gta online opressor mk2

GTA Online kezdőknek – a gyakori hibák

Játékblog

Ebben a cikkben összeszedtem a leggyakoribb hibákat, amik a kezdő játékosok kapcsán tapasztaltam a GTA Online-ban az elmúlt négy évben.

Civilizálatlan állatként viselkedsz

Sajnos sokan úgy vágnak neki a GTA Online-nak, hogy ez egy bűnözőszimulátor, szóval akkor mindent szabad. A rövid lista:

 • Griefing: PvP kezdeményezése freemode-ban olyan játékosokkal, akik nem akarnak harcolni és a jobb képességekkel, több gyakorlattal, vagy az övéknél erősebb fegyverekkel való alázás. Griefingnek számolom azt is, amikor egy hülyébb szerzet szándékosan, szórakozásból vagy frusztrációból egy versenyen a forgalommal szembe halad, hogy akadályozza a többi játékost. A kezdő játékosok gyakran arra is hajlamosak, hogy elfelejtsék a versenyzés íratlan szabályait és hihetetlenül agresszíven lökdösődjenek vagy kiüssék a pályáról az ellenfeleket is. (Bár ez sajnos a magasabb szintű játékosoknál is felmerülő probléma.)
 • Cargo griefing: amikor valaki más játékosok szállítmányaira vadászik, legfőképpen sale közben. Sajnos a Rockstar sincs tisztában azzal azzal, hogy mit akar: a magatartási szabályzatban a grieferek ellen szólnak, ugyanakkor a játék pénzt és RP-t kínál azoknak, akik szállítmányokat semmisítenek meg. A kezdő játékosok sajnos gyakran meg is próbálják ezt, mivel nincsenek tisztában azzal, hogy egy több-százezer vagy több milliós értékű szállítmány kigürizése mennyi „munkába” telik.

  A kezdő játékosok ebből a szempontból még a jobb esetet jelentik, mert ők legalább csak nem ismerik az etikettet, viszont könnyen el lehet kenni a szájukat. (Bár a pay-to-win opciók miatt jelentősen nagyobb az ő arcuk is.) Azonban a magasabb szintű, ám sérült morális és mentális alapokkal bíró játékosok gyakran szándékosan igyekeznek másoknak kárt okozni valamilyen túlkompenzálás céljából. Őket cargo griefereknek nevezzük.

A játék kezdetén, főleg ha temperamentumos típus vagy, naívan bele fogsz kötni nálad tapasztaltabb játékosokba. Ne lepődj meg azon, ha cserébe felmossák veled a padlót, vagy akár egy fél lobbi is elkezd rád vadászni.

boom

Verbális dolgok

 • Nem olvasol: habár a GTA Online elég komplex játék, főleg amióta jócskán túlnőtte magát, azért a legtöbb játékmód, küldetés vagy akár töltőképernyő alatt fogja a kezed, segítő tippeket ad. Ezeket nem árt elolvasni.

  A chatre sem árt néha egy-egy pillantást vetni, mert például olyan eretnek-jellegű üzenetek is megjelennek néha, hogy például „don’t shoot, i’m friendly” vagy „don’t shoot, we can share” vagy „i help you, don’t shoot”. Meccs közben az egy-egy “follow me”, “get the half-track” és hasonló megszólalások pedig döntőek lehetnek.
 • Toxikus módon beszélsz a chatben, vádaskodsz: a trashtalknak is megvan a maga művészete, viszont amikor folyamatosan ugatsz másokkal, azzal egyrészt lejáratod magadat, másrészt elcseszed mások szórakozását. Különösen gyakori, amikor a GTA Online mélyebb ismerete nélküli kezdőazonnal csalással vádolja például meccsek alatt vagy bármilyen ökörség kapcsán a tiszta, de egyébként jóval tapasztaltabb játékosokat.

  Bár a GTA Online valóban undorító módon teli van csalókkal, a probléma az, hogy a játékon belüli report funkciót pont a csalók tudják blokkolni. Magyarul éppen, hogy csak a tiszta játékosokat lehet jelenteni – nyilván fals vádakkal.

  Személy szerint aimbot vádat szoktam kapni a kezdőktől, mivel aránylag jól mennek a fejlövések a PvP módok (deathmatch variációk) során. De egy barátommal már amiatt is kaptunk report fenyegetést, mert a közismert módon boosttal rendelkező Toreadorral egy sziklának ütközve nagyobbat ugrattunk a szokásosnál.

  Ha viszont tiszteletteljesen és türelemmel kommunikálsz, akkor viszonylag gyorsan találsz normális és segítőkész játékosokat.
trashtalk

Nem kérdezel

Indulásakor a GTA Online aránylag egyszerűen működött, manapság viszont vagy hatezerféle különböző játékmód, küldetés és biznisz van benne. Semmi gond nincs azzal, ha egyből nem látod át a dolgokat.

Kérdezz! Általában akadnak segítőkész arcok, akik válaszolnak a kérdéseidre.

Komplexebb dolgoknál érdemes tutorialt keresned – rengeteg részletes és alapos útmutatót találhatsz a játékról a különböző platformokon. Viszont az fontos, hogy inkább a frissebb leírásokat és ismertetőket keresd, mert egy idő után elveszíthetik az aktualitásukat.

A DLC-ket bemutató cikkek és szövegek például valószínűleg relevánsak maradnak, de az általános pénzkeresésre vonatkozó tutorialok 1-2 év után teljesen elavulhatnak folyamatos frissítés nélkül.

gta online győzelem

Elszórod a pénz vackokra

A GTA Online-ban döbbenetes mennyiség kontent van: autók, repülők, helikopterek, ruhák, sminkek, házak, bizniszek.

Kezdő játékosként nagyon könnyű másodpercek alatt lenulláznod a bankszámládat olyan dolgokra, amiket igazából sosem fogsz használni.

Vagy hogy egy igazi kretént faragj a karakteredből.

Ahhoz, hogy a játék leghatékonyabb pénzkereseti lehetőségéhez hozzájuss, legalább 2.5 millió GTA dollárra lesz szükséged – utána már nyilván szórhatod a pénzt, ha van időd grindra, de előtte rendesen magad alá tudsz vágni a meggondolatlan költekezéssel.

luxor deluxe

Rossz bizniszekbe fektetsz be

A GTA Online-ban rengeteg biznisztípus van, ezért előzetes kutatás nélkül könnyű a rossz megtérülésé rátával bíró opciót választani. Itt három hibát lehet elkövetni:

 • Maga a biznisztípus termel rosszul,
 • A nem ideális helyen lévő bizniszt vásárolod meg,
 • A rossz helyen lévő bizniszt fejleszted (akár szükségtelen dolgokkal).

Bizonyos bizniszek első ránézésre kecsegtetőnek tűnhetnek alacsony áruk miatt, azonban már rövid távon is igen jelentős fejfájást okozhatnak. A Document Forgery Office Grapeseedben például csak 650 ezer dollár, viszont a megtérülési rátája is szörnyű, ráadásul még irtó messzire kell szállítani a supplyt és az eladandó termékeket is. De ugyanez igaz a Weed Farmra is például Mount Chilliadnál, ami „csak” 805 ezer dollár.

Ráadásul ezeket a bizniszeket még fejleszteni is kell, szóval még több pénzt visznek el. Nem éri meg venni hozzájuk a supplyt a rossz termelési ráta miatt, viszont lopni túl repetitív és időigényes dolog.

document forgery gta online
Túl drágák, rossz a termelési rátájuk.

Tippek

Az MC bizniszek közül személy szerint csak az Alamo Seanél található Cocaine Lockupot és a közelben lévő Methamphetamine Labet szoktam ajánlani.

Ha a Criminal Enterprise Starter Packkal vásároltad meg a játékot, akkor néhány dolgot már alapból megkapsz ingyen, viszont vigyázz, van, ami csapda! A Paleto Baynél található bunkert például AZONNAL felejtsd el: szintén pokolian messze kell szállítanod a supplyt a termeléshez, ráadásul az eladásos küldetések még az időkeretbe sem biztos, hogy mindig beleférsz majd.

(Haladó szinten, a termelést segítő fejlesztésekkel érdemesebb inkább vásárolni a supplyt 75 ezer dollárért, mint a repetitív küldetésekkel vacakolni. Kevesebb lesz ugyan a tiszta profit, de a fejfájás is.)

A fejlesztések közül a felszerelésre és a személyzetre vonatkozóakat ajánlom. A biztonsági upgrade elvileg a raidek esélyét csökkentené, de a tapasztalataink szerint nem igazán segít. (A GTA Online-ban a raid az, amikor egy random küldetés során meg kell védened az aktuális raktárkészletedet az ellenséges NPC-ktől.) A raid kikerülhető azzal, ha csak akkor aktiválod az MC elnök és VIP/CEO státuszt, amikor szükséged van rá.

gta online weed farm
Túl drágák, borzasztó a termelési rátájuk.

Felesleges fegyvereket vásárolsz

Nem érdemes minden fegyvert megvásárolnod, mert a weapon wheel kezelése gyorsan kaotikussá és kényelmetlenné válhat túl sok opció esetén. Ráadásul sok csak felesleges pénzkidobást jelent, amit a gyakorlatban nem fogsz használni.

Előbb-utóbb ígyis-úgyis vásárolnod kell majd egy inventory rendező szekrényt, hogy eltüntesd a feleslegessé vált darabokat. (Nem dobhatod el őket véglegesen.)

Ráadásul küldetések alatt az inventory se működik, szóval marad a káosz.

gta 5 weapon wheel

Szóba állsz a modderekkel

A GTA Online legnagyobb problémáját a csalók jelentik, akik ebben a játékban modder néven futnak, mivel úgynevezett modmenüket használnak. Még akkor is gondot okoznak, ha egyébként „barátságosak”.

gta online modder karácsonyfa
Indíthatod újra a játékot, mert ettől egy lobbiváltással nem szabadulsz. Azért a begger egyből pattant a lehetőségre.

Godmode, robbanó fegyverek, money drop, RP drop, az idő és időjárás befolyásolása, más nevében történő csoportos robbantgatás, objektumok spawnolása, kalitkába zárás, kirúgás a sessionből, a játék összeomlasztása kliens oldalán, hamis név megjelenítése, a lobbi összeomlasztása és így tovább…

A legrosszabb opció viszont az adatlopás lehetősége, mivel a modmenükkel meg lehet szerezni például más játékosok IP címét, a hozzávetőleges tartózkodási helyét és a Rockstar ID-ját. Utóbbi segítségével a modder a játékon belül követheti a kiszemelt játékost. Az online stalking pedig olyasmi, amit mindig súlyos ügyként kell kezelni.

securoserv
(Szétkaptam párszor egy griefert, de a modder jött “rendet” rakni. Jól összefújta a szemetet a szél ebben a lobbiban is.)

Két fő baj van a modderekkel.

 • A játék egy technikai katasztrófa, így könnyű modmenühöz jutni és csalni, amit jól érzékeltet a mennyiségük;
 • Nincs önuralmuk.

De tényleg nincs.

Két típusuk van:

 • A trollkodó, szemétkedő griefer, aki mások egyoldalú cseszegetésében leli örömét,
 • A „jófej”, aki fegyvereket, pénzt osztogat, autók spawnol és indirekt módon cseszi el az aktuális haverjain kívüli játékosoknak a dolgokat.
gta online godmode
Aha.

Az első típusból hihetetlenül sok van, szinte minden lobbira akad egy az aktívabb időszakokban – szó szerint játszhatatlanná teszik a játékot. De a másik típus sem oké: egyrészt maguk a modmenük is bugokat okoznak a random játékosoknak, másrészt (főként a money dropok vagy a fegyverek) túlságosan megkönnyítik az alacsony játékosok progresszióját. Ez által nem tanulják meg mások és mások tulajdonának tiszteletét.

gta online modder
Ez a verseny is jól kezdődik.

A money dropra mindig az volt a kifogás, hogy „minden túl drága és a kezdő játékosok csak lassan jutnak pénzhez”. Ez az állítás viszont a Diamond Casino Heist, és pláne a Cayo Perico Heist óta nem valid. A Cayo Pericohoz is kell pár millió, ugyanakkor annak összeszedése megadja a kezdő játékosnak a GTA Online alapvető ismereteit – például hogy nem robbantunk fel szállítmányokat, nem viselkedünk állatként és hogy nem lépünk ki az adott meccsről az első bukott kör után. És hasonlók.

gta online modder
Azért takartam ki a nevét, mert fogalmam sincs, hogy valódi vagy kamunévvel játszott. Védeni a kis mocskot? Soha.

Másik mentségként azt szokták felhozni, hogy csak a modderek és grieferek szívatására használják a modmenüt. Ez megint gáz érv. A másokkal szemétkedő „játékosok” a toxikus magatartásukkal általában éppen a figyelem középpontjába akarnak kerülni és bully mentalitásukat élik ki vele. Minden játékosoktól érkező negatív reakciót pozitív visszacsatolásként értelmeznek. Votekickelni, jelenteni persze nem lehet őket a játékon belül, mivel a modmenük a report opciók blokkolására is képesek, sőt, látják, ki akarta kivágni vagy reportolni őket.

gta online modmenu
Ennyit arról, hogy report funkció.

Nincs hasonló játék

És persze az a legnagyobb gond, hogy a GTA Online-nak nincs alternatívája a piacon, nincs lehetőség másik, hasonló játékra váltani. Valamilyen szintű védelmet csak egy Crew jelenthet, bár egy jól működő csapat összehozása folyamatos menedzsmentet igényel. A public solo session is csak ideiglenes megoldás, mert 3-4 játékos után megnyílik és a rendszer random játékosokat kezd bedobálni.

gta online köd mod
Jól néz ki fentről, viszont gyakorlatilag semmit sem lehetett látni földközelben. Ez mégis kinek jó?

Túlságosan rápörögsz a pénzre

Szóval a valamelyik nap játszottam egy Motor Wars meccset. Ez a mód a cikk készülte idején éppen háromszorosan fizet.

Ebben a módban 2 – 3 – 4 csapatban dobják be a játékosokat egy kihalt zónába, ahol fegyvereket és harci járműveket kell felszedniük. A zóna területe folyamatosan csökken, a csapatoknak pedig likvidálnia kell egymást. Aki utoljára marad, az nyeri az adott kört. Aki megnyeri a megadott körmennyiséget, megnyeri a meccset.

motor wars insurgent

Háromszoros fizetés mellett ez akár 120 ezer GTA dollárt is jelenthet nyert meccsenként.

Ez a lehetőség kétféle nem túl szimpatikus játékostípust csal elő:

 • Az AFK farmert, aki a meccs alatt semmit sem csinál, de legalább teljesen felborítja ezzel a csapatok egyensúlyát,
 • A matekzsenit, aki folyamatos zseniális ötletekkel bombázza a csapatot a legnagyobb nyeremény érdekében, ezzel egyben bebiztosítva a totális buktát is.
motor wars insurgent

Szóval volt egy alacsony szintű srác, aki elkezdte nekünk pumpálni a chatben, hogy szedjünk fel fegyvereket, menjünk fel az egyik toronyba és ott várjuk be az ellenfelet. Persze így egyből meg is osztotta a csapatot: egy részünk ment a járművekért, a többiek felmentek a toronyba a hülyesége miatt.

Persze a csapat lenti része gyorsan meghalt a járművekben, mert kevesen voltunk, az ellenfél pedig röhögve várta a toronyban maradtakat.

A következő körben nyerésre álltunk, erre bedobták ketten is, hogy hagyjuk az órát két perc alá menni, mert akkor több pénzt kapunk. Szerencsére senki sem hallgatott rájuk. Ettől függetlenül persze buktuk a meccset az össze-vissza kommunikáció és a passzív matekzseni mentalitás miatt.

motor wars insurgent

Kiégés

Az eladásoknak és a heistoknak pedig az a veszélye, hogy könnyű gyorsan belefásulni a repetitív grindba. Habár a Take-Two és a Rockstar marketingesei a legnagyobb és legvadabb sandbox élményként reklámozzák a játékot, ehhez GTA dollárok kellenek, méghozzá nagyon sok. Ehhez pedig monoton, unalmas grindra van szükség… vagy pedig Shark Cardokra.

Viszont fontos, hogy élvezd a játékot: ha túlságosan ráfeszülsz a pénzre, akkor nem viszont nem fog menni. Lesz egy Meló szimulátor 2021-ed, ahogy T. kolléga fogalmazott.

gta online bunker eladás
Doz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.