Archenemy kritika és előzetes

Mozgókép-blog

Az Archenemy ambíciózus alkotás volt, de sajnos Joe Manganiello kiváló alakítását nem sikerült se értelmes forgatókönyvvel, se korrekt színészekkel megtámogatni.

Sztori

Max Fist egy alkoholista, drogos csöves, aki folyton elveszített szupererejéről beszél. Egy nap találkozik Hamsterrel, a fiatal, lelkes kontentgyártóval, aki érdekes riportalanynak találja a karizmatikus, megtört fickót.

Archenemy kritika

Az Archenemy egy szépen fényképezett, hangulatos zenével és egy kiváló Joe Manganiello alakítással bíró film. Még az alapötlete is egészen érdekes lett volna… mondjuk egy rövidfilmhez.

Egy negyedórás rövidfilmhez.

Viszont az Archenemy sajnos nem negyedórás film. Bruttó 90 perces játékideje a tengernyi hiba miatt legalább egy órával többnek érződött.

Az első fő problémát a karakterek jelentették: a három “pozitív” figurából kettőt teljesen hülyére és borzasztó irritálóra írtak meg, a Joe Manganiello által megformált lökött csöves pedig csak rendkívül karizmatikus volt, de egyáltalán nem szerethető alak. És még ehhez jött az is, hogy a két plusz “pozitív” figuránál még a színészek is borzasztóan játszottak, illetve design/kosztüm téren is kiégették a ripacsmétert. Továbbá volt még a filmben egy további kulcsfontosságú alakítás is, ahol a színészi játék olyan gyönge volt, mint egy Willamette Celeron teljesítménye, vagy mint Alex Kurtzman írói, produceri és rendezői képességei.

És akkor jött a második gond. Az Archenemy ugyanis lassú és túlbeszélt jellegű film volt, aztán amikor végre történt is valami, vagy a rendezés, vagy a logikai bukták rontották le az összképet.

A harmadik gond pedig az alapötlet és a köré épített történet kapcsolata volt, ami egészen a film végéig igazából nem alkotott organikus egészet. A sztori tulajdonképpen két részből állt: a középpontban két hülye karakter nagyon sablonos, érdektelen krimi drámája állt, ÉS emellett ott volt az érdekes Max Fist, aki aztán az események részese lett. Olyan érzésem volt a film legnagyobb részében, hogy Max hőböröghetne akár a szuperzsaruként vagy nemzetközi titkosügynökként végbevitt tetteiről is, nem igazán változna semmi. Aztán amikor összeállt a kép a fináléra, addigra meg már nem érdekeltek az események az unszimpatikus, végtelenül ostoba karakterek miatt.

Összkép

Viszont meg kell jegyezni, Joe Manganiello tényleg brutálisat alakított. Karizmájával megsokszorozta karakterének végletes züllöttségét és megszállottságát, érdekessé téve azt. Vajon Max Fist tényleg egy lecsúszott szuperhős vagy csak egy megtört, skizofrén, alkoholista, drogfüggő csöves valami feldolgozhatatlan traumával? A film e vonala kiválóan működött.

Kár, hogy a történet többi része viszont teljesen érdektelen volt. Oké, egy erőszakos, naturalista, szuperhőskultuszt lebontani kívánó alkotás nem feltétlenül lesz olyan szórakoztató, mint például a The Boys sorozat. Ha az alkotásod beleáll egy trendbe, az eredmény lehet “kellemetlen”, de ezt kompenzálhatja, ha tartalmas, vagy értelmes. Az Archenemy viszont főképp csak bosszantó és unalmas volt.

Archenemy előzetes

Stáblista

  • Műfaj: dráma, akció,
  • játékidő: 90 perc,
  • megjelenés éve: 2020,
  • írta: Adam Egypt Mortimer és Lucas Passmore,
  • rendezte: Adam Egypt Mortimer,
  • főszerepben: Skylan Brooks, Zolee Griggs, Joe Manganiello, Glenn Howerton,
  • zene: Matt Hill,
  • operatőr: Halyna Hutchins,
  • a film IMDB oldala.
Doz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.