űrgolyhók

Űrgolyhók ajánló és előzetes

Mozgókép-blog

John Candy emlékére, aki a napokban lett volna hetven éves.

Sztori

Miután az Űrgolyhók balga módon elpazarolták a bolygójukon található oxigént, aljas tervet eszelnek ki. Óriási űrhajójukkal és balfácán seregükkel el akarják orozni a szomszédos Druidia bolygó légkörét. Maga az elnök (Mel Brooks) és alvezére (Rick Moranis) áll az ügyefogyott akció élén. A terv részét képezi egy meglepő módon bajba jutott druidiai hercegnő is (Daphne Zuniga), azonban egy nem várt pillanatban akadályként megjelenik a nagyszájú és keményöklű hős, Lone Star (Bill Pullman) és hűséges társa, Morzsa (John Candy).

Rövid kritika

Az Űrgolyhók főként az eredeti Star Wars-trilógiát célzó paródia, azonban a film 1987-es megjelenésekor már több évtizedes karrierrel bíró Mel Brooks számos más legendás darabnak is odabök, mint például a Disney-filmeknek vagy akár a Rendőrakadémiának. Meg úgy általánosságban Hollywoodnak is. A film zseniálisan ötvözi a szatírát, a lökött szóvicceket, az agyzsibbasztóan ötletes asszociációs humort, a tisztelettudó kifigurázást és a negyedik fal véletlenszerű áttöréseit.

Az Űrgolyhók remek poénoknak, kiváló alakításoknak és ennek a mai filmekben egyre gyakrabban feltűnő öntudatosságnak köszönhetően nagyon jól “öregedett”. A faék egyszerűségű sztorira lazán épülnek a néha önálló skiccként is működő jelenetek, azonban az egészet összetartja a konzisztensen színvonalas humor és a hihetetlenül vastag atmoszféra.

A filmet különösen élvezetes a magyar szinkronnal nézni. Ugyan itt-ott felbukkannak fordítási egyenetlenlenségek (például a “radar jamming” poént angolul nem tudok nem biztos, hogy levágják), azonban a legendás színészeink bőőőőven kompenzálják az élményt. Hegedűs D. Géza. Kiss Erika. Harkány Endre. Kránitz Lajos. Helyey László. Kautzky József. Elekes Pál. Kristóf Tibor. Nem csak a vásznon, hanem a magyar változat hangjaihoz is hihetetlen gárda gyűlt össze.

Űrgolyhók ajánló

Habár annak idején az Űrgolyhók összkritikai fogadtatása alapján nem került a legjobb Mel Brooks filmek közé, szerencsére idővel a közönség körében igazi kultdarabbá vált.

Brooks kiválóan választotta ki a paródia célpontjait, így évtizedekkel később is érthető maradt az alkotás, ráadásul emlékezetes, idézhető poénokkal van teli az egész film. Manapság egyébként is divatos dolog a nyolcvanas évekbeli atmoszféra megidézése vagy a negyedik fal véletlenszerű áttörése, szóval már emiatt is érdemes ránézni erre a filmre, ha még nem nem tetted volna.

Csak ajánlani tudom.

Űrgolyhók előzetes

Stáblista

  • Eredeti cím: Spaceballs,
  • a kiadás éve: 1987,
  • játékidő: 96 perc,
  • műfaj: szatíra, vígjáték, kalandfilm, sci-fi,
  • főszerepben: Bill Pullman, Daphne Zuniga, Rick Moranis, Mel Brooks, John Candy
  • rendezte: Mel Brooks, Thomas Meehan, Ronny Graham,
  • zene: John Morris,
  • a film IMDB linkje.

Űrgolyhók online

Doz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.