half-life echoes

A Half-Life: Echoes mod zseniális

Játékblog

A Half-Life: Echoes az egyik legjobb mod, amivel valaha játszottam. Színvonala az 1998-as klasszikus hivatalos kiegészítőivel vetekszik.

A Half-Life: Echoes sztorija

A mod főszereplőjének nem tudjuk meg a valódi kilétét, a mod csupán “Candidate #12”-ként, azaz “12. jelölt”-ként hivatkozik rá. A feltételezhetően állásinterjúra igyekvő játékos a lehető legrosszabb időpontban érkezik a Black Mesa kutatóközpontba: nem sokkal a Gordon Freeman által végzett katasztrofális kimenetelű kísérlet előtt.

half-life echoes kezdés

A Half-Life: Echoes mod játékmenete

A mod játékmenetét tekintve “még több Half-Life”: az elején bejárhatjuk a Black Mesa-komplexum egy eddig nem látott területét, a katasztrófa bekövetkezése után fegyvertelenül kell túlélnünk a különböző akadályokat, majd (a klasszikus arzenálból álló) egyre erősebb fegyverekkel kell az egyre veszélyesebb ellenfeleket legyőznünk.

A modot javarészt egyedül fejlesztő brit James „MrGnang” Coburn zseniális munkát végzett minden téren. Habár a Half-Life elemek ismerősek, az új helyszínek izgalmasak látvány és játékélmény szempontjából is, a szkriptelt szekvenciák komplexek és látványosak, a tempó és a hangulat tökéletesen el van találva, ráadásul a játékmenet ritmusa is pazar arányérzékről tanúskodik. Coburn lassan építi fel a baljós hangulatot, a hosszú túlélőhorror-szekcióval megizzasztja az embert, majd az erős atmoszférát és veszélyérzetet megtartva egyre húzósabb csatákba és arénaszerű darálókba dob be. Mindeközben pedig a misztikumról fenntartásáról sem feledkezik meg.

half-life echoes aréna

Az audiovizuális élmény

A Half-Life: Echoes a játékélmény mellett megjelenésében és a hangeffektek terén is példás szintet hoz. Coburn a GoldSrc engine korlátozott technológiai fejlettségét a megvilágítás és a színek rendkívül tudatos megválasztásával kompenzálta, ami miatt érdekes, újszerű, ám teljes mértékig Half-Life megjelenéssel bír a mod. Külön ki kell emelnem a szkriptelt szekvenciák komplexitását és hangulatteremtő erejüket, illetve a tökéletes zeneválasztást – a végeredmény egy tökéletesen felépített művészi koncepcióról árulkodik.

echoes baljós hangulatú folyosó

Végszó

A mod ingyenesen elérhető a Moddb.com oldalán keresztül, telepítése nem igényel többet néhány kattintásnál. Teljes mértékben kompatíbilis a játék Steam verziójával, a fájlokhoz mellékelt útmutatóban pedig minden utasítást meg lehet találni.

Nemrégiben kiderült, hogy Coburn áldásával egy független moddercsapat elkezdett azon dolgozni, hogy a 2018-ban megjelent modot adaptálják a Black Mesához. Egyelőre úgy tűnik, a Blue Shifthez hasonlóan fejezetenként fog megjelenni a remake. Ennek előnye, hogy a készítőknek egyszerre csak egy szekcióra kell koncentrálni.

echoes hangulat
Doz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük