Freaky kritika

Mozgókép-blog

Christopher Landon a Boldog halálnapot 1-2 után újabb horror-vígjátékkal jelentkezett: a Freaky a testcserés koncepciót, a tini romantikus filmeket és a slasher horrorokat kombinálja.

Sztori

Millie (Kathryn Newton) egy átlagos, nem túl népszerű diáklány, aki egy sorozatgyilkos áldozatává válik. Azonban a meglehetősen korai elhalálozás helyett sokkal szerencsétlenebbül alakul a sorsa: másnap reggel arra ébred, hogy ő és a sorozatgyilkos testet cserélt…

Freaky rövid kritika

A Freaky egy frissítő kis marhaság, ami alapjában véve egy cuki romantikus film, amit egy slasher horror és egy testcserés szitu kombinációjával bolodított meg Landon. A film telis-tele van horrorfilmes utalásokkal, parodisztikus módon használt horrorklisékkel és lüke poénokkal. Mondjuk drámai/romantikus filmes klisékkel is rendesen meg van rakva, de szerencsére a karakteres és tehetséges színészeknek köszönhetően ez a vonal is jól működik.

Kathryn Newton és Vince Vaughn egészen jól csinálta a karaktercserét. Newtonnak könnyen ment az alapból cuki karakter, Vaughn pedig remekül eltalálta azt, hogy mennyire kell rájátszania a lökött szituációra. De sorozatgyilkosként is legalább ilyen jól működtek. Newton ügyesen hozta az átváltozást a szexi, badass gyilkológéppé, Vaughn pedig az utóbbi években életre keltett gőzmozdony-vonalon dolgozott.

(Vince Vaughn annak idején komoly szerepekkel kezdett, aztán inkább vígjátékokban dolgozott. Viszont a színész a True Detective második évadában, Mel Gibson A fegyvertelen katonájában és S. Craig Zahler Büntető ököljével tett egy 180 fokos fordulatot: ezekben nem csak komolyabb szerepekben tűnt fel, hanem jól érzékeltették óriási fizikai méreteit is. A Freakyben tulajdonképpen egyesült karriere két fő vonala, a vígjátékok könnyedebb humorizálása és a komolyabb filmek majd’ kétméteres humán tankja.)

A film gore-ban és humorban is gazdag – mondjuk horrorfilmként egyáltalán nem félelmetes, vígjátékként pedig talán egy kicsit túl trendi akar lenni, viszont a végeredmény szórakoztató. A hangulat rendben volt, és sokat segített a filmnek a pörgős tempó, illetve az ideális bruttó 102 perces játékidő is.

Az összkép pozitív. Hibaként fel lehet hozni, hogy talán többet is kihozhatott volna az alapszitujából vagy lehetett volna eredetibb, de a humor, a hangulat és a meggyőző főszereplők miatt egy szerethető darab lett a végeredmény.

Stáblista

  • Kiadás éve: 2020,
  • műfaj: horror, thriller, vígjáték,
  • játékidő: 102 perc,
  • írta: Michael Kennedy és Christopher Landon,
  • rendezte: Christopher Landon,
  • főszerepben: Kathryn Newton, Vince Vaughn,
  • zene: Bear McReary,
  • fényképezte: Laurie Rose,
  • a film IMDB oldala.
Doz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük