célt tévesztett élet

Célt tévesztett élet

Mozgókép-blog

A Célt tévesztett élet, eredeti címén To Catch a Killer egy szomorú, hideg krimi fantasztikus alakításokkal.

Célt tévesztett élet történet

Kegyetlen gyilkosságsorozatot hajtanak végre New Yorkban december 31-én éjfélkor, amely több tucat áldozatot követel. Az elkövető megtalálására egy veterán FBI-ügynököt bíznak meg, aki bevon a nyomozásba egy remek nyomozói ösztönökkel bíró, ám mentálisan labilis járőrnőt. Hatalmas a nyomás, hiszen semmit sem tudni a gyilkosról, a motivációiról, vagy a céljairól.

Célt tévesztett élet rövid kritika

A Célt tévesztett élet egy rideg atmoszférájú, kimért és visszafogott stílusú krimi, amin érződik Damián Szifron rendező biztos kezű hozzáértése. 

Az alkotás egyik pozitívumát a mérsékelten alkalmazott hatásvadászat jelenti. Itt démonizálás és olcsó trükkök helyett az atmoszféra, a karakterek és a színészi játék dominálja a filmet. Utóbbit különösen dícsérni kell: Shailene Woodley egészen brilliáns a főszerepben, Ben Mendelsohn páratlan karizmáját jól használja a film, a gyilkost alakító színész (nem annyira ismert név, de nem akarom elárulni a kilétét) pedig átérezhető emberséget visz figurájába. A film egy fontos témát dob fel és bemutatja az érem két oldalát, a pusztítás végleteit. Ez nem működhetett volna ilyen kiváló színészek nélkül.

A durva jelenetekre jellemző egyfajta távolságtartás: feszültek és kellemetlenek, de Szifron nem viszi el exploitatív irányba, ami szintén pozitívum. A történet során nagy hangsúlyt kap a főszereplők kapcsolatrendszere, illetve a nyomozást befolyásoló politikai rivalizálás. Utóbbi bár klisésnek tűnhet, valószínűleg sajnos nem állhat távol a valóságtól.

A film viszont messze nem mentes a problémáktól. Habár a karakterek jól kidolgozottak, a rendezés stílusos és erős, a színészek remekelnek, maga a forgatókönyv túlságosan a „szokásos” krimiszerkezetre támaszkodik, ráadásul a protagonista – antagonista főjelenetében egy kicsit talán túlságosan is prédikálóra veszi a hangnemet. (Ugyanakkor ezt a hibát kompenzálják a színészek és az üzenet.) 

Értékelendő próbálkozás, korrekt film, de igazi klasszikussá nem válik – viszont azoknak, akik szeretik a visszafogott stílusú, lassabb krimiket, valószínűleg kellemes élményt fog adni.

Előzetes

Stáblista

  • Eredeti cím: To Catch a Killer,
  • műfaj: krimi, thriller, dráma,
  • a megjelenés éve: 2023,
  • hossz: 119 perc,
  • rendezte: Damián Szifron, 
  • írta: Damián Szifron, Jonathan Wakeham,
  • főszerepben: Shailene Woodley, Ben Mendelsohn, Jovan Adepo, Richard Zeman, Ralph Ineson, Jason Cavalier, 
  • zene: Carter Burwell,
  • fényképezte: Javier Julia,
  • a film IMDB oldala.
Doz