koma

Koma kritika és előzetes – egy érdekes orosz sci-fi

Mozgókép-blog

Gondoltál már arra, hogy milyen lenne, ha a Mátrix és az Eredet elemeit kevernék egy filmben? A Koma című orosz sci-fi megadja erre a kérdésre a választ.

Történet

Egy fiatal srác egy kaotikus álomvilágnak tűnő helyen ébred fel, emlékek nélkül, egyedül. Miután egy félelmetes, ismeretlen lény megtámadja, néhány furcsán öltözött alak megmenti és elviszik egy menedékhelyre, ahol hozzá hasonló emberek élnek. Megtudja, hogy a való életben kómában van és ezen a furcsa helyen esélye van emlékek nélkül újrakezdenie az életét… már ha túléli a kihívásokat.

Rinal Mukhametov coma

Koma kritika

A Koma egy egészen ambíciózus film, ami erőssége, és egyben gyenge pontja is. Amiben igazán remekel, az a hangulat: a helyszínként szolgáló alternatív valóság elemeiben sokat merít a Christopher Nolan-féle Eredetből vagy a Marvel-féle Doctor Strange-ből, illetve a Mátrixból, azonban az egészet áthatja egy sajátos, kelet-európaias érzés, ami megkülönbözteti az említett filmektől.

koma 2020

A Koma amerikai mértékkel nézve durván alacsony, 4 millió dolláros költségvetése és a jelentős mennyiségben használt CGI érdekes kettősséget ad a filmnek. Az ügyes kompozícióknak köszönhetően át tudjuk érezni, hogy a szereplőket körbevevő alternatív valóság milyen grandiózus és kaotikus, ugyanakkor az akciójelenetek és a helyszínek egy része meglehetősen emberközeli „méretű” marad. Ez utóbbi két dolgot az akcióknál gyakran térbeli játékkal dobták fel az alkotók, míg a helyszíneknél egy kis steampunk/posztapokaliptikus jellegű atmoszférával.

Anton Pampushnyy koma

A Koma ambíciója azonban egy kissé visszaüt, ha a történetről és a karakterekről van szó, mert mindkét téren egy kicsit kidolgozatlan a film. Így a harmadik harmadra szánt kötelező érzelmi töltet nem feltétlenül fogja mindenkinél elérni a kívánt hatást.

Ezen talán az segített volna, ha a sztori egy kicsit kevésbé lineáris és homályosabb a film első kétharmadában, és/vagy ha a karakterek egy kicsit kidolgozottabbak. Bár az utóbbi dolgot kompenzálta a korrekt színészi játék és a jó casting, illetve a film hossza is két óra alatt maradt. (Áldja meg az ég azt, aki így döntött. Komolyan!)

Lyubov Aksyonova

Koma ajánló

Bár a Koma nem annyira mindfck film, mint az ránézésre várható volna, így is csak ajánlani tudom. Története korrekt, a színészek jók, ráadásul a látványa igazán kellemes, hangulat pedig rendkívül megkapó.

koma

(Az angol szinkront viszont javaslom, mellőzzétek! Nem sikerült túl jól.)

Koma előzetes

Stáblista

  • Angol cím: Coma,
  • kiadás éve: 2020,
  • ország: Oroszország,
  • műfaj: akció, kaland, fantasy, sci-fi,
  • játékidő: 111 perc,
  • rendezte: Nikita Argunov,
  • írta: Nikita Argunov, Aleksey Gravitskiy, Timofei Dekin,
  • főszerepben: Rinal Mukhametov, Lyubov Aksyonova, Anton Pampushnyy, Milos Bikovic, Konstantin Lavronenko,
  • zene: Ilya Andrus,
  • a film IMDB linkje.
Doz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük