tremors

Tremors – Ahová lépek, szörny terem kritika

Mozgókép-blog

A Tremors – Ahová lépek, szörny terem egy rendkívül szórakoztató, hangulatos horror-vígjáték. Fred Ward emlékére.

Sztori

Val (Kevin Bacon) és Earl (Fred Ward) két dolgos melós, aki egy jobb élet reményében épp elhagyni készül otthonát, a nevadai sivatag közepén lévő aprócska települést. Távozásukat azonban kegyetlen ragadozót akadályozzák meg, ezért a két bátor vállalkozónak egy talpraesett geológuslány (Finn Carter) és a tucatnyi városlakó segítségével kell megoldania a túlélés kérdését.

Tremors – Ahová lépek, szörny terem rövid kritika

A Tremors – Ahová lépek, szörny terem az egyik legjobb horror-vígjáték, amit valaha láttam. Karakterei emlékezetesek, humora friss és kellően morbid, hangulata zseniális, tempója ideális, vérszomjas rosszfiúi pedig a klasszikus megvalósításnak köszönhetően pedig egészen jól állták az idő próbáját.

A film egyik legnagyobb erősségét a karakterei adják: a kötelezően bedarálandó figurákon túl nem csak a főszereplők, hanem a mellékszereplők is (többnyire) tevékeny alakok, akik ötleteikkel aktívan hozzájárulnak a csapat túléléséhez, miközben még vicces marhaságokkal is szórakoztatnak. A főszereplő hármast külön ki kell emelnem a jól teljesítő színészi stábból, a Kevin Bacon – Fred Ward közötti kémia egyszerűen fantasztikus volt. 

Sokat dobott a filmen a visszafogott, hétköznapias aspektus is és a szolid, nem túlságosan elszállt humor is. A karakterek az átlagember találékonyságával próbálták megoldani a felbukkanó akadályokat, a rájuk vadászó szörnyek a zsánerre jellemző klisék helyett jól definiált szabályok között tevékenykedtek, miközben folyamatosan új módokat kerestek az ebédjük megszerzésére. A film mellőzte az időhúzást: a forgatókönyv mozgalmas volt, de be-bedobott nyugodtabb pillanatokat a karakterek építésére vagy egy kis humorizálásra, viszont a tempó feszes maradt és a játékidő is ideálisan rövid lett. A kiváló operatőri teljesítmény és a két, eltérő megközelítést alkalmazó zeneszerző remek hangulatot biztosított a filmnek, Underwood pedig szolid munkát végzett rendezőként.

Csak ajánlani tudom a filmet, remek kikapcsolódást biztosít.

Tremors – Ahová lépek, szörny terem előzetes

Stáblista

  • Eredeti cím: Tremors,
  • megjelenés éve: 1990,
  • műfaj: horror, vígjáték,
  • játékidő: 96 perc,
  • rendezte: Ron Underwood,
  • írta: S. S. Wilson, Brent Maddock, Ron Underwood,
  • főszerepben: Kevin Bacon, Fred Ward, Finn Carter, Michael Gross,
  • zene: Ernest Troost, Robert Folk,
  • fényképezte: Alexander Gruszynski,
  • a film IMDB linkje.
Doz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük