gta online alert

A modder ismertetőjelei a GTA Online-ban

Játékblog

Modder? Griefer? Tryhard? Idióta? A GTA Online-ban aztán tényleg alacsony a kerítés. Cikkemben a csalógyanús játékosok ismertetőjeleiről szólok, hogy ki tudd őket vág(at)ni a meccsek előtt vagy a tiszta grind lobbikból. (Platform: PC)

Hostként a „View Joined Player’s Info” listát kell figyelned, amit az „Invite Players” opciónál találhatsz.

Még mielőtt belevágnék, két fontos dologra felhívnám a figyelmet:

  • Ezt az útmutatót azért írom, hogy kickelni tudd a gyanús játékosokat, viszont sok esetben nem száz százalékig biztos, hogy csalókról van szó. Úgyhogy a report csak akkor menjen, ha teljesen egyértelmű a helyzet.
  • A Rockstar szerint a legjobb módszer a csalók jelentésére az (PC-n is), hogy jelented őket a menüből. Ha modder a játékos, akkor ez viszont nagyjából marhaság, mivel a modmenükkel rendelkező csalók egyrészt blokkolni tudják a reportot, másrészt látják a játékost, aki megpróbálta.
  • …plusz a személyes adatai egy részét is, mint például az IP-címét vagy a hozzávetőletes fizikai helyét. Jobb a support oldalról vagy közvetlenül a játékos profiljáról jelenteni, ha tuti a szitu.

Most pedig következzen néhány árulkodó jel, ami alapján kivághatod a sessionből vagy a meccs előtt a gyanús arcokat.

Túl magas KD

2.1 – 2.2 feletti KD. Ez az arc a legrosszabb esetben modder vagy griefer, a legjobb esetben pedig körülbelül egy pro RNG játékos, akiknek a normál playerek csak amolyan cannon fodderek.

A 2.2 egyébként nem valamiféle éles határ: egyszerűen csak ez volt a legmagasabb szám, amit személyesen láttam, hogy legitim és „átlagos” módon elért egy játékos. Vannak olyanok is, akik egyszerűen csak platformot váltottak, így a GTA Online előzetes ismerete mellett már alacsony szint mellett is jól tudnak játszani. Érdemes kérdezni, beszélni. (Itt érdemes megjegyeznem, hogy van 4.4-es KD-val bíró ismerősöm is, akinek az egyik kedvenc szórakozása a grieferekkel, a tryhardokkal és csalókkal való trollkodás. Stirling bomba, remote rakéta, chatben hörög a griefer pofa.)

Viszont amikor a játékosnak 8-12-44-252-es KD van a neve mellett, az már egyértelmű helyzet.

Köszi, szia.

Túl magas szint

A 1000-es rank legitim módon elérhető a játékban, még ha rengeteg időt és energiát is rá kell szánni. Ha egy játékosnál kiválasztod a „Show Profile” opciót, akkor megjelenik a Rockstar Social Club profilja és általában látszik az account regisztrációjának dátuma.

Ha valaki sokéves accounttal bíró oldtimer, akkor simán összejöhetett neki egy nagyon magas rank. Ez igaz a grinderekre is, egyik ismerősöm például másfél év alatt bőven 500 fölé lépett. A folyamatosan kiemelt játékmódokat pörgető barátaim pedig két és fél év alatt 850 fölé léptek.

Viszont a ranknöveléshez szükséges RP mennyisége exponenciálisan növekszik, így a többezres szinten lévő játékosok nem tiszták. A 8000-eseket pedig azonnal vághatod ki, mert ők biztosan csalók. (Ez a maximális elérhető rank.)

A profil dátumához képest

Részben szubjektív tényező. Mint említettem, viszonylag „rövid” idő alatt azért magas ranket is el lehet érni a játékban, például ha sokat játszol a kiemelt módokkal. (Lásd előbb.)

Ha viszont a játékosnak mondjuk egy hónapos Rockstar accountja van és 600-as szintje, akkor egyértelmű, hogy nem tiszta, vagy éppen modder.

Noob kérdések

Szubjektív tényező. Vannak bizonyos dolgok, amiket azért egy pár száz vagy pár ezer óra után a legtöbb játékos tud a GTA Online kapcsán. Hogyan állíts be egy opciót, hogy ismerj fel egy kamu profilt, vagy mondjuk ne pattogj a chatben a start kapcsán, amikor egy player még „Joining” státuszban van.

A látványosan hiányos alaptudás egy magas szintű profil esetében árulkodó lehet, de önmagában még nem direkt bizonyíték, hogy valaki csal. Problémát okozhatnak akár a nyelvi akadályok is, vagy a különböző egzotikus játékmódok sokasága is.

Annyira én se vittem őket túlzásba.

Alacsony statisztikák, hiányzó járművek

Ahogy játszol, bizonyos statisztikák kvázi passzív módon is nőnek. Ilyen a Stamina, a Shooting, a Flying és a Driving. Ha találkozol egy többszázas szintű játékossal, akinél ezek a statisztikák nincsenek kimaxolva, akkor valószínűleg nem tiszta.

A Strength, és tulajdonképpen a Stealth is olyasmi, ami viszont elmaradhat. A lentebb látható példánál nem csak a kamu 1592-es rank, hanem az alacsony Flying statisztika is árulkodó.

A „hardware access” sor lényegében a játékos által birtokolt járművek kategóriáit jelöli. A lenti profil esetében például felettébb gyanús, hogy csak helikoptere és autója van, viszont nincs repülőgépe. Egy pár százas szintnél már biztosan vesz valamit az ember. A hajó hiánya viszont nem ritka és ha jól tudom, sem a Kosatkát, sem az ahhoz járó Dinghyt, sem a tengeralattjárókat nem sorolja ide a játékot. Egyébként is, hajókat könnyű találni a pályán, és amúgy is a legtöbben Toreadorral közlekedünk, ha vízről van szó.

Normális esetben cenzúrázott szöveg vagy nem használható karakter a névben

A modmenüvel a modder felül tudja írni a megjelenített nevét ahhoz képest, ami a profilján szerepel. Ha a chatben cenzúrázott kifejezés szerepel a nevében, vagy gyanús szó, például „Admin”, akkor ellenőrizd az előbb részletezett módszerrel. A normál space is ide tartozik, például „Rockstar Admin”.

A profilhoz képest eltérő megjelenített név

És ha eltér a megjelenített név az account névtől, el is búcsúzhatsz tőle.

Glitched vagy szerkesztett outfit

A játékon belüli glitchek kombinálásával és egy Xdev nevű külső eszközzel is létre lehet hozni speciális outfiteket. Én is szoktam, például egy outfittel kombinálok egy maszkot – ártalmatlan dolog. Ugyanakkor ha külső eszközzel szerkesztett outfitet látsz valakin, akkor vághatod is ki, mert ezt a modderek is előszeretettel csinálják – és mindannyian azt mondják, hogy hát ők csak Xdevet használtak. Ezzel a szűréssel amúgy valószínűleg tiszta játékosokat is ki fogsz rúgni, de felesleges rugózni rajta. (Ők döntöttek gyanús outfit mellett.) Ismertetőjegyek:

  • normális esetben nem kombinálható ruhadarabot kombinálása, például shemag egy area war mellényen,
  • maszk és rebreather kombináció,
  • hiányzó testrészek (bokát nézni érdemes, azon buknak le a leggyakrabban),
  • rendőrségi (gyakran NOOSE) outfit,
  • táskák,
  • hiányzó melltartó,
  • fegyvertartó öv.

Rejtett profil

Szubjektív tényező. Értelemszerűen sokan ismerik a magas szint és friss Rockstar account közötti összefüggést, ezért sok csaló egyszerűen csak zárttá tette a profilját.

Ez önmagában szintén nem döntő tényező, mert sok oka lehet, ha valaki nem teszi nyilvánossá az adatait. Viszont ha már eleve gyanús, akkor plusz egy ok lehet arra, hogy kivágd a sessionből a meccs előtt.

Végszó

Ami viszont nagyon fontos, hogy csuklóból ne jelentgess játékosokat! Bizony vannak kőkemény grinderek és sima pvp-kedvelők is a játékban, ráadásul freemode-ban egy csomó poénos, ártalmatlan glitchet is lehet találni.

Habár valóban rengeteg modder van a játékban, és tönkre is teszik azt, sokszor a legitim játékosok kapcsán is vannak félreértések.

Doz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük