wyrmwood

Wyrmwood – A holtak útja kritika

Mozgókép-blog

A Wyrmwood – A holtak útja egy roppant szórakoztató ausztrál exploitation, ami egy zombiapokalipszis idején játszódik.

Sztori

Barry egy teljesen átlagos autószerelő egy teljesen átlagos családdal. Amikor kitör a zombiapokalipszis, útra kell kelnie, hogy megmentse nővérét, akit furcsa vegyvédelmi ruhát viselő katonák raboltak el.

Wyrmwood – A holtak útja rövid kritika

A Wyrmwood – A holtak útja egy hihetetlenül energikus, darálásban gazdag kis B-film. 

Míg számos kisköltségvetésű alkotás elköveti a hibát, hogy az anyagi limitjein túlnyúlva hatalmas léptékű eseményeket próbál feldolgozni, addig a Wyrmwood – A holtak útja ezzel ellentétben éppen a kisemberek szintjén marad. A film egyik előnye, hogy veszettül pörög és csak nagy ritkán lassul le egy-egy szusszanásnyi pillanatra. A forgatókönyv faék egyszerűségű karaktetekkel, motivációkkal és eseményekkel dolgozik, de egyrészt a kisszerűség, másrészt a szépen adagolt morbid humor miatt ez nagyon jól működik. Kapunk drámaibb kliséket a karakterépítésnél, de ezek remekül működnek, hiszen nincsenek túlbeszélve, túltárgyalva. Ha valaki meghal, annak van súlya, de menni kell tovább, mert a karaktereink nyakán van az apokalipszis.

A hentelés B-kategóriás brutalitását némileg erősíti a közeliket preferáló, izgága kameramunka és a gyors, nyers vágás is. Hangulatban a film néhol egy kicsit megidézi a másik nagy ausztrál posztapokaliptikus klasszikust, a Mad Maxet, de eltérő színpalettája, őrült humora és a túltolt erőszak miatt nem válil annak egy újabb klónjává. 

Összességében véve egy morbid poénokkal átitatott, pörgős és szórakoztató darálda lett a Wyrmwood – A holtak útja. A zombik koncepcióján épp eleget csavar, hogy ne csak egy újabb szürke darab legyen a témakörben, kötelező tematikus kliséin a tempó, a badass jelleg és önirónia miatt nem igazán lehet fennakadni, kisebb költségvetését pedig jól kompenzálta a kisember szemszögének felhasználásával. B-filmnek B-film, de annak egyrészt nagyon jó, másrészt így az alkotók bizonyos kreatív szabadságot is kaptak, amit jól ki tudtak használni.

Stáblista

  • Eredeti cím: Wyrmwood / Wyrmwood – Road of the Dead,
  • kiadás éve: 2014,
  • műfaj: akció, vígjáték, horror,
  • játékidő: 98 perc,
  • írta: Kiah Roache-Turner, Tristan Roache-Turner,
  • rendező: Kiad Roache-Turner,
  • főszerepben: Jay Gallagher, Bianca Bradley, Leon Burchill, Luke McKenzie, Berynn Schwerdt,
  • zene: Michael Lira,
  • a film IMDB oldala.
Doz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.