elrabolt világ

Elrabolt világ kritika

Mozgókép-blog

Az Elrabolt világ egy inváziós sci-fi, mely hangulatosnak hangulatos, de széteső sztorija miatt kihagyott ziccer maradt.

Sztori

Amikor idegenek jelennek meg a bolygó felett, a Föld vezetői ellenállás nélkül teljes megadást hirdetnek ki. Kilenc évvel később az emberiség egy elnyomó diktatúrában él, mely nagyszerűségéről a propaganda ódákat zeng, miközben a bolygó természetes erőforrásait elrabolják, lakói pedig a létminimum szintjén tengődnek – kivéve persze a helyzetet kihasználó gazdagokat. Felkelés készül.

Elrabolt világ rövid kritika

Ambivalens érzéseket keltett bennem ez a film. 

A felépített diktatórikus világrend rendkívül megkapó lett, melyben a Szovjetunió egy lazább időszaka és a Half-Life 2 orwelli-jellegű disztópiája keveredett. A depresszív operatőri munka, az ügyes helyszín- és díszletválasztás, illetve a nyomasztó elektronikus zenei aláfestés remekül hozzájárult e világ atmoszférájának megteremtésében. Az is pozitívum volt, hogy a film (valószínűleg költségvetési okokból, 25 millió dollárból készült az alkotás) keveset mutatott az idegenekből, sokáig fenn tudta tartani az őket övező rejtélyt. A sztori… a sztorinak is voltak jó húzásai, de itt sajnos át kell térnem a negatívumokra.

A film legnagyobb gondja ugyanis az, hogy bár a történet nagy vonalakban egész jó, részleteit tekintve széteső és időnként kényelmesen, lustán dögbuta. Főszereplőjével például nem nagyon tud mit kezdeni, ő konkrétan az egyik központi esemény közben el is tűnik vagy 20 percre. Továbbá az sem segített a helyzeten, hogy sok szereplőt mozgatott az Elrabolt világ, de a legtöbben nem kaptak igazi karaktert. Számomra a figurák kidolgozatlansága további hiányérzetet is generált, mert a film azt viszont ügyesen oldotta meg, hogy ellentétes nézeteket valló szubkultúrákba és irányzatokba tartozó egyéneket dolgoztatott együtt súrlódásmentesen, dinamikusan, szociopolitikai kioktatás nélkül. 

A logikátlanságok feltűnőek, zavaróak: a felsőbbrendű idegenek védelmi rendszerében alapvető, ostoba és mint mondtam, kényelmes hiányosságok vannak, a központi események egy tökéletes csodatechnológián alapulnak, az idegenek veszélyessége pedig teljesen inkonzisztens szinten van. Nyilván minden filmbe kellenek a logikai kompromisszumok, hogy egyáltalán megtörténjen a cselekmény, de itt már túl sok volt belőlük.

Ráadásul a film üzenetével sem feltétlenül értek egyet. Nekem úgy jött le, hogy a kizsákmányoló óriáscégek által elnyomott munkástömegek és a bolygó kizsákmányolása lett volna a fő párhuzam; még ez rendben is lett volna, ugyanakkor a film végén sugallt következményeket irreálisnak éreztem a hiányos történelmi ismereteim alapján.

Középszer erős atmoszférával, csetlő-botló történettel.

Elrabolt világ előzetes

Stáblista

  • Eredeti cím: Captive State,
  • műfaj: sci-fi, thriller,
  • a megjelenés éve: 2019,
  • hossz: 109 perc,
  • rendezte: Rupert Wyatt,
  • írta: Erica Beeney, Rupert Wyatt,
  • főszerepben: John Goodman, Ashton Sanders, Jonathan Majors, Vera Farmiga, Kevin Dunn, James Ransone, Alan Ruck, Caitlin Ewald, Kevin J. O’Connor,
  • zene: Rob Simonsen,
  • fényképezte: Alex Disenhof,
  • a film IMDB oldala.
Doz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük