IT

Ebben a cikkben a gyors nyelvtanulás kapcsán osztom meg a tapasztalataimat és a tippjeimet. Téma lesz a nyelviskola kérdése, a megfelelő hozzáállás kialakítása és a klasszikus, illetve a modern segédeszközök tárháza is.

Gyors nyelvtanulás?

Ez a kulcsszó általában a diploma előtt szokott felmerülni, amikor a diák kampányszerű tanulással próbálja összeszedni a tudásanyagot a szükséges középfokú C nyelvvizsgához. A tapasztalataim szerint ilyenkor minden az asztalon van és rengeteg pénzt szórnak el nyelviskolai képzésekre, magántanárra és segédeszközökre, de ez sokaknál sajnos csak egy kihagyott ziccer lesz, mert a nyelvvizsga megszerzése után hagyják elhalni nyelvtudásukat vagy már eleve ki se alakulnak a szükséges képességek. 

Nem csak a befektetett energiáról vagy pénzről beszélek, hanem az elvesztegetett humán potenciálról, a mentális gyarapodás lehetőségéről, amit egy jól megalapozott és aktívan alkalmazott nyelvtudás adhat.

Ennek megfelelően azt ajánlom, hogy ha ilyen helyzetbe is kerülsz, ne csupán a középfokú nyelvvizsga legyen a célod – törekedj egy bármikor használható, rugalmasan alkalmazható és bővíthető tudásanyag megszerzésére, hogy színesebb és gazdagabb jövőd legyen!

Nyelviskola, nyelvtanár

Annak idején hatalmas szerencsém volt a középiskolában, mert az angol oktatásom 3. és 4. évében 1-1 olyan tanárom volt, akik egyrészt ismerték egymást, másrészt ugyanazt a teljes mértékben kommunikációközpontú tanítási szemléletet képviselték. Lazán ment az érettségi, még a középfokú nyelvvizsga is meglett.

A csoport létszáma 10 fő körül volt, heti 5-6 órában és nem a merev oktatási tervre koncentráltunk, hanem arra, hogy a kommunikáción keresztül kialakítsuk a fejünkben a nyelvi logikát. A cél ugyanis az volt, hogy angolul tudjunk gondolkodni – tehát egynyelvű megközelítéssel, a komplexet az egyszerűbbel magyarázva tanultunk. Sokat beszéltünk, mert ezzel idővel lerövidült a reakcióidőnk – gondolkodás helyett reflexszerűen tudtunk reagálni, válaszolni, társalogni. Rengeteg tematikus példaszöveget és élőnyelvi példát is feldolgoztunk, amivel bővült a szókincsünk. Volt klasszikus nyelvtani oktatás és szótanulás is, száraz magolás helyett viszont vittünk mindent a gyakorlatba.

Ez az oktatási forma ugyanannak felelt meg, amit a nyelviskola képzése során is kaptam. A lényeg ugyanez volt: egynyelvű, kommunikáció központú oktatás, kis létszámú csoport, hogy mindenki szóhoz jusson, tematikus és élőnyelvi példák, a lehető legintenzívebben. A 3. évemben egy héten így 9-10 nyelvórám volt, a végére meg is lett a nyelvvizsga.

Ha nyelviskola kell, akkor az tanítson így, mert akkor a valóságban is használható, maradandó tudást fogsz kapni. Az szép, ha ismered a szabályokat vagy sok szót tudsz, de a lényeg, hogy a kommunikáció menjen és összeálljon a fejedben a nyelvi logika. Ha felejtesz is, így gyorsabban újra össze tudod később szedni a tudásanyagot, illetve ezt a fajta tudást tudod majd a későbbiekben bővíteni.

Segédeszközök a nyelviskola mellett

  • Minden, ami média: hasznos, ha a környezetedet is egynyelvűsíted a gyors nyelvtanulás céljából. Könyvek, filmek, sorozatok, Youtube-tartalmak a hobbijaid kapcsán kiindulópontként, aztán általános témák, amik kapcsolódnak a kitűzött gólhoz. A mainstream médiatermékekkel érdemes kezdeni, mert azok széles közönségnek készülnek, így a nyelvezetük és stílusuk olyan, hogy jelentősen eltérő csoportok is meg tudják őket érteni. 
  • A lore- és párbeszédgazdag videojátékok külön pontot érdemelnek, mert interaktív jellegüknek köszönhetően egy fokkal mélyebb és rugalmasabb módot képviselnek a nyelvoktatás terén, mint az előbbi egyirányú formák.
  • Egynyelvű szótár: annak idején a legjobb barátom az Oxford egynyelvű szótára és annak szoftvere volt (a szoftverben etimológiai magyarázatok és audiofájlok is voltak a kiejtéshez). A magyarázatot és a kiejtést most már a Google Translate is hozza.

A kiejtés gyakorlása

Erre nagyon egyszerű módszerem van:

  • fogok egy random szövegrészt,
  • felolvasom, amit rögzítek a telefonomon,
  • ugyanezt a szövegrészt felolvastatom a Google Translate-tel,
  • addig gyakorlok, amíg jobb nem lesz.

Fontos az önellenőrzés, mert például az angolnál sokakat zavar, hogy ó, akcentussal beszélne”, aztán nem szólalnak meg. Egyrészt mindegy, mert úgyis az számít, hogy beszélj, másrészt pedig akkor le kell gyalulni azt az akcentust.

Kommunikációs gyakorlatok

Itt szintén felmerülnek a videojátékok, elsősorban azok, amelyek lehetővé teszik a random játékosok közötti csevegést vagy komplexebb kommunikációt igényelnek. Értelemszerűen nem a kompetitív shooterekre gondolok, ahol legfőképpen parancsokat osztogattok egymásnak a randomokkal és ugattok, hanem mondjuk egy klasszikus MMORPG-re, ahol találni lazuló, kommunikatívabb arcokat is.

Egyébként a GTA Online-ban is összehoztunk egy ilyen nemzetközi csoportot random játékosokkal. Aranyat ér a gyakorlás, amit a beszélgetések során kapok és még barátokra is leltem.

A közösségi média, például a tematikus Facebook-csoportok vagy a Reddit is jó platform lehet a kommunikációra. Ha mondjuk a hobbid vagy az oktatás során érintett témák kapcsán keresel egy nemzetközi csoportot, ami aktív és mélyebb beszélgeteseket lehetővé tesz, akkor sokat tudsz gyakorolni.

Szókincsbővítés angolul

  • Oxford 3000: ez a lista a legalapvetőbb angol kifejezéseket tartalmazza, de igazából bármilyen nyelven tökéletes összeállítás. A legjobb kiindulópont.
  • Egyszerűsített nyelvezetű Wikipédia: az angol Wikipédiának van egy leegyszerűsített változata, rengeteget lehet belőle tanulni, ha a normál még nehezen értelmezhető.
  • urbandictionary.com: szlengszótár, nagyon hasznos.

Doz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük