Sasszem előzetes és kritika

Mozgókép-blog

A Sasszem egy lendületesen hülye techno-thriller.

Sztori

Jerry (Shia LaBeouf) és Rachel (Michelle Monaghan) két teljesen átlagos, hétköznapi ember. Mindketten rejtélyes hívást kapnak egy nőtől, aki egyre veszélyesebb cselekedetek végrehajtására kényszeríti őket, miközben folyamatosan üldözik a rend őrei.

Sasszem rövid kritika

Korábban panaszkodtam a technofóbia kapcsán egy bizonyos téma kapcsán, de igazából általánosságban véve se szeretem. A rossz célra használt, felelőtlenül alkalmazott vagy irányíthatatlanná vált technológia mögött mindig a valóságot statisztikákon keresztül szemlélő, elkényelmesedett idióták állnak – a technofóbia erősítése helyett inkább a figyelemfelhívás, a tudatos használatra való oktatás és az önmegtartóztatás biztatása lenne a kiegyensúlyozottabb megközelítés. Viszont így nyilván racionális hozzáállás és jelentős mértékű kutatás kellene a forgatókönyvekhez a klisék összehajigálása helyett.

Azt viszont elfelejtettem említeni, hogy néhány esetben kivételt szoktam tenni a technofób hozzáállás kapcsán. Az egyik például az a helyzet, amikor egy film annyira dögbuta, hogy paranoid töltete ártalmatlanná válik, vagy egyenesen bűnös élvezetté válik. És hát a Sasszem nem éppen egy intelligens film, annyi szent. 

Viszont nagyon pörög, kellően akciódús, néhol mérsékelten látványos és a színészei is kellemesen karizmatikusak. A két főszereplő nincs túlbonyolítva, de motivációjuk jól működik, LaBeouf és Monaghan pedig hozzák a tőlük elvárható szintet. A folyamatos menekülés és az akciójelenetek egész jól vannak megvalósítva, bár néhol azért a látványon ront az időszakra jellemző kamerarángatós és túlvágott stílus. Az üldözőket alakító Billy Bob Thornton és Rosario Dawson karizmából megoldja a dolgát, a főgonosz felvezetése pedig egész decens módon lett megoldva. Hangulati téren is korrekt az alkotás, a zene decens, bár a szűrőzés néha egy kicsit jellegtelenné teszi a képi világot. 

Olyan az egész, mint egy gyorséttermi hamburger: egész finom, csak ne agyald túl, hogy mi van benne. Mert azért csak amerikai filmről van szó, bizonyos eszközök funkciói, designja és képességei is… érdekesen vannak megoldva (varázszoom és a szokásos dolgok), illetve a történet néhány fordulata is megkérdőjelezhető logikailag. Vagyis nagyon.

Összességében véve a Sasszem egy hangulatos és egész szórakoztató alkotás lett, amely ugyan elég butuska, de legalább kellően pörgős tempóval bír. Nem maradandó darab, de egyszeri nézésre tökéletesen alkalmas. Ja és ivós játéknak is jó lehet, például abban a témában, hogy “ki tudja felismerni az egy-egy jelenet erejéig beugró ismert sorozatszínészeket?”.

Sasszem előzetes

Stáblista

  • Eredeti cím: Eagle Eye,
  • műfaj: akciófilm, thriller, krimi,
  • kiadás éve: 2008,
  • rendezte: D. J. Caruso,
  • írta: John Glenn, Travis Wright, Hillary Seitz, Dan McDermott,
  • főszerepben: Shia LaBeouf, Michelle Monaghan, Billy Bob Thornton, Rosario Dawson, Michael Chiklis, Anthony Mackie,
  • fényképezte: Dariusz Wolski,
  • zene: Brian Tyler,
  • a film IMDB oldala.
Doz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.