Bliss kritika

Mozgókép-blog

Mike Cahill író-rendező filmjeit általában szeretem, de a Bliss csak bizonyos részeit tekintve sikerült jól.

Sztori

Greg Wittle (Owen Wilson) rosszul teljesít a munkahelyén, javarészt csak rajzolgat, álmodozik. Egy váratlan esemény következtében Greg összefut a karizmatikus Isabellel (Salma Hayek), aki arról próbálja meggyőzni a férfit, hogy a szürke és nyomorúságos világuk csupán egy számítógépes szimuláció.

Bliss rövid kritika

Mike Cahill író-rendező a Felettünk a Földdel és A szem tükrébennel már bizonyította tehetségét. Új drámai sci-fije azonban csak bizonyos részleteiben sikerült jól, az összkép sajnos inkább csalódást keltő – bár a film záró pillanatai még így is kellő emocionális töltetet hordoznak. 

A sztori két főszereplője Greg, a nyámnyila, szürke monotonitásból kiszakadt magányos, elvált apát és a színes, kiszámíthatatlan, meggyőző Isabelt. Isabel arról próbálja meggyőzni Greget, hogy a világ nem valós és egyre több dolgot mutat neki, hogy bizonyítsa igazát. Utazásuk egy napjainkban igen fontos témát boncolgat, a probléma viszont az, hogy a történet egyszerűen túl egyértelmű irányba megy, miközben túl sokat magyaráz.

Számos szép, jól megrendezett képsor bizonyítja Cahill hozzáértését és a technikai, hangulati szempontból is meggyőző az alkotás, de a sztori túlságosan elnyújtottnak hat, ez pedig negatívan hat az érzelmi vonalra. Kár, mert Owen Wilson fantasztikus alakítást nyújtott, karakterének útja és Isabellel való viszonya pedig jól lett kidolgozva – csak túl sok volt a szövegelés, miközben egyértelmű volt, hogy mi a helyzet. 

A második fő gond az volt, hogy a páros másik tagjától, Isabeltől egyszerűen a falat lehetett kaparni. Erről egyrészt a végletekig idegesítő karaktere, másrészt – bármennyire is fáj leírnom – Salma Hayek rettenetesen túltolt és izgága alakítása tehetett. Érthető volt a viselkedése, de egyszerűen túl sok volt és mivel javarészt ő vitte előre a történetet Greget cipelve, nagyon hamar nagyon idegesítővé vált.

Az érzelmi töltetet és a történet mondanivalóját a szép zárással még így is hatásosnak éreztem, de kevesebb időhúzás (vagyis inkább az emocionális rész hangsúlyosabbá tétele) és Isabel karakterének jobb kezelése kellett volna ahhoz, hogy a Bliss jó film legyen. Így csak egy bizonyos részleteiben decens, de egyenetlen színvonalú alkotás lett a végeredmény.

Bliss stáblista

  • Kiadás éve: 2021,
  • műfaj: dráma, romantikus, sci-fi,
  • játékidő: 102 perc,
  • írta és rendezte: Mike Cahill,
  • főszerepben: Owen Wilson, Salma Hayek, Nesta Cooper,
  • zene: Will Bates,
  • fényképezte: Markus Föderer,
  • a film IMDB oldala.
Doz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.