az éjféli égbolt

Az éjféli égbolt kritika

Mozgókép-blog

Az éjféli égbolt korrekt sci-fi film, de nem tartogat meglepetéseket.

Sztori

Egy globális katasztrófát követően az emberiség kihalásra ítéltetett és már csak napok vannak hátra, mielőtt a Föld felszíne élhetetlenné válik. Eközben az Aether űrhajó legénysége hazafelé tart egy bolygóközi küldetésről és nem értesülnek a váratlan eseményekről. Egy tudós hátramarad egy sarkköri kutatóállomáson és megpróbálja felvenni a kapcsolatot velük azért, hogy megmenthesse őket.

Az éjféli égbolt

Az éjféli égbolt egy igazán érzelmes, karakterközpontú sci-fi szeretne lenni, viszont a kelleténél több műfaji klisét lerontja az összképet.

George Clooney igazán kitett magáért rendezőként és főszereplőként is. Habár sztori terén a film messze nem tökéletes, legalább a főszereplő karakterét igazán jól felépítette, Clooney pedig ezt egy igazán fantasztikus alakítással támogatta meg. De nem csak ő végzett jó munkát, a film egyik erősségét úgy általánosságban is a színészi játék adja.

Tempó és hatás szempontjából egy kicsit kétarcú az alkotás. Tulajdonképpen eseménydús, ugyanakkor sokszor érződik nagyon lassúnak, ami betudható a már megszokott elemeknek és eseményeknek. Itt most beüt majd a baj, ez lesz majd egy fordulat és így tovább. Az érzelmi töltet nekem azért átjött a jó rendezésnek és színvonalas színészi játéknak köszönhetően, viszont nagyobbat csapott volna, ha a töltetek nem ennyire kiszámítható módon érkeznek.

Ami pozitívum, hogy a film igen esztétikus élményt ad audovizuális szempontból. Letisztult, igényes és csicsamentes képi világához jól passzoltak Alexandre Desplat szépen megkomponált dallamai. A film effektek terén is rendben van, ráadásul igen visszafogott módon és mértékben használja azokat.

Az éjféli égbolt ajánló

Ambivalens érzéseim vannak a filmmel kapcsolattal. Szép, igényes és remek színészi játékkal bíró alkotás, érzelmileg is ütni akar, viszont egy hardcore sci-fi rajongó számára már túl sok lehet a kelleténél ismerősebb elem. Ugyanakkor Clooney csodálatos alakítása és a hangulat miatt nálam a mérleg inkább a pozitív irányba húzott.

Az éjféli égbolt előzetes

A trailer most viszont maradjon ki, mert lelövi a fél filmet!

Stáblista

 • Eredeti cím: The Midnight Sky,
 • műfaj: sci-fi, dráma,
 • hossz: 118 perc,
 • kiadás éve: 2020,
 • terjeszti: Netflix,
 • forgatókönyvíró: Mark L. Smith, eredeti regény: Lily Brooks-Dalton,
 • rendezte: George Clooney,
 • fényképezte: Martin Ruhe,
 • főszerepben: George Clooney, Felicity Jones, David Oyelowo, Caoilinn Springall, Demián Bichir, Tiffany Boone, Sophie Rundle, Ethan Peck,
 • zene: Alexandre Desplat,
 • a film IMDB linkje.
Doz

1 thought on “Az éjféli égbolt kritika

 1. Kicsit azért néha zavaros a sztori, lehet hogy azért mert nagyobb csattanóra számítottam. Mondjuk szórakoztató volt, de olyan befejezetlen…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük