féktelen harag

Féktelen harag kritika és előzetes

Mozgókép-blog

A Féktelen harag a kedvenc trashfilmjeim közé tartozik. Objektíven véve persze látom, hogy mennyire rossz, de képtelen vagyok legyűrni a hatalmas vigyort, ami a megtekintésekor kiül az arcomra.

Sztori

Milton (Nicolas Cage) megszökik a Pokolból, hogy megmentse az újszülött unokáját egy őrült szektavezértől.

Féktelen harag rövid kritika

Van itt aztán mindenféle klisé és jóság. Badass főszereplő, akit az itt éppen meglepően visszafogott Nicolas Cage alakít. Egy faék egyszerűségű, lüke sztori, ami ideális alapot ad egy laza, darálós bosszúfilmnek. Egy karizmatikus mellékszereplő humorforrásként – William Fichtner minden pillanata aranyat ér, teljes mértékben lopja a showt. Egy decens eyecandy némi történeti funkcióval is (Amber Heard). És persze az eszméletlenül menő verdák…

Tulajdonképpen még akár egy jó film is lehetett volna az előbbi B-potenciállal rendelkező mixből, de Patrick Lussier rendező gondoskodott arról, hogy a mű inkább a trash irányba menjen. Hogy a film egy ikonikusnak szánt jelenetét igazából egy jobb alkotásból nyúlták a készítők, az még a kisebb probléma – az ilyen filmektől eredetiséget nem szabad várni, és igazából javarészt vicces is volt. 

A “probléma” inkább a borzasztóan megkomponált greenscreen jelenetekkel, a rosszul rendezett és vágott akciójelenetekkel, a túltolt, ronda CGI-jal, a gagyi erőszakkal, nameg a szintén gagyi, gimmick-jellegű 3D effektekkel van.

A felsorolt klisékből és bénázásból viszont egy ritka állatfaj egy példánya született meg: egy bűnös élvezetet nyújtó trashfilm. Mert az 50 millió dolláros költségvetés lehetővé tette, hogy bénázás ide vagy oda, legalább valahogy kinézzen a film. És mert a színészek normálisan megírt karakter híján karizmából tolták, amiből viszont nem volt hiány – élükön a zseniális munkát végző, sírvaröhögős William Fichtner volt. Mert a verdák, a metál és a darálás megadta a kellő túltolt badass alaphangulatot. Ráadásul mert nem volt 130 percre nyújtva. És így tovább…

Jó film? Dehogyis. Szórakoztató film? Igen, már ha bírod az ilyen bűnös élvezeteket. Cage visszafogottsága és Fichtner one-man-showja miatt az alkotás nem feltétlenül adja azt, mint az utóbbi idők Nic Cage-meme filmjei – ugyanakkor érdemes egy próbát tennie vele a B- és trashfanoknak.

Féktelen harag előzetes

Stáblista

  • Eredeti cím: Drive Angry,
  • műfaj: akciófilm, fantasy,
  • kiadás éve: 2011,
  • játékidő: 104 perc,
  • írta: Todd Farmer és Patrick Lussier,
  • rendezte: Patrick Lussier,
  • főszerepben: Nicolas Cage, Amber Heard, William Fichtner, Billy Burke,
  • zene: Michael Wandmacher,
  • a film IMDB oldala.
Doz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.