gyilkos bolygó

Gyilkos bolygó ajánló és előzetes (Outland, 1981)

Mozgókép-blog

Sir Sean Connery emlékére.

Sztori

A Jupiter egyik holdján, az Ion egy sikeres, több ezer főt alkalmazó bányászkolónia működik. Ide érkezik William T. O’Neil marsall (Sean Connery) családjával, hogy a helyi rendőrség főnökeként dolgozzon. A tisztességes és konok rendőr nyomozni kezd az eddig szőnyeg alá söpört helyi problémák után, ami miatt bérgyilkosokat küldenek utána.

Gyilkos bolygó bánya

Rövid kritika

A Gyilkos bolygó az 1952-es Délidő című western sci-fi környezetbe helyezett remake-je. A film egyik legnagyobb erősségét hihetetlenül jól eltalált atmoszférája adja: a futurisztikus bányásztelep mocskos, használt, funkcióközpontú berendezései és klausztrofób jellege remekül megalapozza a hangulatot. Design szempontból a film az első Alien filmre hajaz. A film sci-fi elemeit tekintve azonban meglehetősen minimalista, illetve faék egyszerűségű sztoriját kisebb változtatásokkal könnyen lehetne adaptálni más korszakokra is.

Outland

Tempó szempontjából a Gyilkos bolygó nagyon lassú film, ez viszont két szempontból nagyon pozitív dolog. Az egyik, hogy az embernek van ideje kiélvezni ezt a már-már kézzelfoghatónak tűnő, hétköznapiasan sci-fi miliőt, másrészt a filmnek van ideje jól felépíteni főszereplő karakterét. A lassú tempó viszont megosztó reakciókat válthat ki – személy szerint élveztem ezt a fajta feszültségkeltést, viszont lehet, hogy valakinek ez unalmas lesz.

Outland Sean Connery

A Sean Connery által remekül életre keltett O’Neil ugyanis az előbbi rövid leírás alapján egydimenziós igazságosztónak tűnhet, azonban távol áll ettől. Igen, valóban rendkívül konok és morális szempontból megkérdőjelezhetetlen jellem, ugyanakkor Connery tekintetével, gesztusaival érezteti a nézővel karaktere magányosságát, illetve a lelki és fizikai sebezhetőségét is. Alakítása a film másik legerősebb pontját adja. Mellette csak egyetlen karakter kap nagyobb teret, akit spoiler miatt nem említek, de az őt játszó színész is kiváló munkát végzett.

Sean Connery a Gyilkos bolygó című filmben

Gyilkos bolygó ajánló

A Gyilkos bolygó nem egy pörgős vagy összetett történetű film, viszont hangulata fantasztikus, Sean Connery pedig remek alakítást nyújt a főszerepben. A sci-fi és western összeházasítása jó ötlet volt, emiatt csak ajánlani tudom ezt a lassú folyású, ám feszült, szikár darabot.

Gyilkos bolygó előzetes

Stáblista

  • Eredeti cím: Outland,
  • a kiadás éve: 1981,
  • játékidő: 109 perc,
  • műfaj: sci-fi, thriller, akció,
  • főszerepben: Sean Connery, Frances Sternhagen, Peter Boyle, James Sikking,
  • írta és rendezte: Peter Hyams,
  • zene: Jerry Goldsmith,
  • vágó: Stuart Baird,
  • operatőr: Stephen Goldblatt,
  • a film IMDB linkje.

Gyilkos bolygó online

Doz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük