ARQ kritika

Mozgókép-blog

Kis költségvetés, jelentős ambíció, színvonalas megvalósítás – ez az ARQ.

Sztori

Renton és Hannah (Robbie Amell és Rachael Taylor) egy időhurokban találják magukat, amikor fegyveresek támadnak rájuk otthonukban.

ARQ rövid kritika

Ezt így kell csinálni.

Mert észre lehet venni a filmen, hogy kis költségvetésből készült (Tony Elliott író-rendező szerint kétmillió alatt volt a büdzsé), ám ez nem válik hátrányára, ráadásul Elliott a már sokszor látott időhurok alapkoncepciót is ötletesen használta fel. A film egy kisebb helyszínen játszódik, csupán néhány karaktert mozgat, ugyanakkor a párbeszédekkel és egyéb eszközök segítségével ügyesen építi fel az eseményeket körülvevő világot, illetve érzékelteti, hogy mekkora is a tét. A visszafogott léptéknek és a két főszereplő jól felépített kapcsolatának köszönhetően emocionális szempontból kielégítően működik az alkotás. A szűkös büdzsé érzetét azonban több más tényező is segít eliminálni. A kamera rengeteget mozog a helyszínen, az audiovizuális hangulatteremtés jól működik, ráadásul a színészek is jól játszanak.

Elliott az időhurokkal is jó munkát végzett. Az ismétlődés és a logikai zökkenők mindig a koncepció részét képezik – az előbbi tényezőt ügyesen elkerüli azzal, hogy az egyes ciklusokban mindig csavar egy kicsit az eseményeken a kiszámíthatóság és monotonitás elkerülése érdekében, illetve egy szokatlan történeti elemet is bevezet, a tempó pedig kellően pörög, hogy az egyes logikai problémákon ne akadjon fenn a néző.

Az ARQ-nak csak egy nagyobb hibája van: a vége. Szerencsére a befejezés is inkább megosztó lett, mint rossz, ugyanakkor el tudom képzelni, hogy sokan nem fogják szeretni. Én sem voltam teljesen kibékülve vele, de a film számos erénye még így is bőven a pozitív irányba billentette a mérleget.

Kellemes élmény volt, ajánlom.

Stáblista

  • Műfaj: sci-fi, thriller,
  • kiadás éve: 2016,
  • játékidő: 88 perc,
  • írta és rendezte: Tony Elliott,
  • főszerepben: Robbie Amell, Rachael Taylor, Shaun Benson, Gray Powell,
  • zene: Keegan Jessamy, Bryce Mitchell,
  • fényképezte: Daniel Grant,
  • a film IMDB oldala.
Doz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük