The Discovery kritika

Mozgókép-blog

A The Discovery egy érdekes koncepciót dob fel, sztorija viszont némileg megosztó irányba megy el.

Sztori

Thomas Harbor (Robert Redford) bebizonyítja, hogy létezik a túlvilág. A felfedezés alapjában rázza meg a társadalmat és az elkövetkező két évben milliók lesznek öngyilkosok. Ebben a világban találkozik a szkeptikus Will (Jason Segel) és a bonyolult Isla (Rooney Mara), akik között sajátos kapcsolat jön létre.

The Discovery kritika

A The Discovery egy drámai sci-fi, viszont úgy indít, mintha egy száraz humorral kiegészített skandináv krimi lenne. A hangulat borongós, szürke, a tempó lassú, a téma depresszív, a karakterek pedig még depresszívebbek, viszont a film nem nélkülözi a vicces pillanatokat és élénk párbeszédeket sem. Ez a jelleg tulajdonképpen végig kitart, azonban a finálé felé haladva nőni kezd a feszültség.

Aztán a forgatókönyv behúzza a kéziféket, elrántja a kormányt és csinál néhány 360 fokos fordulót, miközben mi csak nézünk ki a fejünkből, hogy mégis mi történik. Aztán a film végén vagy felbosszant minket, hogy a “miért?” kérdésre nem kapunk egyértelmű választ, vagy némán könnyezve hagyjuk, hogy kiüssön minket a finálé katarzisa.

A felszínen igazából csak dícsérni lehet a The Discoveryt: hihetetlenül jól fest, a hangulata nagyon vastag és szép lassan is építkezik a nagy bummig. A színészek remekelnek is. Robert Redford kisujjból hozza ambivalens figuráját, Jesse Plemons véletlenszerű pillanatokban lopja a showt, Jason Segel szokatlan oldalát mutatja meg, Rooney Mara pedig… Nos, Rooney Mara igazi jelenség az alkotásban. Visszafogott alakításában van egyfajta rejtélyes szomorúság, a furcsa kémia közte és Segel között pedig nagyot dob a filmen, de főleg a finálén.

Személy szerint engem a fordulat és a finálé kilóra megvett, hasonlóan éreztem, mint a The Quiet Earth esetében. Ugyanakkor azt is látom az értékelések alapján, hogy a durva csavar eléggé megosztja a nézőket és ezt is megértem. Ettől függetlenül ajánlom az alkotást, mert ha rá tudsz hangolódni az emocionális vonalára, akkor szerintem tetszeni fog. Írj egy kommentet, hogy mi volt a véleményed a filmről!

Stáblista

  • A kiadás éve: 2017,
  • műfaj: romantikus, dráma, sci-fi,
  • játékidő: 102 perc,
  • írta: Charlie McDowell, Justin Lader,
  • rendezte: Charlie McDowell,
  • főszerepben: Jason Segel, Rooney Mara, Robert Redford, Jesse Plemons,
  • zene: Danny Bensi, Saunder Jurriaans,
  • fényképezte: Sturla Brandth Grøvlen,
  • a film IMDB lapja.
Doz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.