battle of endor cover

Star Wars – Battle of Endor játékismertető

Játékblog

A Battle of Endor egy szórakoztató, szerethető ingyenes indie játék, amelyben egy X-szárnyú pilótájaként harcolhatunk a birodalmi flotta ellen A Jedi visszatér végi epikus űrhajócsatában.

Háttér

A Battle of Endor 2003-ban jelent meg, 2004-ben pedig a Battle of Yavin nevű, azonos koncepcióra épülő folytatás követte. Az egyszerűség és letisztultság a játék összes karakterisztikájára jellemző: a játékmenetre, az irányításra és megjelenésre is.

Készítője egy Bruno R. Marcos nevű úriember, aki egy gyors Google keresés alapján úgy tűnik, hogy mai napig igen aktív az informatikai iparágban. (Az aktuálisabb találatok lent kezdődnek.)

Igazi high concept darab: ott kezdődik, amikor a szövetséges flotta a második Halálcsillag közelébe ér, nekünk pedig egy X-szárnyút irányítva kell szembeszállnunk a hullámokban érkező birodalmi erőkkel: TIE-fighterekkel, TIE-interceptorokkal, csillagrombolókkal és az ikonikus szuper csillagrombolóval. Eközben persze meg kell védenünk a fontosabb szövetségeseinket is, azaz a Millenium Falcont, Wedge X-szárnyúját és Ackbar admirális hajóját is.

A Star Wars – Battle of Endor játékmenete

A játék néhány apró cutscene-t leszámítva teljes mértékig belső nézetben játszódik. A cockpitot nem látjuk, csak egy leegyszerűsített HUD-ot kapunk, amelyen csak a legfontosabb elemek kaptak helyet: célkereszt, radar, HP, teljesítmény, szövetségesek száma stb, illetve ha a célkeresztbe kerül egy hajó, akkor látjuk az azonosítóját és a HP-ját.

A Battle of Endor hullámokban küldi ránk az ellenfeleket. Először csak jelentős létszámbeli fölénnyel bíró TIE-fighterekkel lesz dolgunk, akiket két lézersugár-találattal el tudunk intézni, viszont később megjelennek a birodalmi csillagrombolók is. Ők azért jóval keményebb ellenfelek, mivel először ki kell lőni a pajzsgenerátoraikat és csak azután lehet őket sebezni – eközben persze bőszen lőnek minket a turbólézereikkel is. A csillagrombolókkal támogatott nagyszámú TIE-fighter elég sok kellemetlenséget tud okozni a játékosnak. Ráadásul az AI is elég gonosz, ugyanis mindig arra törekszik, hogy legalább egy TIE vadász kövessen minket és kőkeményen persze kőkeményen gyilkolja a szövetségeseinket is.

X-szárnyúnkat billentyűzettel és egérrel, vagy billentyűzettel és joystickkal irányíthatjuk. A TIE-vadászokhoz képest jóval több HP-nk van, azonban még így is könnyen ki tudnak minket lőni, ha óvatlanok vagyunk. Az irányítás igen jó: a gép kezes és reszponzív, azonban a játéktér horizontális jellegű, így nem tudunk orsózni vagy vagy függőleges hurkokat végrehajtani. Ez érthető kompromisszum, mert így a gép egérrel is jól irányítható marad, illetve a tájékozódást is leegyszerűsíti.

Fő fegyverünk a lézer, amelynél beállíthatjuk, hogy 1, 2 vagy 4 sugarat lőjön ki egyszerre. Minél több sugarat lő ki, annál lassabb a tűzgyorsaság. Hat darab célkövető torpedót is kapunk, melyek idővel újratermelődnek.

Mentés nincs a játék során. Ha elfogy a gépünk HP-ja, veszítünk egy életet, ha kifogyunk az életekből, kezdhetjük elölről az egészet. Ez jelentősen növeli a játék nehézségi szintjét, így ne számítsunk arra, hogy első vagy második próbálkozásra végig tudjuk vinni azt. Éppen emiatt egy kicsit nehéz belőni a Battle of Endor nehézségi szintjét: körülbelül félórányi tartalom lehet benne, viszont az újrajátszások miatt értelemszerűen több időt fogunk eltölteni vele.

Összességében véve egy igazán szórakoztató kis játék, amire könnyű rákapni és kellő kihívást is biztosít.

Megjelenés

A játékot a TrueVision3D nevű motor hajtja, ahogy az egy évvel később megjelent folytatást, a Battle of Yavint is. A modellek textúrázatlanok, az effektek egyszerűek, cserébe legalább gépigény sincs. Az egyetlen probléma csak a modern rendszerek kapcsán merült fel, hiszen a játék legfeljebb csak 1152 * 864-es felbontással és 4:3-as képaránnyal tud futni.

Mod lehetőség

A játékhoz, illetve a folytatásához is jelentek meg közösségi modok. Ezek közül a legnépszerűbb a “Lurker’s Mod”, amely a grafikát változtatja meg, például textúrákat tesz a hajók felületére. A mod a MODDB.comon keresztül érhető el, a Battle of Yavin oldalán található kommentek között találod a hivatkozást (Darklord42, 2011. május 1.). Az Avast szerint a mod és a telepítő is tiszta volt, de ettől függetlenül NE FELEJTSD EL TE IS ELLENŐRIZNI A FÁJLOKAT VAGY HATSZÁZSZOR!

Kompatibilitás Windows 10 (és Windows 8.1) alatt

A 64 bites Windows 10-es tesztrendszer alatt, amiben egy GTX 1050 videokártya fut, aránylag jól viselkedett a Battle of Endor. A telepítés problémamentesen ment és kompatibilitási módot sem kellett állítani, hogy fusson a játék. A Geforce driver viszont nem tudott vele mit kezdeni, így sajnos nem tudtam beállítani, hogy forced 4:3-ban jelenjen meg teljes képernyős nyújtás helyett.

Kíváncsiságból elindítottam egy 32 bites Windows 8.1 alatt egy HD4000 iGPU-val, itt viszont teljesen mást tapasztaltam. A telepítés és futtatás szintén rendben volt, a játék 4:3-ban indult el, azonban ha az egér túlment a széleken, akkor automatikusan az asztalra dobott a rendszer és vissza kellett ALT-TAB-olnom / kattintanom.

Star Wars – Battle of Endor gépigény

A Battle of Endor gépigénye (2.1-es végső verzió) a TheForce.net adatai szerint:

  • CPU: legalább 1.4 GHz (alatta lassulás tapasztalható),
  • GPU: 3D gyorsítás,
  • OS: Windows 98 vagy újabb,
  • DirectX: 8.1-es verzió vagy újabb.

Star Wars – Battle of Endor letöltés

A Download gombra kattintva közvetlenül letöltheted a játékot a MODDB.com honlapról.


Download STARWARS: Battle of Endor, full game – Mod DB
Doz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.