wifi walkie-talkie

Wifi walkie-talkie régi Android telefonból

IT

Egy régi szoftver segítségével két rendkívül elavult, kis teljesítményű Androidos mobilt hasznosítunk újra ebben a cikkben. Walkie-talkie lesz belőlük, ami netkapcsolat nélkül, wifi hálózaton működik.

wifi walkie-talkie

A félretett kütyüjeim között van két Androidos készülék, amelyek túlságosan elavultak ahhoz, hogy hétköznapi okostelefonként használjam őket. Teljesen működőképesek, az akksijuk is működik még valamennyire, ráadásul az apró méretük is előnyös – azonban teljesítményük és tárhelyük nem elegendő a modern alkalmazások futtatására, ráadásul olyan régi Android verziót használnak, hogy már a Google-szolgáltatásokhoz sem tudnak kapcsolódni. Ha újabb verziójú módosított Android romot is szereznék hozzájuk, már az is elavult lenne. 

Barkácsolós, buherálós eszközként viszont most új életcélokat kapnak.

régi Android telefonok

A cél: wifi walkie-talkie

A cél az, hogy a két régi okostelefont egy app segítségével walkie-talkievá alakítsam és wifi hálózaton keresztül tudjanak kommunikálni egymással anélkül, hogy internetkapcsolatra vagy az Android rendszer módosítására lenne szükség. A telefonokban nem lesz SIM kártya sem.

Kiderült, hogy ez igazából egy nagyon egyszerű feladat, csak egy kis keresgélés kellett hozzá.

A wifi walkie-talkie megoldáshoz használt telefonok és szoftver

 1. Samsung Galaxy Mini 2: Android 2.3.6 rendszer, 2012. februárjában mutatták be. Specifikáció.
 2. Sony Ericsson Xperia mini: Android 2.3.x rendszer, 2011. májusában mutatták be. Pozitívuma, hogy rendelkezik egy oldalra kicsúsztatható fizikai billentyűzettel is. Specifikáció.
 3. Intercom for Android applikáció (ingyenes): egy nagyon régi verzió az APKPURE.com oldalról. A Google Playen eléggé megosztó értékeléseket kapott az app, viszont a használt verzió jól működött a két régi okostelefonon.
 4. Ghost Commander applikáció (ingyenes): az Xperia mini hiányzó fájlkezelője miatt volt rá szükség, a régi verziót az APKMIRROR.com felületéről töltöttem le (ezt az oldalt merem linkelni). Opcionális kitérő volt, ha az általad használt készülékek fájlkezelői normálisan látják a háttértárat, akkor nincs rá szükséged. Részletek lentebb.
intercom for android régi verziók

Biztonsági felhívás

Nagyon fontos megjegyeznem, hogy a cikkben részletezett módszer biztonságosságát senki sem tudja garantálni. Elavult verziójú Android készülékekről van szó rengeteg biztonsági hiányossággal, ráadásul a használt app is egy ellenőrizetlen felületről származik. 

Ha az általad használni kívánt készülékek nem ennyire elavultak és még működnek okostelefonként, javaslom a Zello PTT Walkie Talkie appot. Csak a bejelentkezéshez kell neki net, mindenki ajánlja, ingyenes.

Nem tapasztaltam gondot velük, de a következő lépéseket végezd el:

 • A telefonokon végezz egy visszaállítást gyári állapotra és minden korábbi adatodat töröld róluk!
 • NE próbálj meg Google fiókot beállítani nekik – 1) nálam nem is működött (még amikor teszteltem az okostelefon funkcióikat korábban) 2) felesleges, mivel közvetlenül futtatjuk az app APK-ját a telefonok tárhelyéről 3) az elavult szoftverek és nem ellenőrizhető források miatt csak szivárogtatnád az adatokat.
 • Használd őket a normál eszközeidtől elzárt alhálózaton, netkapcsolat nélkül, szintén IT biztonsági okokból.
android ismeretlen források

A telefonok előkészítése és a szoftver telepítése

 1. Mindkét telefonon hajts végre visszaállítást a gyári állapotra és töröld a tárhelyükről a korábbi adatokat. SIM kártyára nem lesz szükséged hozzájuk.
 2. Állítsd be a beállítások között, hogy külső forrásból lehessen telepíteni rájuk applikációkat.
 3. Másold fel az Intercom for Android régi verziójának APK-ját a telefonok tárhelyére.
 4. Indítsd el a telefonok fájlkezelőjéből az APK telepítését. (Kitérő a Sony Ericsson Xperia mini kapcsán a cikk után.)
 5. Csatlakozz a hálózatra vagy az Intercom for Android által létrehozott kapcsolatra, és állítsd be a szoftvert.
intercom for android hálózat wifi walkie-talkie eszközhöz

Az eszközök használata, mint wifi walkie-talkie

 1. Csatlakozz a wifi hálózatra vagy hozz létre egy dedikált hotspotot az alkalmazáson belül, hogy a készülékek kommunikálni tudjanak egymással. Ha a wifi hálózatod választod, akkor a készülékek a teljes lefedett területen kommunikálni tudnak egymással. Az app hotspotjával a készülékek közvetlenül egymáshoz kapcsolódnak, hitelesítés nincs, ráadásul a hatótávod is a telefonok wifi képességeitől függ majd. (Néhány tíz méter.)
 2. Nevezd el a két telefont, majd az appban található lista szerint kapcsold őket össze (IP címet látni fogsz, de a név célravezetőbb).
 3. A hangbeállításoknál add meg Push-to-Talk (más néven PTT) használati módot. Így a készülékek rendes walkie-talkie módjára fognak működni, azaz csak akkor sugároznak, ha nyomod a gombot. (Egyébként az app képes folyamatos kommunikációra, csak ez nem a legcélszerűbb egy walkie-talkie esetében.)
 4. A képernyő megérintésével vagy a hangerőszabályzók megnyomásával aktiválhatod a mikrofont, hogy beszélhess.
 5. Ja, és használd a kihangosítót.

Sony Xperia mini fájlkezelő probléma

Az istenért se találtam fájlkezelőt a Sony Xperia minin, ezért nem tudtam elindítani az APK-t a tárhelyről. A Google valószínűleg megoldotta volna, de egy túlbonyolított kerülőmegoldással inkább a makacs fejem irányába mentem.

Feltöltöttem FTP-n keresztül az APK-t az ezeréves tárhelyemre, wifin keresztül csatlakoztam a netre az Xperiával, majd letöltöttem a tárhelyről a fájlt. Így megjelent a Letöltések listájában, ahonnan már viszont tudtam futtatni.

Tapasztalatok az újrahasznosított régi okostelefonokból készített walkie-talkiekkal

Működnek. 

Teszt közben, amikor túl közel kerültek egymáshoz, szépen elkezdtek visszhangozva visítani, de ez a probléma néhány méteren túl eltűnt. A hangminőség rendben volt, közvetlen kapcsolaton keresztül néhány tíz méteres hatótávot tudtunk tartani.

Valamikor tesztelni fogjuk őket terepen, valószínűleg urbex vagy túrázás közben. Erről frissítem majd a cikket.

wifi walkie-talkie
Doz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük