A titánok harca kritika és előzetes (2010)

Mozgókép-blog

A 2010-es A titánok harca remake egy ógörög hamburger, amely kellemesen semmilyen módon tud elszórakoztatni.

Sztori

A fiatal halász Perszeusz (Sam Worthington) megtudja, hogy félisten, majd az istenek és emberek közötti harc egyik kulcsfontosságú szereplőjévé válik.

Rövid kritika: A titánok harca

A titánok harca egyik legnagyobb problémája, hogy egy igazi kultklasszikus árnyékában született, mely sokak számára kellemes gyermekkori emléket jelentett. A 2010-es film viszont csak egy, az aktuális kor elvárásaihoz igazított könnyed látványfilm, amolyan tisztességes iparosmunka.

A forgatókönyv sztori és karakterek szempontjából is faék egyszerűségű. Előbbi ritkán gond egy látványra koncentráló filmnél, az egydimenziós figurákat pedig jelen esetben elég jól tudják kompenzálni a tehetséges színészek a mellékszerepekben. Két gond volt, az egyik Perszeusz karakterével: a forgatókönyv olyan gyorsan „szintezi fel” karakterét, hogy emiatt néhol egy túlidealizált Mary Sue-nak tűnik. Oké, hős, de azért egy elegánsabb fejlődési ívet kaphatott volna. Szerencsére Sam Worthington jó volt a szerepben; a hétköznapiasan karizmatikus alakítása nagyban javította a helyzeten. A másik Hádész volt, akit az egyébként zseniális Ralph Fiennes egy kissé túltolt módon keltett életre a film nagy részében.

Látvány terén egy kicsit felemás a helyzet. Az effektek jól sikerültek, a koreográfia és kaszkadőri munka is igen decens volt, viszont az akciójelenetek sajnos az ekkoriban még mindig tomboló Greengrass-utánzó stílusban készültek. A kamerarángatás és túlságosan is gyors vágás némileg ront a csörték élvezhetőségén, viszont sok hasonló próbálkozással ellentétben Louis Leterrier keze alatt legalább dinamikusak, energikusak maradtak a harcok, plusz a rendező az epikus lassításokat is aránylag jól találta el. (Például egy átlagos Paul W. S. Anderson minőséghez képest ez még itt bőven jó szint volt…)

A hangulat rendben volt, a helyszíneket és díszleteket jól eltalálták; az atmoszférát jócskán erősítették a mindig kiváló Ramin Djawadi kellemesen badass vagy lágyabb dallamai.

Összességében véve egy aránylag semleges, könnyed ógörög mitológiai gyorstalpaló lett A titánok harca 2010-es változata. Nem a legmélyebb és nem a leglátványosabb epikus kalandfilm, de a tisztességes alakítások, oké akciójelenetek és kellemes hangulat miatt egyszeri nézésre alkalmas, ráadásul még csak nem is hosszú. Vagy többszörire is, ha éppen elkap az atmoszféra. (Személy szerint tíz év különbséggel másodjára látva imádtam a filmet.)

A titánok harca előzetes

Mondjuk lehet, hogy a zseniálisan vágott trailer se segített a filmen…

Stáblista

  • Műfaj: akciófilm, kaland, fantasy,
  • játékidő: 108 perc,
  • megjelenés éve: 2010,
  • írta: Travis Beacham, Phil Hay, Matt Manfredi, Beverly Cross (1981),
  • főszerepben: Sam Worthington, Mads Nikkelsen, Liam Neeson, Ralph Fiennes, Gemma Arterton, Alexa Davalos, Jason Flemyng, Nicholas Hoult, Pete Postlethwaite,
  • zene: Ramin Djawadi,
  • a film IMDB oldala.
Doz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük