spirál

The Mandela Effect ismertető és kritika

Mozgókép-blog

A The Mandela Effect egy ügyes – bár nem világmegváltó – kis sci-fi thriller, aminek a kiindulópontja egy érdekes jelenség.

Sztori

Kislánya halála után egy gyászoló apa a Mandela-effektus nevű jelenség megszállottjává válik.

Mi az a Mandela-effektus?

A Mandela-effektus egy jelenség, amikor egy nagyobb csoport hibás vagy nem valós információra emlékszik úgy, mintha az igaz vagy valós lenne. A jelenség a nevét arról kapta, hogy nagyon sokan úgy emlékeztek, Nelson Mandela börtönben halt meg a 1980-as években – a híres politikai aktivista azonban 2013-ban hunyt el. Az internetes közösségek hamar rákattantak a témára, és számos hasonló információt találtak, amely a közhiedelemmel ellentétben hamisnak bizonyult. E példák közül sokat említenek a cikkben tárgyalt filmben is, például a köztudatban élő “Luke, I am your father” “idézetet”, ami valójában nem így hangzik el A Birodalom visszavág ikonikus jelenetében. Gyakori anomáliák például:

 • téves emlékek,
 • egy megtörtént esemény téves kontextusba való helyezése,
 • nyelvi hibák, szavak helytelen írásmódja,
 • meglévő emlékek eltorzulása.

A hamis emlékek témakörébe tartozó jelenségnek számos magyarázatot tulajdonítanak. Az extrémebb elmélet szerint a Mandela-effektus a bizonyítéka annak, hogy valóságunkban több párhuzamos univerzum is létezhet vagy, hogy a téves emlékek „hibák a mátrixban”. A visszafogottabb magyarázatok egyike a neuronok és az emlékezés mechanikájához fűzi ezt a jelenséget. A hamis emlékek létrejöttének pszichológiai oka is lehet, például akár rávezető kérdések vagy szuggesztió.

Az elnevezés Fiona Broome paranormális kutatótól származik, aki először 2009-ben használta a kifejezést. 

The Mandela Effect rövid kritika

A The Mandela Effect egy hétköznapi párt érő tragédiával indít, amellyel megalapozza főszereplője megszállottságát. Második harmadától a film elkezdi megkeverni a néző fejét, aztán egy egész frappáns fináléval zárja a sztorit. A nyolcvan perces film nem húzza az időt – karaktereit és motivációt jól megalapozza, néha elmélkedik, néha magyarázgat és nagy lépésekkel halad a finálé felé. 

Ez utóbbi dolog éppen a hibája is. Itt-ott megzavarja ugyan a néző fejét a film, elülteti a paranoia érzetét, ugyanakkor kellett volna még egy pár percnyi szürreális mentális szivatást hiányoltam belőle, amivel nagyobbat üthetett volna a vége. Kicsit túl lineárisnak éreztem.

Ugyanakkor, még ha hiányoltam is belőle az átütő erőt, azért kellemes élmény volt. Apró film létére a produkciós minőség remek, sztorija nem esik szét, a minimális mennyiségű effekt igen jól fest, a színészi játék hatásos és a játékidő sincs elnyújtva felesleges filler jelenetekkel, plusz klisékkel. Korrekt kis film.

The Mandela Effect előzetes

Stáblista

 • A megjelenés éve: 2019,
 • műfaj: dráma, sci-fi, thriller,
 • játékidő: 80 perc,
 • írta: David Guy Levy, Steffen Schlachtenhaufen,
 • főszereplők: Charlie Hofheimer, Aleksa Palladino, Robin Lord Taylor, Clarke Peters, Madeleine McGraw,
 • zene: Ohad Benchetrit, Justin Small,
 • fényképezte: Matthew Chuang, Mike Testin,
 • a film IMDB oldala.
Doz