ray liotta menekülés absolomból

Menekülés Absolomból kritika

Mozgókép-blog

A Menekülés Absolomból egy hangulatos, remekül megrendezett akciófilm. Ray Liotta emlékére.

Sztori

Egy disztópikus jövőben járunk, ahol a börtönök jól menő privatizált iparágat képviselnek. A katona Robbins (Ray Liotta) egy nap odalép feletteséhez, majd fejbe lövi azt – ezt követően fegyencként pedig mindenhonnan megszökik, bárhová is zárják be. Egy nap Absolomba szállítják, a dzsungel borította börtönszigetre – a földi pokolba.

Menekülés Absolomból rövid kritika

1994 tényleg az egyik legjobb év volt a mozi történetében.

A Menekülés Absolomból története disztópikus és börtönszigetes klisékből áll, szóval eredetisége miatt nem kap pontot – ezt leszámítva viszont egy megkapó atmoszférájú, profi akciófilm kiváló színészi alakításokkal és erős zenei aláfestéssel.  Már eleve a főszereplő személye is meglepő: Ray Liotta neurotikus rosszfiúként lett ismert a nagyközönség számára, itt viszont egy csendes kemény fickót játszik rejtélyes motivációkkal – ez pedig két szempontból is nagyon jó volt: egyrészt Liotta remekelt a szerepben, másrészt a film nagyon okosan nem rántja le a leplet figurája motivációjáról, ezzel rájátszva a színész sajátos kiszámíthatatlan érzetet adó intenzitására és kisugárzására. A film másik “sztárja” a főgonosz szerepében bulizó Stuart Wilson, aki a szadista állat figurát végtelen lazasággal és humorral keltette életre fantasztikus arányérzékkel. A színészi játék színvonala általánosságban is jó a filmben: nem túl mélyek a karakterek, de a tökéletes casting rendbe tette a dolgokat. Lance Henriksen és Ernie Hudson karizmájából különösen sokat profitált a film.

A rendező Martin Campbell személye azért érdekes, mert ő volt az, aki kétszer is megmentette a James Bond-franchise-t: először 1995-ben a Goldeneye-jal, majd 2006-ban a Casino Royale-lal. A biztos kezű rendező már itt is remek munkát végzett: a hangulatteremtés tökéletesre sikerült, az akciójelenetek kiválóak lettek, ráadásul a humor is igen jól működött. Sokat dobott az alkotáson a kiváló operatőri munka, a díszletek és kosztümök Mad Maxes stílusa és Graeme Revell fülbemászó filmzenéje is.

Összességében véve egy minden szempontból korrekt kis akciófilm lett ez, amit a kilencvenes évekbeli darabok kedvelőinek csak ajánlani tudok. 

Menekülés Absolomból előzetes

Stáblista

  • Eredeti cím: No Escape / Escape from Absolom,
  • műfaj: akciófilm, dráma, 
  • a megjelenés éve: 1994,
  • játékidő: 118 perc,
  • rendezte: Martin Campbell,
  • írta: Michael Gaylin, Joel Gross, Richard Herley (eredeti regény),
  • főszerepben: Ray Liotta, Lance Henriksen, Stuart Wilson, Kevin Dillon, Ernie Hudson, Ian McNeice, Michael Lerner,
  • zene: Graeme Revell,
  • fényképezte: Phil Meheux,
  • a film IMDB oldala.
Doz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük