Marjorie Prime

Marjorie Prime

Mozgókép-blog

Marjorie Prime: remek koncepció és remek megvalósítás sallangok nélkül.

Sztori

Marjorie (Lois Smith) a nyolcvanas éveiben járó idős hölgy, aki memóriaproblémákkal küzd. Hogy segítsenek neki a hétköznapokban, családja igénybe vesz szolgáltatást, amellyel Marjorie “visszakapja” rég halott férjének fiatalkori mását egy intelligens hologram formájában.

Marjorie Prime rövid kritika

A Marjorie Prime már rögtön a rajtnál kapott egy hatalmas pluszpontot, ugyanis a Mary Shelley-féle többszáz éves klisék ismételgetése helyett a mesterséges intelligenciákat VALÓDI mesterséges intelligenciaként, azaz komplex tanulási folyamatra képes, alkalmazkodó és adaptálódó programokként ábrázolja, a kérdést pedig a nézőre bízza, hogy mennyire érzékeli őket öntudatosnak. Ugyanakkor ez a film a Spike Jonze és Scarlett Johansson-féle A nőhöz (Her) hasonlóan a low-tech vonalon marad a technológia és az emberi kapcsolatok kölcsönös hatását vizsgálja.

A Marjorie Prime egy kamaradrámaszerű darab, amelyet a párbeszédek dominálnak. Több generáció kimondott és kimondatlan titkaiba, elnyomott vagy újraélt emlékeibe kapunk betekintést egy lassú, merengő hangulatú alkotáson keresztül. Az elbeszélésmód miatt úgy látom, hogy megosztó véleményeket generál a film: ha ráhangolódsz a visszafogott stílusra és az erős történeti ugrásokra, tetszeni fog, ugyanakkor lehet, hogy túlságosan száraznak fogod érezni ezt a darabot. Volt valami sajátosan megkapó az alkotás atmoszférájában, ami beszippantott és nem engedett – a kibontakozó rejtélyek, az események következményei egy sajátos láncolatot hoztak létre, ami egy nagyon szép fináléval zárult. 

Persze kellettek a jól megírt karakterek és az erős színészi játék is ahhoz, hogy ez működjön – ezeket mind megkaptuk. A főszereplő figurák a legkevésbé sem voltak idealizált alakok, gyengeségeik voltak, konfrontálódtak és nem feltétlenül a legszebb szemszögből látták a dolgokat, ez pedig sajátos módon izgalmassá tette a filmet. Ez nem egy ordítozós, hanem egy csöndes, merengő dráma. Jon Hamm, Lois Smith, Tim Robbins és Geena Davis mind-mind fantasztikus munkát végeztek, súlyos, többrétegű alakításokat hoztak.

Ha tetszett A nő (Her), mindenféleképpen ajánlom ezt a darabot.

Marjorie Prime előzetes

Stáblista

  • A megjelenés éve: 2017,
  • műfaj: dráma, sci-fi,
  • játékidő: 99 perc,
  • írta: Michael Almereyda, Jordan Harrison (színdarab),
  • rendezte: Michael Almereyda, 
  • főszerepben: Lois Smith, Jon Hamm, Geena Davis, Tim Robbins, Hannah Gross, Stephanie Andujar,
  • zene: Mica Levi,
  • fényképezte: Sean Price Williams,
  • a film IMDB oldala.
Doz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük