solitary 2020

Solitary kritika és előzetes

Mozgókép-blog

A Solitary egy apró sci-fi, ami ugyan decens módon fest, viszont az ezer sebből vérző forgatókönyv miatt nem lett jó film.

Solitary előzetes

Sztori

A túlnépesedés, erőforráshiány és környezeti problémák miatt egy titkos kormányprogram keretében bűnözőket küldenek a világűrbe, hogy az emberiség jövőjét jelentő kolónián dolgozzanak. Isaac (Johnny Sachon) is egy ilyen elítélt, aki zavarodottan ébred egy apró űrhajóban egy Alana (Lottie Tolhurst) nevű nő mellett. Hamarosan kiderül, hogy valami nagyon nincs rendben.

Solitary kritika

A Solitary egy párbeszédközpontú, javarészt egy apró, zárt helyen játszódó sci-fi. Érezhetően alacsony költségvetésből készült, viszont ez nem ment a film rovására audiovizuális téren: a hangminőség oké, a fényképezés jó, a zene hangulatos és a vizuális effektek is javarészt korrektek. Utóbbi téren, illetve a színészi játéknál bele lehet ugyan kötni pár dologba, viszont ezek mind megbocsátható dolgok.

A forgatókönyv hibái… na azoknál viszont vannak.

Luke Armstrong író/rendező érezhetően magabiztosabban mozgott az audiovizuális téren, mint színészvezetés vagy forgatókönyvírás terén. Már a nyitójelenetbe és a film alaphelyzetébe is bele lehet kötni, de a sztori és a karakterek kibontásával a logikai szerencsétlenkedés egyre súlyosabbá és zavaróbbá válik. Ehhez társulnak az eredetiség hiánya, a béna dialógok, elnyújtott jelenetek, a félrement tetőpont, és a trendi, hatásvadász módon mindenféle lezárás nélkül levágott “befejezés” is… A színészi játék sem egyenletes színvonalú, bár a két főszereplő legalább megpróbálta. Sőt, Lottie Tolhurst alakítása kifejezetten tetszett.

Összkép

Habár a kategóriájához képest egész jól néz ki a Solitary, a zenéje sem rossz és az alakítások is értékelhetőek, a logikai bénázás és a túlnyújtás miatt nem ajánlanám ezt a filmet. Habár általában igyekszem a pozitívumokat kiemelni még a valamilyen téren félrement filmek esetében is, a Solitary forgatókönyve egyszerűen túlságosan is alapvető problémák elnézését kívánja meg. Ráaádásul még lassúnak is érződik. Jobb, feszültebb rendezéssel talán sikerülhetett volna, de ez inkább a történeten múlt.

Stáblista

  • kiadás éve: 2020,
  • hossz: 89 perc,
  • írta és rendezte: Luke Armstrong,
  • főszerepben: Johnny Sachon, Lottie Tolhurst, Michael Condron, Brian Bovell,
  • zene: Vince Cox,
  • a film IMDB oldala.
Doz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.