Szörnyszülők kritika és előzetes (Mom and Dad, 2017)

Mozgókép-blog

A Szörnyszülők egy fekete humorral átitott horrorfilm, amiben Nicolas Cage nagyon alakított.

Sztori

Egy járványszerű jelenség miatt a szülők megvadulnak és elkezdik kegyetlenül levadászni a gyerekeiket. A kaotikus, brutális események közepébe sodródik egy belső konfliktusoktól eleve nem mentes család…

(Taylor + Neveldine) – Neveldine

A Mark Neveldine – Brian Taylor alkotópáros szó szerint berobbant a filmes köztudatba a 2006-os Crank – Felpörögve című filmjükkel. A csúcsformában lévő Jason Stathammel készült akciófilm betegebbnél betegebb ötletekre, eszeveszett pörgésre, lökött zenehasználatra és teljesen zakkant vágásra alapult, és rövid idő alatt kultstátuszra tett szert.

A visszafogott költségvetésű Cranket négy hasonló jellegű alkotás követte (három közös rendezés és egy forgatókönyv), azonban mindegyik darabra jellemző volt két probléma. Az egyik a negatív kritika fogadtatás volt; ez szinte csak akkor jelent gondot egy stúdió számára, ha a negatív kritikák politikai jellegű balhékat okoznak, ami egyes piacok vagy piaci szegmensek elvesztéséhez vezethet – ezt leszámítva viszont amíg jól termel egy film, addig a stúdiók nem foglalkoznak a kritikai tényezővel. Azonban épp itt volt a gond. A Crank decens anyagi sikerét ugyanis egyik Neveldine/Taylor alkotás sem közelítette meg: két film nagy bukta lett (Gamer, Jonah Hex), kettő pedig jó, ha éppen csak nullszaldóra kifutotta (Crank 2, Ghost Rider-folytatás). A Neveldine/Taylor páros utolsó közös alkotása A szellemlovas: A bosszú ereje volt 2011-ben, ezt követően solo projektekkel folytatták karrierjüket. (De terveznek még közös projekteket is.)

Szörnyszülők kritika

A szörnyszülők már csak Brian Taylor rendezése, azonban a filmben továbbra is megtalálhatóak az előbb említett jegyek.

A még Crankhez képest is kisköltségvetésű film egészen hatásos, para horrorként indul; megismerjük a nem túl szerethető főszereplőket, szépen épül a hangulat, aztán beindul a durvulás, a film átcsap egy fekete humortól és Nicolas Rage testnedveitől csöpögő house invasion jellegű szituációba. A filmnek két oldala van: az egyik egy drámaibb vonal, ahol megismerjük a nehézkesen működő család tagjainak kapcsolatrendszerét és a szülők motivációit, a másik pedig egy kezdetben viszonylag kemény irány, ami egy morbid horrorkomédiába csap át. A sztori linearitását a film alatt végig fel-felbukkanó flashbackek törik meg.

A horrorisztikus vonal gyerekek ellen elkövetett erőszakról szól, azonban érdekes módon a film tulajdonképpen majdhogynem kerüli a brutalitás explicit ábrázolását. A hiperaktív operatőri, rendezői és vágói munka a legtöbbször ügyesen kerüli a kegyetlenkedés közvetlen megjelenítését, de még így is bőven felkavaróak az annak szánt jelenetek. Ez nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a film az átlagos néző számára is nézhető maradhasson. (Bár a keményebb horrorfilmek kedvelői számára nyilván csalódás.)

A film rövid, pörgős, a történet és a karakterek pedig egyszerűek. Az egy-két dimenziós figurák működőképessége javarészt a színészeken múlt, amit szerencsére jól oldottak meg. A film legjobb alakítását a kezdetben kiüresedett életű kertvárosi anyukát életre keltő Selma Blair nyújtotta; a legszórakoztatóbbat viszont Nicolas Cage. Cage túlpörgött, hisztérikus ripacskodását (ebben a filmben) élvezet nézni, mert minden pillanata arany. Viszont Blairt is dícsérnem kell, mert a visszafogottabb játéka miatt figurája hihetőbb maradt, ráadásul a film legmegterhelőbb, mélyen horrorisztikus jelenetében is zseniálisat alakított. Viszont az eltérő stílusú alakításaik és figuráik érdekes kontrasztot alkottak.

Bár alapjában pozitív élmény volt számomra a Szörnyszülők, sajnos van két nagy problémája is. Az egyik sajnos éppen Cage, mivel életunt túlpörgése (igen, tudom) végig borzasztó szórakoztató, azonban hisztérikusságával még így is kilóg a filmből. Egy harsányabb stílusú filmmel jobban rezonált volna, vagy talán egy picit kevesebb kellett volna a zakkantságból. A másik gond a befejezés volt, ami zavaróan elkapkodottnak érződött. Nem volt rossz, csak nem volt “elég” az addig felépített kapcsolatrendszerhez.

Viszont még így is ajánlom ezt a filmet azoknak, akik bírják a kisköltségvetésű darabokat.

Szörnyszülők előzetes

Stáblista

  • Eredeti angol cím: Mom and Dad,
  • kiadás éve: 2017,
  • játékidő: 86 perc,
  • műfaj: horror, thriller, vígjáték,
  • írta és rendezte: Brian Taylor,
  • főszerepben: Anne Winters, Selma Blair, Nicolas Cage, Zachary Arthur, Lance Henriksen,
  • fényképezte: Daniel Pearl,
  • zene: Mr. Bill,
  • a film IMDB oldala.
Doz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.