the artifice girl

The Artifice Girl

Mozgókép-blog

A The Artifice Girl magában hordozza az összes olyan értéket, amire a művészek egy pici indie sci-fi készítésénél törekedhetnek.

The Artifice Girl sztori

Interjú egy rosszul megvilágított, nyomasztó szobában: egy fiatal férfi és a két interjúztató fél. Mit rejteget a fiatal férfi? Mi az interjú valódi célja? Kiről szól valójában a beszélgetés?

The Artifice Girl

A The Artifice Girl tulajdonképpen egy három felvonásból álló színdarab, amelynek java részében az alkotás első néhány percében megismert karakterek folytatnak beszélgetéseket. Az alkotás szinte teljes egészében a dialógusokra épít, viszonylag kevés a fizikai értelemben vett cselekvés, ugyanakkor a legkevésbé sem lehet statikusnak nevezni a filmet. A karakterek viszonyai folyamatosan dinamikusan változnak, új információkat tudunk meg róluk és az eseményekről, a világról – eközben érdekes, valószerű, hozzáértőn kifejtett elméleteket is kapunk a jövőbeli technológiai fejlődésről és a lehetséges felmerülő morális kérdésekről.

A film fő témája a mesterséges intelligencia. Azonban a folyamatosan Mary Shelleyt másoló, művészieskedő Ex Machina klónokkal és a lebutított látványfilmekkel szemben itt a film írója/rendezője nagyon is tisztában volt az MI definíciójával és napjaink technikai lehetőségeivel. Azért nem kell megijedni: a dialógusok emberi viszonyokról szólnak, minimális az informatikai szakzsargon.

A párbeszédes koncepció sikere teljes egészében a dialógusok színvonalán és a színészi játékon múlt, és úristen, de jól sikerült itt minden. A szövegek frissek, tempósak, a ping-pong labda félelmetes energiával pattog a felek között, a színészek pedig tökéletesen visszaadják játékukkal a kimondottat és a kimondatlant.

A felszínen minimalistának tűnhet a film, gondolatiságában azonban gazdag, átgondolt és rendkívül okos. A lényeg: hatalmas szíve van.

A mély sci-fi kedvelőinek csak ajánlani tudom.

Stáblista

  • Műfaj: sci-fi, thriller, dráma,
  • a megjelenés éve: 2022,
  • játékidő: 93 perc,
  • írta és rendezte: Franklin Ritch,
  • főszerepben: Tatum Matthews, Sinda Nichols, David Girard, Lance Henriksen,
  • fényképezte: Britt McTammany
  • zene: Alex Cuervo,
  • a film IMDB oldala.
Doz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük