föld invázió

Föld invázió kritika

Mozgókép-blog

A Föld invázió egy orosz sci-fi akciófilm, ami egész ígéretesen indul, de sajnos a végére csak a “lehetett volna” kategória egy újabb darabjává válik.

Sztori

Egy nap a bolygó legnagyobb része teljes sötétségbe burkolózik, és szinte a teljes emberiség elnémul. Csak egy kis zóna marad érintetlen, a túlélőknek pedig ki kell deríteni, mi történt és biztosítania kell az emberiség fennmaradását.

Föld invázió kritika

A Föld invázió egy igazi propaganda-fennhangokkal bíró military pornó, ami önmagában egyáltalán nem rossz dolog. Ha az amerikaiaknak lehet, akkor az oroszoknak is.

Sőt tulajdonképpen addig működik igazán a film, amíg “csak” military pornó, mert onnantól kezdve, hogy elkezd okoskodni, egyre inkább szét is esik. Pedig tök jól indul, ahogy a betonkemény és fegyelmezett hadsereg elkezdi kezelni a szituációt. Oké, karakterek nagyon nincsenek már az elején se, de egy hentelős keménykedésre bőven megvoltak az alapok. Az ügyesen eltalált hangulatból, a remek operatőri munkából és a (film végéig) decens akciójelenetekből egy jó kis akciófilm lehetett volna.

Aztán jött egy kidolgozatlan fordulat, ami a borzasztó teátrális és elnyújtott magyarázattal dögbuta fordulattá válik, majd erre jön még egy fordulat, amit aztán egy mérsékelten látványos, csak éppen teljesen agyhalott jelenettel sikerült az alkotóknak a záró képsorokba vezetni. Aztán a zárás üzenete akár még szép is lehetne, ha addig a néző agya le nem kapcsolt volna az amerikai blockbusterekkel egyenrangúan buta logikai zökkenők miatt. És akkor ehhez még társul az a gond is, hogy a borzasztóan elnyújtott harmadik harmadban egydimenziós, lapos karakterekért kellene izgulnunk. (A helyzeten persze nem segített az érdektelen és béna angol szinkron se.)

Ettől függetlenül egyszeri szórakozásnak elmegy a Föld invázió. A látvány és hangulat rendben van, az orosz hadigépezet dinamikáját és erejét fitogtató feeling is elkapja az embert, csak amikor a film többé akar válni egy faék egyszerűségű akciófilmnél, akkor a rossz logikai döntések miatt egyre inkább szétesik. Pont, mint a legtöbb hollywoodi blockbuster – ebből a filmből viszont legalább hiányzik az azokra egyre jellemzőbb műanyag töketlenség és inkább a kisebb költségvetésű, csörteközpontú alkotásokra hajaz. Itt az akcióban van vér, van durvulás és van egyfajta hétköznapias badass jelleg is, ezeket pedig szeretjük. Igaz?

Stáblista

  • eredeti cím: Аванпост, átírás: Avanpost, angol cím: The Blackout,
  • kiadás éve: 2019,
  • műfaj: akció, sci-fi, dráma,
  • játékidő: 127 perc (nemzetközi változat),
  • írta: Ilya Kulikov,
  • rendezte: Egor Baranov,
  • főszerepben: Aleksey Chadov, Pyotr Fyodorov, Svetlana Ivanova, Lukerya Ilyashenko, Konstantin Lavronenko, Artyom Tkachenko, Yuriy Borisov,
  • zene: Ryan Otter,
  • fényképezte: Yuriy Korobeynikov, Sergey Trofimov,
  • a film IMDB oldala.
Doz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.