A Mitchellék a gépek ellen kritika és előzetes

Mozgókép-blog

Egy lökött család, egy lökött kutya és egy robotapokalipszis. A Mitchellék a gépek ellen rövid kritika.

Sztori

Katie Mitchell alig várja, hogy egyetemre mehessen és ezzel elköltözhessen diszfunkcionális családjától. Álmai azonban hirtelen szertefoszlanak, amikor egy megkeresedett mesterséges intelligencia robotapokalipszist indít el, mely az emberiség létét fenyegeti. Ezúttal a családi összhangot még hírből sem ismerő Mitchelléken múlik a világ sorsa.

A Mitchellék a gépek ellen rövid kritika

A Mitchellék a gépek ellen egy színes-szagos stílusú animációs film, melynek középpontjában a családi összetartás, a családi egység kialakítása, azon belül egymás elfogadása, megértése áll. A drámai ívnek egy ideális mértékben lökött robotapokalipszis ad hátteret, az érzelmi töltet mellett pedig igényes és ötletesen zakkant akciójeleneteket is kapunk. Összességében véve a film talán nem olyan letisztult és „tökéletes” menet, mint mondjuk egy Pixar animációs film, de azért még így is egy szerethető darab, melyet a család minden tagja értékelni tud majd.

A hétköznapi életünkben is releváns drámai üzenet és az elszállt, lökött akciók együtt elég jelentős ellentétet képviselnek, az alkotók azonban koherens vízióban tudták egyesíteni őket az érdekes, kicsit hiperaktív animációs stílusnak, illetve a jól megírt és eljátszott karaktereknek köszönhetően. Az itt-ott felmerülő egyenetlenségek (például az elején „kicsit sok” karakterek vagy a didaktikus adatbiztonsági / közösségi médiával kapcsolatos kiszólások) elsimításában sokat segített az egész alkotást átható öntudatos, bájos humor is és igényesen adagolt szentimentális giccs is.

A film stílusához illő dinka robotapokalipszis két szempontból is jól működik. Az egyik, hogy az emberiség eltakarításának oka az antagonista cinizmusa és sértettsége, amely a hátrahagyottságból és az emberek hétköznapi online tevékenységéből származik, mely jól ellenpontozza a film családközpontú mondanivalóját. A másik tényező az antagonista karaktere, aki öntudatos, kicsinyes és rendkívül vicces. A Mitchellék a gépek ellen egy üde, önreflexív humorral átitatott színfolt a magukat túl komolyan vevő MI lázadásos filmek tengerében (amelyek általában a saját koncepciójukat sem értik).

A film messze nem hibátlan darab, de összességében véve egy szerethető, szórakoztató darab. Pár klisét fel lehet hozni negatívumként, de egy örökké aktuális témával foglalkozik, humora javarészt működik, vizuális stílusa kellemes, akciójelenetei pedig hihetetlenül szórakoztatóak.

A Mitchellék a gépek ellen előzetes

Stáblista

  • Műfaj: animációs, kaland, sci-fi, vígjáték,
  • megjelenés éve: 2021,
  • játékidő: 113 perc,
  • írta: Michael Rianda, Jeff Rowe, Alex Hirsch,
  • rendezte: Michael Rianda, Jeff Rowe,
  • főszerepben: Abbi Jacobson, Danny McBride, Maya Rudolph, Michael Rianda, Olivia Colman,
  • zene: Mark Mothersbaugh,
  • a film IMDB oldala.
Doz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük