GTA Online CEO és VIP tippek

Játékblog

Korábbi cikkem folytatásában további GTA Online tippekről írok. A motsani téma: VIP és CEO munkák, illetve eladási stratégiák.

GTA Online munkák: megéri szívni velük?

Solo játékosként, de még akár csapatban is nehéz helyzetben vagy, ha manapság publikus lobbiban akarsz valamit eladni.

GTA Online bolti bevásárlás

Röviden: a jelenlegi felsőkategóriás fegyverek túl erősek, gyengébb arzenállal nem tudsz ellenük védekezni, sokszor elmenekülni sem. Sok a bully, még több a csaló. Solo játékosként nagy eséllyel “privát” lobbit kell csinálnod az eladáshoz, úgy viszont kisebb mennyiségeket kell eladnod, hogy biztosan beleférj az időkeretbe. Ráadásul az egyes DLC-kkel bővült ugyan az elérhető munkák száma, egy idő után rendkívül unalmassá válhat a grind. A legjobb, ha csatlakozol valamilyen kisközösséghez vagy crewhoz, hogy könnyebben menjen a pénzkeresés.

Viszont van egy alternatíva, ami szintén jól fizet, és jól is lehet vele fejlődni solo játékosként. A kiemelt díjazású játékmódokról a cikk végén olvashatsz majd.

GTA Online eladási/pénzszerzési stratégiánk

Egy ideje egy kis csapattal dolgozom együtt, akikkel egy elég jól működő eladási stratégiát használunk, amit most röviden bemutatok. Ez a stratégia túlmutat a CEO és VIP tippek témakörén, mert inkább MC bizniszeket viszünk és annak a keretein belül szoktunk eladásokat is végezni.

Az MC eladások előnye, hogy egy teljes raktárkészlet sikeres értékesítése esetén 20-30 000 dollárnyi jutalomban részesülnek a csapat tagjai, a CEO és VIP alkalmazottak viszont nem kapnak ilyen jól. Emiatt a nightclub és a bunker eladásokat is inkább MC keretében szoktuk csinálni.

Személy szerint én csak kokaint és bunkert viszek; a csapattársaim viszont sokan nightclubbal, fake cash-sel és meth-tel is is dolgoznak. A kokain és bunker előnye, hogy kvázi passzív jövedelemként működhet, hiszen az upgrade-ekkel a vásárolt resupply mellett is jól hoznak a konyhára.

A kokain például 75 000 dollárnyi resupplyból 168 000 dollárnyi bevételt hoz, ha a távolabbi célterületre adod el a készletet.

Nagyjából így dolgozunk

 • Teljes vagy majdnem teljes raktárkészleteket adunk el, így legalább négy fő kell, hogy biztosan minden járműre jusson egy sofőr. Békés lobbikban hárommal is bele szoktunk vágni.
 • Mérsékelt létszámú, csendesnek tűnő lobbikban általában megvárjuk, amíg többen leszünk. Az MC-nek legfeljebb 8 tagja lehet; ha 6-an vagyunk, 2-3 ember már tudja fedezni a konvojt. Minél többen vagyunk és minél látványosabb a kíséret, annál kisebb az esélye, hogy bárki bepróbálkozik.
 • A kíséretet általában Hydrákkal vagy Akula lopakodó helikopterekkel biztosítjuk. A TK legyen kikapcsolva, az ágyúkkal és barrage-zsal pedig ésszel kell bánni.
 • Ha nem találunk normális lobbit, valaki az erőforráskezelővel leválasztja magát, a többiek pedig csatlakoznak. Ha csalót/ellenséges játékost látunk és többségben vagyunk, azonnal megy a votekick.
 • Sorban mindenkinek kitakarítjuk a raktárkészletét, mindig váltva az MC elnököt. Ha valakinek még nincs teljes készlete, általában később jön, hogy közben tudjon még termelni a biznisze.
 • Mivel sok a cargo griefer, a csaló, a glitch és a teljesítmény probléma, ezért a szállítmány egy részének elvesztése esetén automatikusan kilép/megszakítja a hálózati kapcsolatot az elnök. Így csak egy kis részét bukja el a készletének.
 • Post van eladásoknál hárman vezetnek, hárman pedig nagyobb teljesítményű terepjáróval tolják őket, hogy gyorsabban haladjanak. Ajánlott járművek: Nightshark, Insurgent, Toros.

További tippek

 • Dodo eladásoknál a beállított alakzattal gyorsíthatóak a gépek.
 • Ha nem veszed, hanem lopod a bunker resupplyt, solo játékosként a CEO vagy VIP jobb választás, mivel a Buzzardet ingyen lehívhatod magad mellé. (Már ha megvetted.)
 • A nightclub vagy bunker eladásoknál azonban a CEO/VIP egy hatalmas előnnyel bír az MC-vel szemben: a Ghost Organization opció három percre eltüntetheti a komplett szervezetet a térképről. Ellenséges játékosok ellen kincset érő funkció.
 • A document forgery business rosszul termel, nem érdemes foglalkozni vele. A fű sem sokkal jobb.
 • 2x értékű hét == grind.

A szállítmány megmentése a grieferektől

MC bizniszeknél és bunker eladásoknál bevált stratégiánk, hogy amikor egy ellenséges játékos elpusztítja a szállítmány egy részét, azonnal kilőjük a netkapcsolatot vagy lobbit váltunk. Fontos, hogy gyorsnak kell lenni és még azelőtt kilépni, mielőtt a GTA Online menteni tudna.

Ekkor csak a szállítmány 10 százalékát bukjuk, nem az elpusztított mennyiséget.

GTA Online autó eladások

 • Ha feltöltöd a raktárat értéktelenebb autókkal, de nem adod el őket, egy idő után nagyobb értékűeket tudsz majd lopni.
 • Ha megszakad a kapcsolatot a sessionnel és egyedül maradsz, akkor a kocsi automatikusan megsemmisül. Vedd fel és szólj a supportnak!
 • Érdemes a collectionökre hajtani, mivel így a csapatod tagjai is több pénzt kapnak az eladások után.
 • Személy szerint mindig mattszürkére festem az autókat és sosem használok neont. Ha ellenséges játékos miatt be kell kapcsolni a ghost organization funkciót, így könnyebben el tudok tűnni. (Pláne éjszaka, ha még a világítást is kikapcsolom.)
 • Mindig legyen legalább egy plusz játékos a lobbiban a csapatod mellett! Ha van “ellenséges játékos”, a játék nem támad rád NPC-kkel.

A névváltoztatással sokat bukhatsz

Amikor regisztrálsz SecuroServ VIP-nek, mindig meg kell adnod egy nevet a szervezetednek. Ezt a legtöbben csak az alap “An Organization”-ön hagyják.

Ha véletlenül eszedbe jutna megváltoztatni menet közben, NE TEDD! 50 000 GTA dollárba kerül, teljesen felesleges pénzkidobás. Ha nincs aktív küldetésed, csak menj az Interaction Menu -> SecuroServ -> Retire opcióra, majd regisztrálj újra egy másik szervezetnévvel.

Minimális segítség freemode küldetések közben

Ha valaki freemode küldetést teljesít, akkor a legtöbb esetben a járművét nem lehet követő rakétákkal bemérni. Ez viszont csak a játékosok egy része ellen segít.

Vadászgép olcsón, ha nincs sajátod

Amikor a gunrunning bunkeredhez lopsz utánpótlást, akkor Fort Zancudoból büntetés nélkül szerezhetsz vadászgépet.

Lazer

Én a városhoz legközelebbi bunkert vettem meg (Chumash) és a resupply küldetés elején mindig lehívtam egy Buzzard helikoptert. Ha fix járműben kellett visszaszállítanom az utánpótlást, akkor a helikopterrel indultam a helyszínre. Ha viszont tudtam, hogy járműfüggetlen a dolog, akkor a Buzzarddel átrepültem Fort Zancudoba és felvettem egy Lazer vadászgépet. Két perc az egész.

Kétségkívül nehezebb leszállni vele szűk helyeken és fel-, illetve leszállás közben sérülékeny, de pillanatokon belül lehagyhatod vele a potenciális üldözőidet.

Már ha földhöz nem vágod a gépet pár másodpercen belül.

Lazer felszállás
Kicsit szűkös, de megoldjuk.

A rendőrök lerázása GTA Online küldetések közben

Bizonyos utánpótlásoknál a játék felajánlja, hogy használd a SecuroServ képességeken belüli “Bribe Authorities” opciót. Ez ugyan az egész csapatodról leveszi a körözést, viszont nagyon drága. (És felesleges, ha egyedül vagy.)

Inkább hívd fel Lestert és nyomj rá a Remove Wanted Level opciót! Sokkal olcsóbb, viszont ez csak rád vonatkozik majd, a csapatod többi tagjára nem.

supply mission rendőrök

Járműválasztás a GTA Online CEO és VIP küldetésekhez

Teljesen mindegy, hogy CEO-nak, VIP-nak, motorosklub elnöknek vagy kiscicának regisztráltál, mindig legyen egy azonnal hívható, repülésre is alkalmas járműved.

A supply mission elején a játék gyakran ad valamilyen járművet, viszont sokkal kényelmesebb és gyorsabb egy saját repülővel a helyszínre menned.

Deluxo

A legtöbb játékos a Deluxora vagy az Opressor MK2-re esküszik, még ha egyébként nagyon drágák is. A Deluxo bírja a strapát, jól manőverezhető és tűzereje is korrekt. Az Opressor MK2 elődjével ellentétben teljes mértékben képes az önálló repülésre, remekül manőverezhető, fegyvere pedig pusztító erejű.

A két jármű közül főleg utóbbi alkalmas arra, hogy mindenki meggyűlöljön miatta a lobbiban. Természetesen találkoztam olyan játékossal is, aki nem élt vissza az MK2 túlerejével, de sajnos ez a ritkább mentalitás. Grindolni nem rossz, sokan szeretik a mozgékonysága miatt. Konvojok kíséretére tényleg jó.

Személy szerint a Buzzard helikoptert ajánlom. Az ára elviselhető, gyors, kis gyakorlással jól manőverezhető. Hátránya, hogy a többi légi járműnél gyengébb harcban, inkább csak gyors helyváltoztatásra és földi célpontok, illetve NPC-k támadására jó.

Buzzard szemből

További előnye, hogy a SecuroServ járműveknél ingyen lehívhatod magadhoz, ha korábban megvetted. Ez igaz a sima járműként kezelt Deluxora és MK2-re is.

Viszont azokkal ellentétben egyszerre akár két vagy három Buzzardöt is használhatsz egy freemode lobbin belül! A játék ugyanis megengedi, hogy a SecuroServvel és a Pegasusszal is lehívj egy-egy gépet. A Pegasus gépért persze el kell menni a kijelölt leszállóhelyre felvenni, de ez legyen a legnagyobb gondod. Ha van hangárod és oda vitted a Pegasus járművedet, akkor egy harmadikat is magadhoz hívhatsz, Personal Vehicle-ként.

Ha többen vagytok a csapatban, hasznos lehet a két vagy három gép kíséretként.

Buzzard akció közben
Buzzard akció közben, természetesen egy híd alatt lebegve.

Lopakodó helikopter: az Akula előnye

Az Akula drága. Alapból is kemény az árcímkéje, kell hozzá hangár, ráadásul tuningolnod is kell.

Végeredményként viszont kapsz egy négyszemélyes, agilis helikoptert, amelynek erős a fegyverzete, van egy kis páncélzata és el tud rejteni munka közben.

Ez nagyon jól jön resupply küldetések vagy CEO/VIP munkák közben.

Okosan az eladásokkal!

Ha egyedül vagy, javaslom, hogy inkább kisebb adagokban add el a cuccaidat.

GTA Online eladás

Sajnos a freemode lobbikban gyakran előfordul, hogy a magára hagyott szállítmányokat elpusztítják a gonoszabb játékosok. Tapasztalatom szerint 100-120 ezer GTA dollár körül van a határ, amíg egy járműbe beférnek az eladásra váró “termékeid”.

Ha csaló (“modder”) van a lobbiban, bele se kezdj az eladásba! Sok játékos sem szerencsés, akkor érdemes inkább ugrálni, amíg nem találsz egy csendesebb szervert. Sőt, a csendesebb lobbiban akár simán meg is beszélheted a többiekkel, hogy legyen béke.

Freemode aktivitás

Ha a szervezetedbe felvett játékosok pénzt nyernek a freemode lobbiban valamilyen verseny vagy esemény alatt, akkor a pénzt te kapod meg, mint a főnökük. Ők cserébe folyamatosan kapják a fizetést a SecuroServtől.

Szent a béke

Ha követő rakétákkal rendelkező fegyverrel közelítesz egy vagy több játékoshoz a lobbiban, de nem akarsz támadni, célszerű kikapcsolni a bemérést. (Csak állítsd Rockets / Homing Offra a fegyver állapotát alapból Tabbal.)

Ha megtámad, hátrányban leszel ugyan, de így legalább nem hisz majd agresszornak. A Buzzardre például sokszor fel sem figyelnek, hiszen kikapcsolom a bemérést és csak gyorsan elmegyek mellettük / felettük. Meg eleve idegesítő más játékosoknak, hogy nem tudják, támadsz e vagy sem.

Mint solo játékos: Featured Series és kiemelt díjazású játékmódok inkább?

gta online featured series

A jámboroknak szóló cikkemben már írtam a kiemelt játékmódokról, viszont akkor még nem tudtam, hogy milyen jól hoznak a konyhára. A Featured Series vagy kiemelt díjazású munkák keretében egy időszakra valamilyen játékmód kerül előtérbe, ami ilyenkor általában sokkal több RP-t és GTA dollárt ad.

Ezek a játékmódok gyakran a heti Featured Series alatt futnak, néha viszont nem az alá kerülnek be. Figyeld a töltőképernyőket, illetve a Rockstar Newswire-t, vagy a GTA Online hírekről szóló heti cikkeimet!

GTA Online pénz és RP
Nyerni csak stílusosan lehet.

Például a 2020. februári és márciusi időszak különösen kedvező volt, hiszen a következő játékmódok követték egymást:

 • az új Open Wheel Series, ahol Formula autókkal lehetett izgalmas versenyeket nyomni,
 • a TRON-t nyúló Deadline, ahol spéci motorokkal húzott csíkokkal kell megsemmisíteni ellenfeleidet,
 • King of the Hill, egy egyéni vagy csapatos játékmód, ami deathmatch-re hasonlít, de közben checkpointokat kell elfoglalni az ellenfél csapatától. (Nem asszimetrikus, mint a Push-játékmódok más játékokban.)
 • Motor Wars: ez egy battle royale típusú játékmód, ahol 2 – 4 csapat esik egymásnak egy felvehető harci járművekkel jól megszórt zónában. Sok játékossal hatalmas buli, bár rá kell érezni a taktikájára.
GTA Online Open Wheel Series
Open Wheel Series

A Featured Series és kiemelt díjazású menetek előnye, hogy kis gyakorlássak jól hozzák a pénzt és húzzák a szintet. Mivel hetente cserélődnek, talán nem válnak annyira unalmassá, mint a soloban vagy random játékosokkal történő eladások. Ráadásul a freemode-hoz képest kevesebb csalóval lesz dolgod.

GTA Online Deadline
Deadline

Mielőtt bevásárolnál bármilyen CEO bizniszből, érdemes kipróbálni a Featured Series meneteit. Ha mázlid van, jobban kereshetsz velük, mint a grinddal.

GTA Online Business Battle screenshot
Ez itt éppen egy Business Battle szállítmány, de eközben sem tudnak bemérni.

Az Avenger vagy a vadászgépek pusztán a tűzerejükkel szét tudnak szedni, a nemrég megjelent Opressor MK2-val pedig meg lehet tanulni elég pontosan is célozni.

A cikk további GTA Online tippekkel bővül a jövőben! Kihagytam valamit? Máshogy szoktad csinálni? Írd meg kommentben a cikk alatt!

Doz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük