GTA 5 Online RP és pénz tippek jámboroknak

Játékblog

Most a GTA 5 Online olyan számomra, mint a dohányzás volt: gyűlöltem, de nem tudtam megszabadulni tőle. A játékot egyrészt imádom, mert még 1000 óra után is találok benne újdonságot, hihetetlenül el tudok merülni a világában, hangulatos, ráadásul folyamatosan érkeznek hozzá az új tartalmak. Ugyanakkor gyűlölöm is, mert bár egy pay-to-win vagy cheat-to-win agyrémmé változott, nem tudom letenni. Cikkemben főleg a kezdő, tisztességes játékosok számára hasznos apróbb tippeket gyűjtöttem össze, amellyel pénzt és tapasztalati pontot, RP-t szerezhetnek. Nem összetett stratégiákat, hanem gyorsan végrehajtható, alkalmi dolgokat találsz itt.

Előszó a GTA 5 Online tippekhez

Van néhány eszköz, amivel némileg felgyorsíthatod az erőforrások gyűjtését:

 • angol tanulás: a GTA Online komplex játék, legalább a feladatok megértéséhez kelleni fog az angol, de a kiegészítők egy részénél van valamennyi sztori is. Egy csomó felesleges összetűzést is el lehet kerülni kommunikációval.
 • Sanchez: aprópénzért beszerezhető crossmotor, ami könnyen megbirkózik az akadályokkal. Nem gyors, de nagyon jól mozog, kis gyakorlással hatékony menekülőjárművé válhat.
GTA Online Sanchez
 • Ruffian: hasonló a Sanchezhez, szintén rendkívül olcsó (9000 dollár!), viszont talán a játék legjobban kezelhető motorja. Szintén nem gyors, de remekel a kanyarokban, terepen, ugratásnál rendkívül hatékony és precízen használható. Rengeteg challenge-nél használható, illetve szállításnál is hasznos.
GTA 5 Online Ruffian
 • Compact Grenade Launcher: kompakt gránátvető, lőszere gumilabdaként pattan és használható motorról. A pattogás miatt nehéz használni, viszont fedezékből szedhetsz ki vele ellenfeleket, illetve motoros üldözés közben járműveket tud kilőni. Ruffian + kompakt gránátvető = szegény ember Opressorja.
GTA Online compact grenade launcher
 • Kuruma: összkerékhajtású, könnyű páncéllal bíró sportkocsi. Alapból drága alacsony szintű játékosoknak, de az első heist végrehajtása után olcsóbban megvásárolható. Ellenséges játékosok ellen nem jó, mert nem túl gyors és a robbanások ellen nem véd, viszont küldetésekhez kötelező beszerezni. Négyüléses (ez coop küldetéseknél jól jön!), kezes és szintén remekül megy terepen. (Nagyjából a Lancer Evokra hasonlít.)
Kuruma
 • Buzzard: gépágyúval és követőrakétákkal szerelt könnyű harci helikopter. Nem olcsó, nem a leghatékonyabb, viszont szintén négy ember fér el benne és eszméletlen mutatványokra képes gyakorlott kezekben. A mozgékonysága szállításnál nagyon jól jön, vagy ha gyorsan kell challenge-hez/eventhez érned. Általában inkább Opressor MK1-et vagy MK2-t szoktak helyette venni, viszont azok annyira OP-ok, hogy tönkreteszik a másik játékos élményét, esélyt sem hagynak nekik. A Buzzard sebezhetőbb, nyűgösebb, viszont ereje kiegyensúlyozottabb, gyakorlati értéke pedig a két Opressorhoz hasonlóan magas. További előnyét lenn találod.
Buzzard

Autólopás és -eladás

Ez a legalapvetőbb trükk, amit javasolni tudok. A 95 000 dollár alatti értékű utcai autókat el tudod adni a Mod Shopban 10 százalékos áron. (Illetve a megvásárolt sajátjaidat is, azoknál jobb árat kapsz, de sokat buksz így is.) Két (négy) típusra érdemes hajtanod:

 • Lampadati Felon vagy Lampadati Felon GT: A Maserati Quattroporte-ra emlékeztető autó, a szedán 9 000, a lehajtható tetejű változata 9 500 dollárt ér.
Felon
 • Baller: Range Rover-szerű SUV, lekerített és kocka változata is 9 000 dollárt ad.
Baller

A GTA Online saját órája szerint egy nap egy autót adhatsz el, azaz 48 percnyi időközönként passzolhatsz el egyet. A térképen láthatod egy gyakori lelőhelyüket, itt van is egy Mod Shop, illetve pont itt van a garázsom is. Általában be szoktam tárazni párat, egy kis pénz ebből is jön.

GTA Online Freemode Event / Challenge

A freemode a GTA Online nyílt világú része. Megfelelő számú játékos mellett bizonyos időközönként valamilyen random eseményen vagy versenyen lehet részt venni. Ilyenkor adott pontokon gyakran járművek is felbukkannak, hogy azok a játékosok is részt vehessenek benne, akik nincs megvásárolt eszközük. (Például helikopterük, repülőjük.) Van például

 • Hot Property: menj el egy helyszínre, vedd fel a csomagot, és tartsd minél tovább magadnál! 10 percig tart, az nyer, akinél a leghosszabb ideig volt a táska.
 • Longest Wheelie: egykerekezés a leghosszabb távon, Ruffiannel pillanatok alatt megnyerhető.
 • Longest Stoppie: a leghosszabb első kerekes fékezés. Ruffian szintén nyeri.
 • Business Battle: menj el X-helyre, szerezd meg a csomagot, szállítsd le a kijelölt helyre vagy a raktáradba!
 • Adott időn belül a legtöbb híd alatt átrepülés, checkpointok, tíz helyszín meglátogatása vérfarkasként, satöbbi.
 • A leghosszabb megtett út tolatva ütközés nélkül, ez szerepel a lenti képen is.

Sajnos sokszor látom, hogy a 8-9-10 éves kisgyerekek inkább a csalóknak könyörögnek pénzért, minthogy részt vegyenek ezekben az eseményekben. Kár, mert pár ezertől akár 25 ezer dollárig is mehet a nyeremény összege, illetve jó buli, amikor a fél lobbi egymásnak esik például egy táska miatt.

GTA 5 Online NASCAR

Most Damage Dealt – A legnagyobb károkozás

Itt pusztítani kell: NPC-k járműveit, illetve a játékosok ruházatát. Az elhasznált bombák viszik a pénzt, én inkább a Buzzardömmel szoktam egy hídnál megállni, vagy buszokra vadászni. Tipp: mielőtt megkezdődik az eseményt, hívd fel Lestert és menj rá a “Locate a Helicopter” opcióra. (Ez egy régi opció, nem igazán van értelme a GTA Online mai állapotánál.)

A játék az előkészületi időre gyakran eltünteti a lobbiból a drága repülőket és helikoptereket, viszont ennél az opciónál mindig betesz egyet. Amikor elkezdődik az esemény, lődd szét és máris előnyt szereztél a többiekkel szemben. Egyelőre még nem patchelték ki ezt a dolgot, nem tudom, hogy meddig lesz még benne.

GTA 5 Online damage

Daily Objective

Ha megnyitod az Interaction Menut, megtalálod benne a Daily Objective menüpontot. Ezek napi feladatok, amiket ha teljesítesz, 30 000 dollárt és 5 000 RP-t kapsz napi szinten. Viszont a heti bónusz 150 000 dollár, a havi pedig 750 000… (Szóval elég jól lehet velük keresni és fejlődni.) Ezek között sokszor szerepelnek pár másodperces beállítások, valamilyen konkrét versenyen való részvétel, vagy egy random követelmény teljesítése.

Részletes listát és a teljesítést segítő tippeket ide kattintva találsz!

Sajnos a feladatok néha nem egyértelműek, ritkábban pedig paywall mögött van a megoldásuk. A jó bennük, hogy teljesülnek küldetés vagy külön játékmód közben is. Három tipp:

 • Participate in a Freemode Event: a játék különbséget tesz a challenge és az event között. Challenge, azaz verseny, kihívás például a legnagyobb károkozós, event, azaz esemény a Hot Property.
 • Parachute 200 meters…: ennél az még nekem se egyértelmű, hogy 200 métert kell zuhannod ejtőernyővel a hátadon vagy 200 métert kell vele siklanod, vagy hogy egyáltalán hogy lövöd be a távot. Sok tuti módszert írtak, nekem az jött be, hogy indítok egy ejtőernyős solo menetet a Jobs listából.
 • Destroy 10 vehicles: ne pazarold a robbanóanyagot, hajts a járművekkel a vízbe!

GTA Online Featured Series / kiemelt díjazáú játékmód

Egy-egy játékmód időszakos kiemelést kap, ami általában azt jelenti, hogy sokkal több pénzt és RP-t gyűjthetsz össze vele, mint alapból. Ezek néha új játékmódok, amelyek más népszerű multiplayer játékok másolatai, néha pedig régi klasszikusokat melegítenek fel.

Az aktuális kiemelt játékmódról értesülhetsz például a főmenüből, a töltőképernyő ismertetőiből vagy a Rockstar Facebook oldaláról is. A menü mellett a telefon Quick Play opciójából is elérhető az aktuális játékmód.

GTA Online Survival Series

Szerencsekerék a kaszinóban

Egyre több országban mennek neki állami szinten a videojátékokban alkalmazott kizsákmányoló stratégiáknak, mivel a legtöbb módszer a szerencsejátékokkal párhuzamos működésű és hatású. Erre mit csinált a Rockstar?

A GTA Online egyik DLC-jébe betettek egy komplett kaszinót.

Hogy motiválják a játékosokat, bedobtak egy szerencsekereket is, amit mindenki megpörgethet naponta egyszer. RP-t, pénzt, ruhákat, vagy akár luxusautót is lehet vele nyerni.

GTA Online szerencsekerék

Küldetések

A játékban rengeteg coop küldetést is találhatsz. Ezek közül sok a GTA 5 sztori módjának karaktereihez kapcsolódik, de az újabb DLC-kkel rövid kampányok is jöttek. A Kuruma ezeknél nagyon jól jön.

Heistok

A GTA 5 sztori módjához hasonló heistok is vannak az Online-ban, a cikk megjelenése idején hat darab. Ezek keretében rengeteg előkészítő küldetést kell végrehajtani, majd a végükön jön egy nagy balhé, ami egész jól hozhat a konyhára. (Főként, ha csak beugróként játszol és bőkezű a főnök a százalékok kiosztásánál.) Azt viszont jó tudni, hogy némelyik elég szivatós tud lenni, azokhoz sajnos kell a magasabb szintű karakter.

GTA 5 Online heist

GTA 5 Online CEO és MC tippek

És végül elérkeztünk a hardcore grindhoz is.

A SecuroServ egy biztonsági cég a GTA 5 Online világában belül, amelynek a tagjává válhatsz, ha az Interaction Menuben regisztrálod magad. A regisztrációt követően új lehetőségeket kapsz, például ingyenes és fizetős járműveket hívhatsz magadhoz, testőröket fogadhatsz és különböző munkákat indíthatsz. Itt jön elő a Buzzard előnye, hiszen ha megvásároltad, ingyen a közvetlen közeledbe hívhatod. Ha a Pegasus opcióval is kérsz egy Buzzardöt, akkor egyszerre lehet kinn két géped, amit használhatnak a beosztottjaid/csapattársaid is.

Sok feladathoz kell valamilyen létesítmény vagy jármű, de ezek nélkül is hozzáférsz néhány opcióhoz, amivel RP-t és pénzt tudsz farmolni. Minél több embered van, annál hatékonyabbak lehettek.

GTA 5 Online Buzzard

A SecuroServ feladatok a Bethesda-jelszóhoz hasonlóan “barátokkal még jobbak”, hiszen a szervezettebb csapatmunka gyorsabb fejlődést tesz lehetővé. A felfogadott testőrök a főnök közelében tartózkodva RP-t kapnak, illetve bizonyos időközönként fizetést is. Azt viszont fontos tudni, hogy a szervezet ideiglenes jellegű, minden létesítmény a főnök tulajdonában van.

A SecuroServhöz hasonló opció a motorosklub (MC), viszont ehhez vásárolnod kell egy klubházat is. Itt szintén lehetnek alárendeltjeid, a klubházban tárolt motorokat hívhatod magadhoz és újabb munkákat teljesíthetsz.

GTA 5 Online property map

MC elnökként és SecuroServ alkalmazottként számos létesítményt is vásárolhatsz, ami megfelelő utánpótlás ellátás esetén pénzt fognak termelni. Persze nem ilyen egyszerű a helyzet: az utánpótlást meg is vásárolhatod, de jobban megéri freemode munkák keretében megszerezni, illetve a létesítmények termékeit is freemode-ban kell eladnod. Egy publikus lobbiban így jó célpontot fogsz nyújtani a többi játékos számára, szóval egy meghívóhoz kötött vagy egy solo jobb választás lehet. (Kivéve, ha hozzám hasonlóan mazochista adrenalinfüggő vagy.)

Ezek a gyakorlatban irtó sok grinddal járnak, szóval időben tényleg jobban jössz ki néhány megbízható emberrel. A randomokkal nehéz kommunikálni, ráadásul a szerverek, és a játékos közösség egy részének mentális instabilitása miatt nem is mindig a legmegbízhatóbbak. A személyes tapasztalatom az, hogy aki képes a köszönés és az alapvető írásos kommunikáció képességére, az általában már használható ember.

Időszakos kedvezmények

Végezetül pedig jöjjön a legegyszerűbb lehetőség, amivel úgy kereshetsz pénzt, hogy szimplán csak belépsz a játékba. A Rockstar bizonyos időközönként hirdet ki ilyen akciókat, az előbb említett forrásokból értesülhetsz róluk.

És neked milyen tippjeid vannak?

Doz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük