cayo perico island

GTA 5 Online RP és pénz tippek jámboroknak

Játékblog

Most a GTA 5 Online olyan számomra, mint a dohányzás volt: gyűlöltem, de nem tudtam megszabadulni tőle. A játékot egyrészt imádom, mert el tudok merülni a világában és hangulatában, ráadásul folyamatosan érkeznek hozzá az új tartalmak. Ugyanakkor gyűlölöm is, mert hiába változott pay-to-win és cheat-to-win agyrémmé, nem tudom letenni. Cikkemben főleg a kezdő, tisztességes játékosok számára hasznos apróbb tippeket gyűjtöttem össze, amellyel pénzt és RP-t szerezhetnek. Nem összetett stratégiákat, hanem inkább gyorsan végrehajtható, alkalmi dolgokat találsz itt. (Frissítve: 2021. február 8!)

Előszó a GTA 5 Online tippekhez

Van néhány eszköz, amivel némileg felgyorsíthatod az erőforrások gyűjtését:

 • angol tanulás: a GTA Online komplex játék, legalább a feladatok megértéséhez kelleni fog az angol, de a kiegészítők egy részénél van valamennyi sztori is. Egy csomó felesleges összetűzést is el lehet kerülni kommunikációval.
 • Kuruma: összkerékhajtású, könnyű páncéllal bíró sportkocsi. Alapból drága alacsony szintű játékosoknak, de az első heist végrehajtása után olcsóbban megvásárolható. Ellenséges játékosok ellen nem jó, mert nem túl gyors és a robbanások ellen nem véd, viszont küldetésekhez kötelező beszerezni. Négyüléses (ez coop küldetéseknél jól jön!), kezes és szintén remekül megy terepen. (Nagyjából a Lancer Evokra hasonlít.)
Kuruma
 • Opressor MK2: a GTA Online legszemetebb és legkiegyensúlyozatlanabb fegyvere, a grieferek és grinderek legjobb barátja. Követőrakétái gyakorlatilag kivédhetetlenek, ráadásul rendkívül fürge és mozgékony jármű. Hátránya az átlagos sebessége, a rakéták korlátozott mennyisége, illetve a magas ára. Nightclub és műhellyel szerelt Terrorbyte kell ahhoz, hogy követő rakétákat és védelmet tehess rá.

  Nem gyenge önutálatot érzek, amiért betettem a listába, mivel tényleg rengeteg bunkó, toxikus griefer él vissza az előnyeivel, viszont szinte minden játékosnak van már belőle. (Ha griefer vagy, akkor menjél szépen másik blogra, köszi, szia.) Grindereknek is hasznos: kiváló kisérő jármű eladásokhoz, az utánpótlásbeszerző küldetések végzését felgyorsítja, ráadásul a többi játékos ellen is védelmet nyújt.
 • Nightshark: gyors, jól kezelhető páncélozott terepjáró, amivel remekül meg lehet szivatni az Opressor MK2-vel támadó kölyköket. Kilövéséhez ugyanis több MK2 rakétára van szükség, mint amennyi újratöltés nélkül rendelkezésre áll… Anyagbeszerző küldetések, heist prepek során aranyat ér. Kicsit lassabb, de szintén erős alternatívája az Insurgent terepjáró. (Szivatásra alkalmas még a Terrorbyte, illetve az MOC vontatója, különösen az NPC változatra hasonlító csőrös változata.)
 • Buzzard: gépágyúval és követőrakétákkal szerelt harci helikopter páncélzat és védelmi mechanizmusok nélkül. Négy embert szállíthatsz vele, fürge, mozgékony, viszont PvP szituációkban pillanatok áldozatul esik az ellenséges játékosoknak. Közvetlenül magadhoz hívhatod, szükség esetén pedig több is rendelkezésre állhat belőle a csapatodnak, de erről bővebben lenn olvashatsz. Ha már van Kosatka tengeralattjáród és megvetted hozzá a Sparrow helikoptert, akkor a Buzzardre valószínűleg már nem lesz szükséged.
Buzzard
 • Sanchez vagy Ruffian: aprópénzért beszerezhető motorok kiváló kezelhetőséggel. Freemode-ban jól jönnek, mert számos challenge-et vagy eventet meg lehet nyerni velük.
 • Compact Grenade Launcher: kompakt gránátvető, lőszere gumilabdaként pattan és használható motorról. A pattogás miatt nehéz használni, viszont fedezékből szedhetsz ki vele ellenfeleket, illetve motoros üldözés közben járműveket tud kilőni. Ruffian + kompakt gránátvető = szegény ember Opressorja.
GTA Online compact grenade launcher

Heistok

A GTA 5 sztori módjához hasonló heistok is vannak az Online-ban, a cikk frissítése idején nyolc darab. Ezek keretében számos előkészítő küldetést kell végrehajtani, majd a végükön jön egy nagy balhé, ami egész jól hozhat a konyhára. Az előkészítő küldetések és a heist finálé során változhat a csapat összetétele. (Főként, ha csak beugróként játszol és bőkezű a főnök a százalékok kiosztásánál.) Beugróként a telefonod Play Quick Job opciójával csatlakozhatsz random heistokhoz. A Youtube-on rengeteg tutorialt találhatsz róluk.

A heistok a következők:

 • The Fleeca Job: 2 játékost igényel, amolyan tutorial.
 • The Prison Break: 4 játékos kell hozzá,
 • The Human Labs Raid: 4 játékos kell a teljesítéshez,
 • Series A Funding: 4 játékost igényel,
 • The Pacific Standard: szintén 4 játékos kell hozzá,
 • The Doomsday Heist: 2 – 4 játékos vehet benne részt és három szakaszból áll. Az első kettő szakasz fináléja egész könnyű, a harmadikhoz viszont nem árt egy magasabb szintű karakter több HP-val és páncéllal!
 • The Diamond Casino Heist: 2 – 4 játékos kell a teljesítéshez. A fő célpont mindig változik: az aranyhoz (és az időszakos gyémánthoz) 3 ember az ideális, a festményekhez 2. A készpénzről nem beszélünk.
 • The Cayo Perico Heist: az első egyedül is végrehajtható heist, bár az értékesebb cuccok megszerzéséhez két ember kell.
GTA 5 Online heist

A Cayo Perico Heist

Ez a heist 2020. decemberében került be a játékba, és az első, amit egyedül is végre lehet hajtani. Az alap célpontjának értéke körülbelül 1 millió dollár, plusz egy játékos körülbelül 300 – 500 ezer dollárnyi extra cuccot szedhet össze a fő küldetés alatt. Ebből természetesen lejön valamennyi járulékos költség, ami körülbelül 300 ezer GTA dollár.

cayo perico island

A heistnak három szakasza van:

 • Egy felderítő küldetés, amely során meg kell határozni a fő- és másodlagos célpontokat, illetve használható eszközöket egy őrökkel és kamerákkal tömött szigeten.
 • A prep küldetések, amelyek során freemode sessionben kell bizonyos feladatokat teljesíteni.
 • Maga a heist, ami alatt kilootolod a szigetet.

Daily Objective

Ha megnyitod az Interaction Menut, megtalálod benne a Daily Objective menüpontot. Ezek napi feladatok, amiket ha teljesítesz, 30 000 dollárt és 5 000 RP-t kapsz napi szinten. Viszont a heti bónusz 150 000 dollár, a havi pedig 750 000… (Szóval elég jól lehet velük keresni és fejlődni.) Ezek között sokszor szerepelnek pár másodperces beállítások, valamilyen konkrét versenyen való részvétel, vagy egy random követelmény teljesítése.

Részletes listát és a teljesítést segítő tippeket ide kattintva találsz!

GTA Online Daily Objectives

Sajnos a feladatok néha nem egyértelműek, ritkábban pedig paywall mögött van a megoldásuk. A jó bennük, hogy teljesülnek küldetés vagy külön játékmód közben is. Három tipp:

 • Participate in a Freemode Event: a játék különbséget tesz a challenge és az event között. Challenge, azaz verseny, kihívás például a legnagyobb károkozós, event, azaz esemény a Hot Property.
 • Parachute 200 meters…: ennél az még nekem se egyértelmű, hogy 200 métert kell zuhannod ejtőernyővel a hátadon vagy 200 métert kell vele siklanod, vagy hogy egyáltalán hogy lövöd be a távot. Sok tuti módszert írtak, nekem az jött be, hogy indítok egy ejtőernyős solo menetet a Jobs listából.
 • Destroy 10 vehicles: ne pazarold a robbanóanyagot, hajts a járművekkel a vízbe!

GTA Online Featured Series / kiemelt díjazáú játékmód

Egy-egy játékmód időszakos kiemelést kap, ami azt jelenti, hogy sokkal több pénzt és RP-t gyűjthetsz össze vele, mint alapból. Ezek néha új játékmódok, amelyek más népszerű multiplayer játékok másolatai, néha pedig régi klasszikusokat melegítenek fel.

Az aktuális kiemelt játékmódról értesülhetsz például a főmenüből, a töltőképernyő ismertetőiből vagy a Rockstar Facebook oldaláról is. A menü mellett a telefon Quick Play opciójából is elérhető az aktuális játékmód.

GTA Online Survival Series

GTA 5 Online CEO és MC tippek

És ugye a hardcore grind. TL;DR:

 • Solo játékosként a Vehicle Cargo biznisz a barátod.
 • Bunkert és kokainbizniszt vegyél! (Egy teljes bunkerkészlet körülbelül 1 millió dollárt ad, minusz a megvásárolt supply.)
 • Vásárold meg hozzájuk a felszereléssel és személyzettel kapcsolatos fejlesztéseket!
 • Vásárold a supplyt! (75 ezer GTA dollár / adag.)
 • Az eladásokat végezd solo sessionben!

Bővebben

A SecuroServ egy biztonsági cég a GTA 5 Online világában belül, amelynek a tagjává válhatsz, ha az Interaction Menuben regisztrálod magad. A regisztrációt követően új lehetőségeket kapsz, például ingyenes és fizetős járműveket hívhatsz magadhoz, testőröket fogadhatsz és különböző munkákat indíthatsz. Itt jön elő a Buzzard előnye, hiszen ha megvásároltad, ingyen a közvetlen közeledbe hívhatod. Ha a Pegasus opcióval is kérsz egy Buzzardöt, akkor egyszerre lehet kinn két géped, amit használhatnak a beosztottjaid/csapattársaid is.

Sok feladathoz kell valamilyen létesítmény vagy jármű, de ezek nélkül is hozzáférsz néhány opcióhoz, amivel RP-t és pénzt tudsz farmolni. Minél több embered van, annál hatékonyabbak lehettek.

GTA 5 Online Buzzard

A Bethesda-jelszóhoz hasonlóan a SecuroServe feladatok „barátokkal még jobbak”, hiszen a szervezettebb csapatmunka gyorsabb fejlődést tesz lehetővé. A felfogadott testőrök a főnök közelében tartózkodva RP-t kapnak, illetve bizonyos időközönként fizetést is. Azt viszont fontos tudni, hogy a szervezet ideiglenes jellegű, minden létesítmény a főnök tulajdonában van.

A SecuroServhöz hasonló opció a motorosklub (MC), viszont ehhez vásárolnod kell egy klubházat is. Itt szintén lehetnek alárendeltjeid, a klubházban tárolt motorokat hívhatod magadhoz és újabb munkákat teljesíthetsz.

GTA 5 Online property map

MC elnökként és SecuroServ alkalmazottként számos létesítményt is vásárolhatsz, ami megfelelő utánpótlás ellátás esetén pénzt fognak termelni. Persze nem ilyen egyszerű a helyzet: az utánpótlást meg is vásárolhatod, de jobban megéri freemode munkák keretében megszerezni, illetve a létesítmények termékeit is freemode-ban kell eladnod. Egy publikus lobbiban így jó célpontot fogsz nyújtani a többi játékos számára, szóval egy meghívóhoz kötött vagy egy solo jobb választás lehet. (Kivéve, ha hozzám hasonlóan mazochista adrenalinfüggő vagy.)

Ezek a gyakorlatban irtó sok grinddal járnak, szóval időben tényleg jobban jössz ki néhány megbízható emberrel. A randomokkal nehéz kommunikálni, ráadásul a szerverek, és a játékos közösség egy részének mentális instabilitása miatt nem is mindig a legmegbízhatóbbak. A személyes tapasztalatom az, hogy aki képes a köszönés és az alapvető írásos kommunikáció képességére, az általában már használható ember.

GTA Online Freemode Event / Challenge

A freemode a GTA Online nyílt világú része. Megfelelő számú játékos mellett bizonyos időközönként valamilyen random eseményen vagy versenyen lehet részt venni. Ilyenkor adott pontokon gyakran járművek is felbukkannak, hogy azok a játékosok is részt vehessenek benne, akik nincs megvásárolt eszközük. (Például helikopterük, repülőjük.) Van például

 • Hot Property: menj el egy helyszínre, vedd fel a csomagot, és tartsd minél tovább magadnál! 10 percig tart, az nyer, akinél a leghosszabb ideig volt a táska.
 • Longest Wheelie: egykerekezés a leghosszabb távon, Ruffiannel pillanatok alatt megnyerhető.
 • Longest Stoppie: a leghosszabb első kerekes fékezés. Ruffian szintén nyeri.
 • Adott időn belül a legtöbb híd alatt átrepülés, checkpointok, tíz helyszín meglátogatása farkasemberként, satöbbi.
 • A leghosszabb megtett út tolatva ütközés nélkül, ez szerepel a lenti képen is.

Sajnos sokszor látom, hogy a 8-9-10 éves kisgyerekek inkább a csalóknak könyörögnek pénzért, minthogy részt vegyenek ezekben az eseményekben. Kár, mert pár ezertől akár 25 ezer dollárig is mehet a nyeremény összege, illetve jó buli, amikor a fél lobbi egymásnak esik például egy táska miatt.

GTA 5 Online NASCAR

Business Battle

Olyan freemode esemény, ahol bizonyos cuccokat kell megszerezni az NPC-ktől, majd egy megadott helyre leszállítani azt. Ha van nightclubod, akkor a cuccokat annak a raktárába kell leszállítanod, így később el tudod adni őket.

A Business Battle-öknek két típusa van:

 • a 2 ládásak, amelyek 20 percesek,
 • a 8 ládásak, amelyek 30 percesek.

A 2 ládás küldetések során gyakran valamilyen páncélozott járművet kell megszerezned. Ezek a járművek a normál változataiknál jóval brutálisabb mennyiségű rakétát bírnak ki! A 8 ládás küldetéseknél egy adott helyre kell bemenned (öntöde, raktár, hadihajó) és onnan kihoznod a cuccokat.

Most Damage Dealt – A legnagyobb károkozás

Itt pusztítani kell: NPC-k járműveit, illetve a játékosok ruházatát. Az elhasznált bombák viszik a pénzt, én inkább a Buzzardömmel szoktam egy hídnál megállni, vagy buszokra vadászni. Tipp: mielőtt megkezdődik az eseményt, hívd fel Lestert és menj rá a „Locate a Helicopter” opcióra. (Ez egy régi opció, nem igazán van értelme a GTA Online mai állapotánál.)

A játék az előkészületi időre gyakran eltünteti a lobbiból a drága repülőket és helikoptereket, viszont ennél az opciónál mindig betesz egyet. Amikor elkezdődik az esemény, lődd szét és máris előnyt szereztél a többiekkel szemben. Egyelőre még nem patchelték ki ezt a dolgot, nem tudom, hogy meddig lesz még benne.

GTA 5 Online damage

Szerencsekerék a kaszinóban

Egyre több országban mennek neki állami szinten a videojátékokban alkalmazott kizsákmányoló stratégiáknak, mivel a legtöbb módszer a szerencsejátékokkal párhuzamos működésű és hatású. Erre mit csinált a Rockstar?

A GTA Online egyik DLC-jébe betettek egy komplett kaszinót.

Hogy motiválják a játékosokat, bedobtak egy szerencsekereket is, amit mindenki megpörgethet naponta egyszer. RP-t, pénzt, ruhákat, vagy akár luxusautót is lehet vele nyerni.

GTA Online szerencsekerék

NPC autók lopása és eladása

 • Lampadati Felon vagy Lampadati Felon GT: A Maserati Quattroporte-ra emlékeztető autó, a szedán 9 000, a lehajtható tetejű változata 9 500 dollárt ér.

Ez a legalapvetőbb trükk, amit javasolni tudok. A 95 000 dollár alatti értékű utcai autókat el tudod adni a Mod Shopban 10 százalékos áron. (Illetve a megvásárolt sajátjaidat is, azoknál jobb árat kapsz, de sokat buksz így is.) Két (négy) típusra érdemes hajtanod:

Felon
 • Baller: Range Rover-szerű SUV, lekerített és kocka változata is 9 000 dollárt ad.
Baller

A GTA Online saját órája szerint egy nap egy autót adhatsz el, azaz 48 percnyi időközönként passzolhatsz el egyet. A térképen láthatod egy gyakori lelőhelyüket, itt van is egy Mod Shop, illetve pont itt van a garázsom is. Általában be szoktam tárazni párat, egy kis pénz ebből is jön.

Küldetések

A játékban rengeteg coop küldetést is találhatsz. Ezek közül sok a GTA 5 sztori módjának karaktereihez kapcsolódik, de az újabb DLC-kkel rövid kampányok is jöttek. A Kuruma ezeknél nagyon jól jön.

Időszakos kedvezmények

Végezetül pedig jöjjön a legegyszerűbb lehetőség, amivel úgy kereshetsz pénzt, hogy szimplán csak belépsz a játékba. A Rockstar bizonyos időközönként hirdet ki ilyen akciókat, az előbb említett forrásokból értesülhetsz róluk.

És neked milyen tippjeid vannak?

Doz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük