Tenet borító

Tenet: oda-vissza

Mozgókép-blog

A Tenet egy újabb grandiózus alkotás Christopher Nolantől, amely jelentősen megkavarja a néző fejét. De vajon jó vagy rossz értelemben teszi azt?

Sztori

Egy névtelen CIA ügynököt egy rosszul sikerült akció után beszerveznek egy titkos szervezetbe, a Tenetbe. A szervezetnek egyetlen célja van: megakadályozni egy olyan méretű katasztrófát, mely az egész világ létét fenyegeti. Az ügynök küldetését azonban nehezíti, hogy az ellenfelei és azok eszközei az időben visszafelé is haladhatnak…

Tenet John David Washington és Robert Pattinson

Rövid kritika

A Tenet masszív moziélmény.

Két és fél órás a film, de nem unod, mert szélsebesen vágtat előre (és hátra). Eközben rengeteg kérdés merül fel benned, elemzed a történteket és izgatottan várod a válaszokat. Lüktet a fejed a feszültséggeneráló, irtó hangos zenétől. Az akciójeleneteket pedig élvezed, mert egyszerre grandiózusak, mégis valahol megfoghatóan földközeliek.

Tenet autós stunt

Azonban bármennyire is hangulatos, feszült és sodró lendületű thriller a Tenet, és akármennyire is kerüli a súlytalan CGI pornó blockbusterek hibáit, messze nem tökéletes.

A karakterek fájóan kidolgozatlanok: a főszereplőt csak az apai ágon öröklött karizma menti meg, Elizabeth Debicki motivációja klisé, Robert Pattinson rejtélyes és izgalmas sidekickjéről meg alig tudunk meg valamit. Talán Kenneth Branagh hatalmasságában is gyarló kisemberi motivációjával bíró főgonosza lett a film legkidolgozottabb karaktere. Kár, mert amúgy a színészek jók voltak, főleg Branagh és Pattinson.

Robert Pattinson és John David Washington

És hogy mennyire mindfuck a sztori? Erre azt mondanám, hogy igen is, meg nem is. Ha elfogadod a Tenet világának működési elveit, akkor igazából egészen követhető és érthető az eseménydús történet. Azonban trükkös is: a film elmebökdöső jellegét az információ visszatartásából és az idő irányának váltásaiból kapja, ami feszült wtf-hangulatot generál a néző fejében. 

Ez utóbbi tényező nem feltétlenül jön be mindenkinek – ha pedig kombináljuk az amúgy vékony karakterekkel, hosszú játékidővel és vonatszerűen csattogó score-ral, érthető, hogy sokaknak miért nem tetszik a film. A zene egyébként ugyan Hans Zimmer stílusú lett, de nem ő szerezte, hanem Ludwig Göransson. (Zimmert a Dűne adaptáció munkálatai foglalták le a Tenet készültekor.)

Tenet ajánló

Mint moziélmény, a Tenet részemről ajánlott darab. Veszettül megy előre, koncepciója érdekes és úgy tud látványos lenni, hogy „valósnak” érződik, ami a mai trendek közepette egy hatalmas ütőkártya. 

Viszont karakterek terén egy kicsit gyenge a film, és a feszültséggenerálás eszközei, illetve a sztori fő gimmickjéből fakadó bonyolítás nem mindenkinek fog tetszeni.

John David Washington

Tenet előzetes

Stáblista

  • Írta és rendezte: Christopher Nolan
  • Főszerepben: John David Washington, Robert Pattinson, Elizabeth Debicki, Kenneth Branagh, Aaron Taylor-Johnson
  • Zeneszerző: Ludwig Göransson
  • Fényképezte: Hoyte Van Hoytema
  • Műfaj: akció, thriller, sci-fi
  • Hossz: 150 perc
  • A film IMDB oldala.
Doz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük