lara croft tomb raider angelina jolie

Lara Croft: Tomb Raider kritika

Mozgókép-blog

A Lara Croft: Tomb Raider egy mérsékelten szórakoztató videojáték-adaptáció, ez azonban nem jelenti azt, hogy jó film lenne.

Sztori

Lara Croft kezébe kerül egy rejtélyes óra, amelyet egy világuralomra törekvő szerkezet igyekszik megszerezni.

Lara Croft: Tomb Raider kritika

A Lara Croft: Tomb Raider olyan, mintha csak egy kiadói vezetőség és egy megbízható marketing gárda álmodta volna meg. Mert filmként „létezik” meg „van”, hiszen felszínes, bugyuta és legfeljebb átlagos, viszont a legfontosabb, hogy eladhatóan szexi. Mármint tényleg, az egész alkotás gyakorlatilag arra van felépítve, hogy Lara Croft / Angelina Jolie szexi. 

Szexi a kisurgázása, szexin incselkedő a stílusa, szexik a high tech kütyüjei (product placement 11-re húzva, khm), szexi az apakomplexusa, szexin tusol, szexi az akciójelenetekben. Szexi, na. Ez viszont azért ironikus, mert egyébként Toby Gard, a karakter atyja a legkevésbé sem akarta ezt: ő annak idején egy belevaló kalandornő figuráját álmodta meg, a dögös vonalat viszont az eredeti kiadó, az Eidos Interactive marketingesei erőltették. A játék sikeres lett, a gimmick a franchise egyik legfőbb megkülönböztető eleme lett és Lara Croft szexszimbólummá vált – amit a maga PG-13-as keretei között ki is aknáz ez alkotás. 

A film adaptációként legalább hozza a kötelezőt, mert Lara Croft figurája nem tér el radikálisan a játékokban megismerttől, egzotikus helyszíneket is kapunk és az alkotás jócskán meg van szórva easter eggekkel is a rajongóknak. (Még Jolie melltartóját is kitömték, mondjuk azt éppen tök feleslegesen.) De ezek a dolgok önmagukban még nem lennének elegendők egy jó filmhez – sőt, egyáltalán nem is bizonyulnak elégnek. Viszont ettől még a Lara Croft: Tomb Raider egy irtó szórakoztató film tud lenni. 

Már ha bírod a bűnös élvezeteket.

Azért van mázlija ennek a filmnek, mert felszínessége és izmos butasága ellenére vannak olyan erősségei, amelyek nézhetővé, sőt majdnem emlékezetessé teszik a filmet. A lüke logikájú akciójelenetek például kissé túl vannak vágva, ugyanakkor éppen a túltolt pózolás miatt akadnak bennük maradandó pillanatok. Jolie korrekt a szerepben: a drámai alakítása a bénán megírt karakter miatt nem is lehetett jó, de vonzó megjelenése mellett a film rengeteget profitált erős kisurgázásából és fizikai jelenlétéből is. Nem véletlen, hogy ezzel a filmmel karrierje megindult a hollywoodi mainstream felé. 

Az ökör sztorit és a kiegészítő karakterek is a random kliségenerátorral rakták össze az írók – gyakorlatilag minden csak alibi, hogy egyik helyszínről a másikra, egyik akciójelenetről a következőre ugorjon a film. Ugyanakkor ezek a helyszínek egészen pofásra sikerültek és a filmnek van egy kellemes, nosztalgiát ébresztő korhangulata is a csörték alatti lüktető technonak, az operatőri munkának és a további audiovizuális megoldásoknak köszönhetően. Látvány szempontjából is nagyjából oké a film: a díszletek és helyszínek például nagyon jól festenek, viszont itt-ott felbukkan egy-egy rosszul öregedett CGI pillanat is. További pozitívum a pergős tempó, illetve a kompakt 100 perces játékidő is.

Ez tipikusan az a film, ahol teljesen érthető a negatív értékelés – ha viszont elkap a hangulata és még időben ki tudod kapcsolni az agyad, akkor habkönnyű szórakozásként szolgálhat.

Lara Croft: Tomb Raider előzetes

Stáblista

  • Műfaj: akciófilm, kalandfilm, fantasy,
  • megjelenés éve: 2001,
  • játékidő: 100 perc,
  • rendezte: Simon West,
  • írta: Sara B. Cooper, Mike Werb, Michael Colleary, Simon West, Patrick Massett, John Zinman,
  • főszerepben: Angelina Jolie, Jon Voight, Iain Glen, Noah Taylor, Daniel Craig, Chris Barrie,
  • zene: Graeme Revell,
  • fényképezte: Peter Menzies Jr.
  • a film IMDB oldala.
Doz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük