a szellemhajó 2002

A szellemhajó ajánló és előzetes (2002)

Mozgókép-blog

A szellemhajó kapcsán érdemes feltenni a klasszikus kérdést: megmenthet e a hangulat egy nem túl emlékezetes forgatókönyvet?

Sztori

Murphy (Gabriel Byrne) és Epps (Julianna Margulies) csapata a legjobb hajóroncsmentő tengerészek közé tartoznak. Egy sikeres akciójuk után megkeresi őket egy pilóta néhány rejtélyes fotóval, amelyek egy hatalmas, magányosan sodródó, elhagyatottnak tűnő bárkáról készültek. A csapat a kecsegtető zsákmány reményében felkerekedik, hogy felkeresse a hajót, ám amikor megtalálják, rosszul alakulnak az események.

Rövid kritika

Normál esetben egy slasher háromféleképpen tud működni. Vagy jól kidolgozott, mélységgel rendelkező karakterei vannak, akikért izgulunk, empátiát vagy akár ellenszenvet érzünk, de alapjában véve érdekel a sorsuk. A haláluk ezért veszteségérzetet ad.

Vagy vannak az abszolút gore-fesztek, amik gyakran idegesítő klisékaraktereket dobnak egy emlékezetes főgenya elé, hogy aztán a lehető legváltozatosabb, legkreatívabb és gyakran legvéresebb módok közepette távozzanak az élők közül.

Továbbá vannak a parodisztikus jellegű, gyakran kikacsintgatós darabok, amiket abszolút nem lehet komolyan venni, de attól még vannak jól működő horror elemeik.

A szellemhajó legnagyobb problémája, hogy a forgatókönyve egy hatalmas kliségyűjtemény. Van egy kis buddy-szövegelés, némi dráma, tökös csaj, nagy „rejtély” és persze mivel slasherről van szó, az alapanyagot (mármint a karaktereket) érintő véres elhalálozási módok. A nyitány pedig hibátlan: kreatív, feszült, hangulatos… viszont utána a film java részében az atmoszférára marad, hogy fenntartsa az érdeklődést.

Hogy ez mennyire sikerül, a nézőn múlik – a karaktereket ugyan javarészt szimpatikus színészek játszák korrekt alakításokat nyújtva, de nem mélyen kidolgozottak, a darálás pedig véres ugyan, de egy későbbi jelenetet leszámítva szintén nem túl emlékezetes. A gondok valahol érthetőek: a Wikipédia szerint a film ugyanis vérben szegény pszichothrillernek indult volna, csak utólag tákolták át henteldévé.

A díszletek, az atmoszféra viszont rendben van. Az elhagyatott hajó hihetetlenül jól néz ki, kiváló helyszín, ráadásul az effektek is egész jól öregedtek. (Tulajdonképpen sima kalandfilmként is sokkal jobban működhetett volna.) Szerencsére a film stáblistával együtt csak 90 perces, és elég mozgalmas is.

A szellemhajó ajánló

+ Kiváló hangulat és helyszín.
+ Korrekt tempó és rövid játékidő.
+ Jó színészek.
+ Remek nyitójelenet.

– Nem elég feszült.
– Véresnek véres, csak nem „jól”.
– Túl sok klisé.

A szellemhajó előzetes

Stáblista

  • Eredeti cím: Ghost Ship,
  • a megjelenés éve: 2002,
  • műfaj: horror, thriller, kalandfilm,
  • rendezte: Steve Beck,
  • írta: Mark Hanlon, John Pogue,
  • főszerepben: Julianna Margulies, Emily Browning, Isaiah Washington, Karl Urban, Ron Eldard, Desmond Harrington, Gabriel Byrne,
  • a film IMDB oldala.

A szellemhajó online

Doz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük