Halálos harcmező (Outside the Wire) előzetes és kritika

Mozgókép-blog

A Halálos harcmező egy újabb (military) sci-fi a Netflix kínálatában, aminek a forgatókönyvére ráfért volna egy kis… logika.

Halálos harcmező (Outside the Wire) előzetes

Sztori

A közeli jövőben háború robban ki Kelet-Európában, az amerikai hadsereg pedig bevonul Ukrajnába békefenntartó célokból, hogy visszaverje az orosz hadvezéreket. A hadsereg most már nem csak emberekből, hanem részben robotkatonákból áll.

Harp (Damson Idris) tehetséges drónpilóta, aki ebben a konfliktusban „harcol”. Egy akció során megkérdőjelezhető döntést hoz, ezért a képernyő elől a frontra küldik. Itt Leo százados beosztottja lesz (Anthony Mackie), aki egy android. A feladatuk az, hogy megállítsák az egyik őrült helyi hadvezért…

halálos harcmező

Halálos harcmező (Outside The Wire) kritika

Egy sci-fi esetében három dolog kell, hogy szeressem. Akár „és”, akár „vagy”, ezekre a dolgokra van szükségem:

 • a hangulat, a tempó, a látvány és az akciójelenetek kellően jók legyenek, hogy a forgatókönyv kisebb butaságai ne zavarjanak;
 • a sztori, a karakterek és a dialógusok legyenek érdekesek, megkapóak, szerethetőek, hogy az esetleges technikai hiányosságokat meg tudjam bocsátani;
 • legyen majdnem végig jelen egyfajta öntudatos, akár parodisztikus jellegű humor, ami miatt a fenti hiányát mellőzni tudjam.

Hangulat, tempó, látvány, akciójelenetek

Az már eleve negatív pont lehetett volna, hogy a film az elcsépelt orosz-amerikai katonai ellentéttel indít, de ezt legalább racionális érvvel alátámasztották a filmben. Viszont ettől függetlenül olyan ismerős hangulatú helyszíneket kapunk, amikkel már milliónyi más A- és B-kategóriás filmben találkozhattunk az elmúlt évtizedekben. Egy kis kreativitással fel lehetett volna dobni az atmoszférát, viszont ezen a téren eléggé sótlannak érződött az alkotás.

A látvány technikai szempontból oké. A robotok design és megvalósítás terén is jól sikerültek, a filmben használt CGI egyértelműen jobb részét képezték.

Amik nagyon rosszul sikerültek, azok a ronda, amatőr greenscreenes autós jelenetek voltak.

Az akciójelenetek szintén meglehetősen sótlanok lettek. A koreográfia nagyjából oké lett volna, viszont az operatőri munka és a vágás sem sikerült túl jól.

A bruttó 115 perc pedig szimplán túl sok volt ide.

Sztori, karakterek, dialógok

Persze a fenti dolgok mind mellékesek lettek volna, ha kapunk egy jó forgatókönyvet. Már elég lett volna már egy klisésebb sztori is jó karakterekkel és dumákkal a tisztességes iparosmunkához. Sőt, ha már részben a Netflixnek is köszönhetően újból megjelentek a közepes költségvetésű akciófilmek… lehetett volna akár valami formabontó, valami merész is a történetből!

Ehelyett az itt-ott felbukkanó kisebb logikai bukkanókra* jött egy annyira ostoba utolsó harmad, amitől majdnem megfájdult a fejem. Innentől hatalmas, zavaró logikátlanságok és közhelyek sora következik, az írók meg még ellövik az utóbbi idők sci-fi termésének kötelező, egyben legrosszabb és legértelmetlenebb történeti kliséjét is, mert miért ne. (Olyasmiről van szó, ami csak a 200 éves sablonokat pufogtató forgatókönyvírók fejében működik így.)

Karakterek? Mackie karaktere a harmadik harmadig rendben (onnantól ugye a logika megy a kukába), Harp irritáló és irreális (mármint hogy mit keres az adott szituban), mindenki más… van.

halálos harcmező

Humor

Ja, és persze a film a halál komolyan vette magát. Ez alól üdítő kivételeket jelentettek azok a pillanatok, amikor Anthony Mackie elővehette az interjúiból ismerős hangos, sármos humorát. Kár, hogy ezekből is kevés volt.

Végszó

Az tök jó, hogy végre megint vannak közepes költségvetésű akciófilmek. Az is jó, hogy a Netflix támogatja ezeket a projekteket, de sokkal-sokkal komolyabban kellene venniük a forgatókönyvek kérdését.

Stáblista

 • Eredeti cím: Outside the Wire,
 • kiadás éve: 2021,
 • műfaj: akciófilm, sci-fi,
 • játékidő: 115 perc,
 • rendezte: Mikael Håfström,
 • írta: Rob Yescombe, Rowan Athale,
 • főszerepben: Anthony Mackie, Damson Idris, Emily Beecham, Michal Kelly, Pilou Asbæk,
 • zene: Lorne Balfe,
 • a film IMDB oldala.

Halálos harcmező (Outside the Wire) online

Doz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük