shadow in the cloud

Shadow in the Cloud kritika és előzetes

Mozgókép-blog

A Shadow in the Cloud egy egészen szórakoztató kis B-film, aminek még üzenete is akad.

Sztori

1943-at írunk. Egy Maude Garrett nevű nő (Chloe Grace Moretz) váratlanul fellép az új-zélandi Aucklandből induló, Samoára tartó B-17-es bombázó fedélzetére. A felmutatott parancs alapján egy táskát kell megvédenie, amelynek tartalma titkos és senki sem nyithatja ki. A kiéhezett férfiakból álló legénység meglehetősen kétkedve, rosszindulattal fogadja a fiatal nőt, akinek alábecsülik képességeit. Az út során bekövetkező események során azonban kiderül, hogy Maude jóval talpraesettebb, mint azt bármelyikük is gondolta volna…

shadow in the cloud

Shadow in the Cloud rövid kritika

A Shadow in the Cloud egy rövid animált felvezetőt követően már a második jelenetben közli a nézővel, hogy itt bizony klasszikus második világháborús hangulatra nem szabad számítani. A túlstilizált beállítások és a teljességgel koridegen synthwave zene tökéletesen megalapozzák a film sajátos, egyedi hangulatát, egyben elhallgattatják a korhűséget/realizmust még egy fantasy horrortól is számonkérő nézők panaszait.

shadow in the cloud

Ezt követően a film kétharmadában szinte kizárólag Maude-ot látjuk egy apró helyre zárva, amint rádión keresztül beszél a legénység többi tagjával vagy éppen a felmerülő problémákat kezeli. És a legdurvább az egészben az, hogy Chloe Grace Moretz játékának és a hihetetlenül jól eltalált hangulatépítésnek köszönhetően ez a kétharmad egyáltalán nem unalmas. Pedig papíron az lehetne. Aztán az utolsó harmadban elgurul a gyógyszer és megkapjuk a trailer alapján ígért CGI-ban gazdag darálást is. (Amelyben a fizika, mint korlátozó tényező, megszűnik létezni.)

chloe grace moretz

Az alkotás elsőre csak egy kísérletező kedvű high-concept B-filmnek tűnhet, valójában ez azonban csak az érem egyik oldala. A kibontakozó sztori ugyanis elég komoly feminista vonallal bír, ami egészen jól működik akkor, amikor azt természetesen módon sikerül befűzni a történésekbe. A klausztrofób hangulatú szakasz alatt a rádióbeszélgetések és Maude mini-Ripleyvé válása egész jól átadja az üzenetet, bár azért az alkotók néha elvetették a sulykot és átestek a szájbarágásos oldalra.

chloe grace moretz

A misztikus/fantasy fordulatok és az alapjában véve komoly üzenettel bíró, lassan épülő történet miatt a Shadow in the Cloud rondán bukhatott volna, azonban az értő rendezés és Chloe Grace Moretz játéka összetartja a filmet. Ráadásul a túlstilizáltság korai felbukkanása miatt könnyen megbocsájthatóvá válik például a tök egyértelmű green-screen háttér, a CGI vagy a megborult eszű akciózás.

Sokat segít a filmen a korrekt minőségű CGI (WETA!), a gyönyörűen lehasznált érzetet nyújtó, igényes díszlet és decens operatőri munka is. Utóbbi időnként az ambíciózusabb és drágább DUST sci-fi rövidfilmeket juttatta eszembe, aminél nagyobb dícséretet nem is tudnék mondani. További pozitívumot jelent a stáblistával együtt 83 perces játékidő, ami jelen esetben tökéletes volt.

chloe grace moretz

Shadow in the Cloud ajánló

Csodásan játszó Chloe Grace Moretz ide, komoly üzenetű történet oda, a Shadow in the Cloud egy B-film. Nagyjából két szélsőséges vélemény-kategóriára számítok a nézőktől:

 • Ez egy szórakoztató és igényes, ráadásul kellőképpen elborult B-film remek synthwave zenével és hangulattal, plusz némi drámai töltettel.
 • Ez egy lüke B-film, ami bármi, csak nem az előbb felsorolt dolgok.

A kommentek között várom a véleményedet!

shadow in the cloud

Shadow in the Cloud előzetes

Stáblista

 • Kiadás éve: 2020,
 • műfaj: akció, horror, thriller, dráma,
 • játékidő: 83 perc,
 • rendezte: Roseanne Liang,
 • írta: Max Landis (eredeti szkript), Roseanne Liang (Landis balhéja utáni átírások),
 • főszerepben: Chloe Grace Moretz, Nick Robinson, Taylor John Smith, Beulah Koale,
 • zene: Mahuia Bridgman-Cooper,
 • fényképezte: Kit Fraser,
 • a film IMDB oldala.
Doz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük