Free Guy kritika

Mozgókép-blog

A Free Guy egy szórakoztató, szerethető kalandfilm lett, amelynek még a története is meglepően jól sikerült.

Sztori

Guy egy átlagos banki alkalmazottnak hiszi magát, ám valójában egy GTA Online-jellegű openworld játék NPC-je. Váratlanul öntudatra ébred, ezzel pedig jelentősen megzavarja a virtuális világ működését, híre pedig a való világban is terjedni kezd.

Előszó

Jó ideje bizalmatlan vagyok a mesterséges intelligencia filmekkel szemben. A kisebb probléma, hogy a legtöbbjük az emberi jellegű gondolkodással bíró MI öntudatra ébredésére vagy annak következményeire koncentrál és nem a napjainkban is használt tanulékony technológiák hétköznapjainkra gyakorolt hatására. A nagyobb probléma, hogy a legtöbb film az öntudatra ébredt technológiát egyből az emberiség kiirtása vagy kisebb, de szintén negatív cselekedetek felé viszi, ezzel pedig kétszáz éves, de legalábbis évtizedes kliséket ismételgetnek. Ráadásul marhaságokkal mélyítik az arra fogékony nézők technofóbiáját is.

Free Guy rövid kritika

Erre jön a Free Guy, ami ránézésre csak egy újabb Ryan Reynolds-karizmájára építő, habkönnyed kis kalandfilmnek indul, erre egy egész értelmes történeten vezeti végig a nézőt. Oké, persze ez a film is a klasszikus emberi öntudatra ébredő MI témájával foglalkozik, de legalább említi a hétköznapi technológiákat és a nagyon is emberi humán toxicitást. Végre egy MI történet, amiben nem Frankenstein szörnye / Skynet n+1-edik variációja pusztít el X mennyiségű embert vagy éppen a civilizációt. Itt a kontrasztot az ártalmatlan MI naiv természete és az (online) emberi magatartás mérgező, gyáva vagy egyenesen gonosz valója jelenti.

Persze a történet azért nem túl mély, komplex vagy okos, de blockbusteres viszonylatban legalább van egy szép érzelmi vonala és egy kis mondanivalója is. Karakterei hétköznapiasan szerethető, élénk figurák, a Taika Waititi által alakított főszereplő pedig úgy tolja túl a humoros kreténkedést, hogy az nem megy át ripacskodásba. Reynolds jó, mint mindig (most elég visszafogott), de fontos kiemelni a sztori egyik fő mozgatórugóját játszó Jodie Comert is, aki mind a virtuális, mind a való világban lévő karakterét remekül kelti életre. (Ráadásul az eredeti változatban az akcentusokkal is fantasztikus munkát végzett.) A film szívét a színészek adták.

Shawn Levy biztos kezű, tisztességes iparos rendező, akinek filmjeitől mindig várhatunk egy korrekt színvonalat. A Free Guy is ilyen film: szépen fest, a hangulata is rendben van, amikor kell látványos, amikor kell, érzelmes. A végeredmény pedig egy kalandos és szerethető alkotás lett, aminek még egy kis lelke is van.

Free Guy előzetes

Stáblista

  • Kiadás éve: 2021,
  • műfaj: akció, kalandfilm, vígjáték, sci-fi,
  • írta: Matt Lieberman, Zak Penn,
  • rendezte: Shawn Levy,
  • főszerepben: Ryan Reynolds, Jodie Comer, Joe Keery, Lil Rel Howery, Taika Waititi,
  • zene:
  • fényképezte:
  • a film IMDB oldala.

Doz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük