skylines

Skylines ajánló és előzetes

Mozgókép-blog

A Skylines majdnem akkora katyvasz, mint a Beyond Skyline volt, és legalább annyira jól működik bűnös élvezetként is.

Sztori

A Beyond Skyline inváziója után viszonylag stabil béke köszöntött be a Földön, az emberek és ember-alien hibridek pedig idővel megtanultak egymás mellett élni. Azonban megjelenik egy vírus, ami az ember-alien hibrideket újból gyilkológépekké degradálja, így pedig a nehezen kialakult béke veszélybe kerül.

A helyzet megoldása érdekében a hadsereg egy küldetést szervez, amelynek keretében egy kis csapatot küldenek az alienek szülőbolygójára. A csapat legfontosabb tagja Rose Corley, egy különleges ember-alien hibrid, aki a megelőző háború kulcsfontosságú figurája volt… pozitív és negatív értelemben egyaránt.

A Skyline-trilógia háttere

Őszintén szólva a legkevésbé sem számítottam rá, hogy a Beyond Skyline valaha folytatást kap. A franchise indító filmje, a 2010-es Skyline már eleve egy kísérleti alkotás volt: 10-20 milliós költségvetésének minimális részét költötték az élőszereplős részekre, szinte minden az effektekre ment el. Általánosságban véve sem a közönség, sem a kritikusok nem fogadták jól, és bár anyagi szempontból pozitív irányba dőlt a mérleg, a mozis bevételek 100 millió dollár alatt maradtak.

Aztán jött a Beyond Skyline. A korábbi producer és társíró vette át a rendezői feladatokat a Strause-testvérekből és 14 milliós költségvetésből kihozott egy… totális B-kategóriás katyvaszt. Volt benne dráma, keménykedés, Frank Grillo, harcművészeti filmes elemek silattal és kiváló mesterekkel (Iko Uwais, Yayan Ruhian), egzotikus helyszínek, effektpornó, jelmezek… minden, ami egy kőkemény B-kategóriás bűnös élvezethez kell. A kiadó által elhanyagolt marketingkampány és mozis futam miatt a film viszont 1 millió dolláros box office teljesítményt hozott. Habár a zárásban belengették a folytatás lehetőségét, ilyen gyenge bevétel mellett nem számíthattunk folytatásra. Aztán 2020. decemberében váratlanul megjelent a trailer a harmadik részhez.

Liam O’Donnell közben tisztázta a helyzetet egy Reddit kommentben. Habár a mozis pénztáraknál kevesett hozott a Beyond Skyline, VOD-n, DVD-n és Blurayen szépen termelt. Ráadásul a stúdió jó megállapodást kötött a Netflixszel is. Érdekes látni, hogy egy moziban bukó alkotás hányféle módon hozhat a konyhára napjainkban. Remélhetőleg a lehetőségek gazdag tárház kedvez majd a közepes költségvetésű, merészebb alkotásoknak a közeljövőben.

Kritika

Végre, egy élvezetes B-film!

Eredetiség ugyan nem sok szorult belé, viszont a jó helyről összeválogatott elemekből egy egészen szórakoztató darab született. A Skylines sokban hasonlított a nyolcvanas és kilencvenes évek Aliens koppintásaihoz: volt itt idegen bolygó, kőkemény katonák különítménye, kemény, de sebezhető hőscsaj, zakkant egysorosok és minden jóság. Az akció és kötelező elcsépelt drámázás mellé szerencsére egy jó adag momentum és humor is került a filmbe.

A színészek korrekt munkát végeztek. A film utolsó harmadában csatak izzadtan, szűk pólóban menőző Lindsey Morgan tök jó választás volt a főszerepre, mert szép is, és nagyjából meg el is tudta adni a karakterét. Alexander Siddig (Deep Space Nine), Rhona Mitra (Doomsday) és Yayan Ruhian (The Raid 1-2) a fanservice-ért volt felelős, a drámát Jonathan Howard hozta, a viccesen izmozó keménykedést pedig főként Daniel Bernhardt produkálta. Érdekes volt, hogy a legfőbb humoros szöveget a hörgő-morgó hangon kommunikáló alien-hibrid Trent karaktere kapta. (A szövegeit pedig égetett feliratokkal mutatták.) Hálistennek a sztori is faék egyszerűségű lett és a karaktereket sem bonyolították túl.

Látvány szempontjából a film felemás képet mutat. A díszletek, CGI-effektek és jelmezek időnként irtó jól néztek ki, néha pedig borzasztó műanyag-hatást keltettek… ami tulajdonképpen erősítette a B-kategóriás lazázás érzetét, így nehéz negatívumként felhozni. Bár a gagyi CGI torkolattüzeket tudtam volna feledni.

További negatívumként két dolgot tudnék említeni: az akciójelenetek néha túl lettek vágva, illetve a bruttó 113 perces játékidőből is lehetett volna vágni egy picit.

Skylines ajánló

Ha szereted az lökött, túltolt B-filmeket, akkor a Skylines valószínűleg nyerő darab lesz nálad. Persze A-kategóriás effekteket, színészi játékot, esetleg egetverő sztorit ne várj tőle, azt rossz helyen keresnéd.

Viszont a film kellően pörög, elég akciódús is, van humora, és minőség szempontjából is hozza a még elvárható szintet.

Skylines előzetes

Doz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.