love and monsters

Szerelem és szörnyek kritika és előzetes

Mozgókép-blog

A Szerelem és szörnyek érdekes darab: 30 milliós költségvetésével odavág a 200 milliós látványfilmeknek, miközben számos ismerős eleme ellenére is frissnek, ötletesnek érződik.

Sztori

Apokalipszis, sokadik forgatókönyv: ezúttal hatalmas, mutáns szörnyek szaporodnak el a Földön, és lakhatatlanná teszik a felszínt. A túlélők föld alatti bunkerekbe kényszerülnek, ahol a maradék erőforrások után kutatva próbálják kihúzni a következő napot.

Joel (Dylan O’Brien) is egy ilyen bunkerben él. Főz és rádiót javítgat; a beszerző körutakra nem tarthat a többiekkel, mert ijedtében lefagy, ez pedig veszélyt jelent mindenkire. Egy nap azonban őrült döntést hoz a magányos fiú: elindul a felszínen egy másik kolóniába, ahol hét éve nem látott szerelme (Jessica Henwick) él.

Rövid kritika

A Szerelem és szörnyek az egyik legjobb film, amit idén láttam.

A legnagyobb erősségét az adja, hogy alapjában véve egy vidám darab. Persze posztapokaliptikus filmről van szó, így a dráma, a veszteség és a feszültség nem hiányzik belőle. Viszont a depresszív megközelítés helyett egy életszerető és optimista karakter szemén keresztül látjuk az eseményeket. Ez nem egy szürkére szűrőzött, lehúzó világ, hanem színes és szagos, ahol minden szörnyűségre jut egy csoda.

A Szerelem és szörnyek egy posztapokaliptikus romantikus road movie, amelyben rengeteg, már látott elem találkozik és ad ki egy megkapó filmélményt. Például van benne egy kis Legenda vagyok, Zombiland és Tremors is, itt meg tényleg befejezem a Wikipédiáról való másolást. A road movie formulának megfelelően amolyan epizódszerűen halad előre a cselekmény, miközben Joel töketlen karaktere egy semmilyen NPC-ből igazi “főszereplővé” válik, mire elér a tetőponthoz. És ami tök jó, hogy érzelmi ÉS fizikai fejlődése is valódi összhangban áll, amit O’Brien kiváló alakítással ad át a nézőnek. Emellé jön egy jó nagy adag humor, egy cuki kutya, a kiváló Michael Rooker és a csodás Jessica Henwick is.

Amit külön ki kell emelnem, az a film hangulata és a látványvilága. Habár sajnos csak kisképernyőn volt szerencsém a filmhez, nem kétlem, hogy nagy vásznon is szemgyönyörködtető módon néz ki. A szörnydesign és a világ megvalósítása nem csak techpornószerűen részletes, mint sok blockbusternél, hanem kreatív, sőt, egyenesen szép. Ráadásul a Love and Monsters súlytalan CGI darálás helyett visszafogott méretű, emberközeli akciójelenetekkel bír, ami szintén nagy pozitívum. Külön kiemelném a film végi csörtét, ami tökéletesen mutatja, hogy a földhözragadtságból és értő rendezésből mennyit tud profitálni egy magas CGI-tartalmú akciójelenet emberi szinten.

Szerelem és szörnyek ajánló

A Szerelem és szörnyek egy bájos darab, ami ugyan sok elemet vesz más filmekből, pozitív megközelítésének köszönhetően sokkal eredetibbnek tűnik más posztapokaliptikus filmeknél. A sztori jól működik, a színészi játék kiváló, a látvány fantasztikus és a film hangulata is telitalálat.

Úgy hiszem, hogy a COVID19 sújtotta világunknak pont ilyen filmekre van szüksége manapság.

Szerelem és szörnyek előzetes

Stáblista

  • Eredeti cím: Love and Monsters, alternatív cím: Monster Problems,
  • megjelenés éve: 2020,
  • műfaj: akciófilm, kalandfilm, dráma, vígjáték,
  • hossz: 109 perc,
  • írta: Brian Duffield, Matthew Robinson,
  • rendezte: Michael Matthews,
  • főszerepben: Dylan O’Brien, Jessica Henwick, Michael Rooker, Ariana Greenblatt,
  • zene: Marco Beltrami, Marcus Trumpp,
  • a film IMDB oldala.
Doz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.