Zack Snyder: Az igazság ligája rövid kritika és előzetes

Mozgókép-blog

Zack Snyder: Az igazság ligája… négy órányi tömény, epikus szuperhősködés rajongói kérésre.

Sztori

Superman halálát követően Batman egy hősökből álló csapatot próbál toborozni, hogy szembeszálljanak egy közelgő pokoli ellenféllel.

Zack Snyder: Az igazság ligája kritika

2017

Az igazság ligája 2017-es mozis változatát egy mérsékelten szórakoztató élményként éltem meg. Elvoltam vele, ám hiányoltam belőle a karakterek bővebb kifejtését és sajnáltam, hogy a saját identitás kialakítása helyett stúdiónyomásra egy Bosszúállókszerűséget faragtak belőle. Amolyan semleges, feledhető, egyszeri nézésre alkalmas látványfilmnek éreztem.

2021

A Zack Snyder: Az igazság ligája sokkal maradandóbb élménnyel szolgál, és rengeteg téren múlja felül a kissé identitászavaros, felszínesebb mozis változatát. Nem csupán egy két órával hosszabb változat: az „új” film a mozis változatnak csak kis részét tartalmazza, a többi mind a Joss Whedon által levezényelt „eredeti” utóforgatások előttről származó, vagy a mozis változat után évekkel később leforgatott, konkrétan ehhez a verzióhoz szánt anyag. A két filmnél a történet vázlata ugyan azonos, ám nagyon sokban eltérnek.

A Zack Snyder-verzió abban múlja felül a stúdió mozis változatát, hogy jobban kifejti a történetet és a karakterek hátterét. Ettől nem lett feltétlenül mélyebb, de sokkal kerekebbnek érződik. (Bár az elején kicsit sokat ugrál.) Hangulatilag is más a két darab: a poénokból visszavettek, sokkal komorabb, konzisztensebb lett az alkotás, ráadásul ebbe az új kontextusba helyezve sokkal jobban érződött, mekkora valójában a tét. Sokat segített az atmoszférán lecserélt score is, amit ezúttal Tom Holkenborg (Junkie XL) készített. A Snyder-giccs mértéke is maximumra lett tolva – hogy ki hogyan éli meg a rendezőre jellemző eltúlzott, művies stílust, az aztán tényleg egy szubjektív dolog. Az akciójelenetek rendben voltak, a durvább erőszakábrázolás illett a filmhez, viszont a CGI minősége néhol nem volt jó.

Cyborg és a rosszfiú Steppenwolf karaktere volt a két a legnagyobb nyertese a Zack Snyder-változatnak. Cyborg főszereplővé lépett elő, egy valóban kidolgozott, átélhető figura lett belőle, aki fontos szerepet játszott a csapatban. És míg a mozis változatban Steppenwolf csak egy „azért gonosz, mert gonosz” típusú ellenfél volt, addig itt valódi motivációval bíró páriaként tevékenykedett. Bruce Wayne szerepe és karakterfejlődése is részletesebb lett ebben a változatban. Ám ezen a téren sajna voltak negatívumok is, például Aquaman és Diana kevésbé karakteres figura lett itt. Továbbá a játékidő hossza miatt bizonyos fontos karaktereknél úgy éreztem, kevés teret kaptak. (Pedig valójában csak a film volt nagyon terjedelmes.)

Játékidő

Hogy indokolt volt e a 4 órás játékidő? Dehogy. Becslésem szerint valamivel 3 óra felett már jól működött volna a film, viszont a kampány eredményeként nyilván a lehető legtöbbet akarták adni a rajongóknak. Ez érthető, ráadásul a film fejezetekre van osztva, ezért könnyebb szünetet tartani közben. Maga a stílus is könnyíti a megtekintést, elvégre is egy látványos, epikus blockbusterről beszélünk.

Zack Snyder: Az igazság ligája előzetes

Stáblista

  • Eredeti cím: Zack Snyder’s Justice League,
  • játékidő: 4 óra 2 perc,
  • kiadás éve: 2021,
  • műfaj: akció, kaland, fantasy,
  • rendezte: Zack Snyder,
  • írta: Chris Terrio, Zack Snyder, Will Beall,
  • főszerepben: Ben Affleck, Gal Gadot, Ray Fisher, Ezra Miller, Jason Momoa, Ciarán Hinds, Jeremy Irons, Diane Lane,
  • zene: Thomas Holkenborg (aka Junkie XL),
  • a film IMDB oldala.
Doz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük