túl az életen

Túl az életen (Redline / Deathline) kritika

Mozgókép-blog

Értem én, hogy rossz film a Túl az életen, de akkor miért élveztem ennyire?

Sztori

John Wade (Rutger Hauer) és kis csapata a diktatórikus és disztópikus hangulatú techpokolba, Oroszországba csempészárukat a közeli jövőben. Jobbkeze, Merrick (Mark Dacascos) azonban elárulja Wade-et, majd megöli. Az orosz hatóságok sajátos tervet eszelnek ki: egy új módszerrel feltámasztják a kiválóan képzett és bosszúszomjas Wade-et, hogy a saját javukra használják fel képességeit…

Túl az életen kritika

Ha a pokol nagyjából ötvenes-hatvanas évekbeli szovjet eszközök és futurisztikus külsejű random kütyük összeházasításából, lepusztult budapesti épületekből, béna, de badass akciókból és nagy mennyiségű, véletlenszerűen felbukkanó női mellekből áll, akkor már foglalom is a jegyet.

A Túl az életen amolyan tipikus kilencvenes évekbeli B/Zs-film: jobb sorsra érdemes színészek égetik magukat a borzasztó mellékszereplők mellett, a gagyi ott van mindenütt, a forgatókönyv eszméletlenül lyukas, viszont a hangulat (és itt éppen a zene is) iszonyat erős.

A film gyakorlatilag abból áll, hogy Rutger Hauer A-ból B-be megy, keménykedik egy kört, közben cicik, Mark Dacascos meg valami sztori. A fő szempont, hogy Rutger Hauer kemény és szemmel láthatóan élvezte a bulit – bár ha egy ilyen irdatlan méretű futurisztikus külsejű pisztollyal nyomhatnám a badass témát egy hosszú fekete kabátban, valószínűleg én is jó kedvű lennék a kontextustól függetlenül. Plussz még fizetést is kapott érte. (A fegyver talán egy krómbevonatú Pardini SP kompetitív céllövő pisztoly lehet némileg átalakítva. Nem vagyok benne biztos, de külsőre nagyon hasonlítanak, forrást pedig nem találtam.)

Persze a film rossznak rossz, de legalább van benne egy kis stílus, ami sajnos a mai trash filmekből már eléggé hiányzik. Szeretni lehet a hangulatát és Hauer karizmáját, utálni meg még jobban a béna sztori, félrecastingolt Dacascos és gagyi díszletek miatt. De legalább néhány pillanatra felbukkan benne a Hősök tere, pár, a futurisztikus Moszkvát játszó, jobb időket is látott budapesti épület és néhány véletlenszerűen kiválasztott, feketére festett Trabant és Lada statisztaként – már csak emiatt is érdekes lehet a magyar nézők számára.

Ráadásul ez a darab még HD-ben is elérhető. Hurrá.

Túl az életen előzetes

Stáblista

  • Eredeti cím: Redline vagy Deathline vagy Armageddon,
  • Kiadás éve: 1997,
  • Műfaj: akciófilm, sci-fi,
  • Hossz: 92 perc,
  • Írta: Brian Irving, Takács Tibor,
  • Rendezte: Takács Tibor,
  • Főszerepben: Rutger Hauer, Mark Dacascos, Yvonne Sció,
  • Zene: Guy Zerafa,
  • Fényképezte: Dávid Zoltán,
  • A film IMDB linkje.
Doz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.