gta 5 gépigény csökkentés

GTA 5 gépigény csökkentése

Játékblog

A PC-s GTA 5 gépigény szempontjából egy kétarcú játék. Single player sztori módja egészen barátságos a ma már kisebb teljesítményűnek vagy elavultnak számító gépekkel szemben is; a GTA Online viszont még egy erőműn sem feltétlenül fog normálisan futni millió problémája miatt. Ebben a cikkben röviden megmutatom, hogyan lehet a menüben beállítható szint alá butítani a játék grafikáját.

Előszó

Nemrég a Budgetbuilds Official csatornán megjelent egy „How I Play GTA 5 on Really Bad PC-s” című remek, tömör, informatív kis videó. Cikkem egy részének ez volt a forrása, melyet aztán a saját gondolataimmal és tapasztalataimmal egészítettem ki. Ha jól megy az angol, érdemes ránézni a csatornára: kiváló, releváns, gimmickmentes tartalmakat gyárt budget gaming kategóriában.

A cikkben először a játék menüből elérhető minimális beállításairól beszélek. Ezt követően megmutatom, hogy egy konfigfájl módosításával hogyan vehetsz még jobban vissza a grafikából. Végül a tapasztalataimról szólok pár szót.

GTA 5 grafikus beállítások a minimumon

A Settings menüpont Graphics és Advanced Graphics menüpontjában állítsd mindent a minimumra, azaz „Off„-ra vagy „Normal„-ra, vagy húzd alapértékre a csúszkákat. A játék a menüben legfeljebb 800×600-as felbontásra húzható vissza, azonban itt még nem végeztünk.

Az Advanced Graphics menüpontban találsz egy „Frame Scaling Mode” opciót, amivel tovább skálázhatod a felbontást. Itt ezt az értéket add meg:

1/2 (x0.500)

Így a GTA 5 / GTA Online valójában 400×300-as felbontást használ majd, azonban 800×600 skálázza majd fel. Habár ez a felbontás maga 4:3-as, a képarányt ezen belül is állíthatod a Graphics > Aspect Ratio opcióval.

A GTA 5 gépigény csökkentésének további lépései

Egy konfigfájl szerkesztésével elérheted, hogy a játék 640×480-ra skálázott 320×240-es felbontással fusson, illetve az árnyékokat is kikapcsolhatod. Így a GTA 5 / GTA Online nem túl szembarát, ám hangulatos és egyedi esztétikát kap, ráadásul további fps-eket nyerhetsz.

Nyisd meg a következő fájlt jegyzettömbbel:

Ez a gép -> Dokumentumok -> Rockstar Games -> GTA V -> settings.xml

avagy

C:\Users\[FELHASZNÁLÓNEVED]\Documents\Rockstar Games\GTA V\settings.xml

A fájlban a következő három sort kell módosítanod:

<ShadowQuality value=”3″ />

<ScreenWidth value=”800″ />

<ScreenHeight value=”600 />

Erre:

<ShadowQuality value=”0″ />

<ScreenWidth value=”640″ />

<ScreenHeight value=”480 />

A beállítások módosításával kikapcsoltad a játékban az árnyékokat, és 640×480-ra állítottad a felbontást.

Mentés, majd lépj be a játékba és élvezd a csodát.

Problémák

Lehet, hogy a játék jobban fog futni fps-ek szempontjából, viszont egyértelmű, hogy nem ezekre a beállításokra tervezték a játékot. Számos akadályozó tényezővel fogsz szembesülni:

 • Az elmosódott megjelenítés fárasztja a szemet.
 • A GTA-n belüli webböngésző és a business alkalmazások szélére nem tudod kihúzni az egeret, de ez érinti a Social Club overlayt is. Nyomj egy ALT+ENTER kombót, amivel kis méretűvé válik a játék ablaka, majd nyomj még egyet, hogy teljes méretű legyen. Ez megoldja a problémát, az egér újra teljesen használható lesz.
 • A PvP-ben esélyed sem lesz. A minimális látótávolság és a nehezen kivehető alakok miatt nehéz célozni.
 • Éjszaka nagyon nehéz kivenni, hogy mi-micsoda.
 • A szövegek egy része nagyon nehezen olvashatóvá válik.
 • Az árnyékok kikapcsolása bizonyos helyeken nem várt glitcheket okoz, például a nightclubon belül Fallout 76-oznak a fények.
 • A Land Grab mód alatt nagyon nehéz bármit is kivenni a pályából / játékosokból, főleg éjszaka a Tronra hajazó vizualitás miatt. Gondolom ez jelen van a Deadline alatt is.
 • Az iFruit telóddal készített képek is alacsony felbontásúak lesznek.

További tapasztalatok a beállításokkal és a GTA 5 gépigény kapcsán

Nyertünk néhány fpst, és kaptunk egy egészen érdekes esztétikát is, ami leginkább egy brutál high-tech DOS játékra emlékeztet. De mennyivel jobb a helyzet?

Még 2020. júliusában próbáltam futtatni a játékot egy 4 giga DDR2 rammal és Core2Duo E8400-zal szerelt gépen, az eredmény azonban borzasztó volt. A processzor nem bírta szuflával: alacsony volt az fps, vacakolt a textúrák és modellek betöltése, ráadásul rettenetes lagom is volt. (Legalább 400-500 ms-nak tűnt, miközben a mellette lévő gépen, ugyanarról a netkapcsolatról nem tapasztaltam problémát.) A 8 giga memória, illetve a két fizikai és két virtuális maggal vagy négy fizikai maggal szerelt processzor azért ajánlott a játék alá a jelenlegi helyzetben.

A 2020. augusztusában megjelent Los Santos Summer Special után ráadásul súlyos probléma is jelentkezett: még az izmosabb hardverek tulajdonosai is jelentős teljesítmény-esésről számoltak be, a szerényebb gépeken pedig egyszerűen meghalt a játék. Az ok egy memóriahasználattal kapcsolatos bug volt, amit később javított a Rockstar.

A fenti beállításokat azóta is használom a jelenlegi tartalékgépemen, ami ugyan négymagos, ám nem túl izmos darab:

 • 8 giga DDR3 memória, 1333 MHz
 • Gigabyte AMD HD6670, 1G DDR3,
 • Seagate 320G HDD, 7200RPM, 32M cache,
 • AMD Athlon II X4 605e, 4×2.3 GHz, 2M L2 cache,

Fontos hozzátenni, hogy bár a processzor négy magos, ez egy kis fogyasztásra tervezett, szerényebb teljesítményű darab. (Háromezer forintért vásároltam.)

A javítást követően igen stabil, meglepően magas fps-eket produkál a játék a gyenge processzor ellenére is. A töltési idő ugyan hosszú (főként a GTA Online esetében), viszont teljes mértékben játszható… legalábbis elvileg.

Végszó

Ha valami oknál fogva kiesik a számításból a fő géped, vagy farmolni szeretnél egy régebbi darabbal, akkor ideiglenes megoldásnak jó lehet a fent részletezett módszer. Viszont hosszabb távra nem ajánlom.

Bár az eredmény működőképes és a sajátos vizuális esztétikát is lehet élvezni, hátrányban leszel a többi játékossal szemben, ha harcra kerül a sor. A TFT kijelzők fix felbontásai mellett a megjelenítés különösen homályos lesz, ez még mondjuk a szemedet is fárasztja majd.

Nálad hogy teljesítenek ezek a beállítások? Mi a tapasztalat a GTA 5 gépigény két magos gépen? Hogyan fut nálad a GTA Online? Írd meg kommentben!

Doz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük