Az időcsavar (Retroactive) kritika és előzetes

Mozgókép-blog

Az időcsavar egy hihetetlenül hangulatos és pörgős highconcept sci-fi akciófilm a B-kategória legfelsőbb szintjéről.

Sztori

Karen (Kylie Travis) pszichológus, aki a rendőrségnek dolgozott túsztárgyalóként, amíg az egyik akciója tragédiával végződött. A texasi sivatag közepén lerobban az autója és a feleségével utazó pszichopata Frank (James Belushi) veszi fel. Miután Frank bűntényt követ el, Karennek menekülnie kell – ekkor talál rá az időutazásos kísérleteket végző Brianre (Frank Whaley). Karen úgy dönt, hogy minden erejével latba vetve megakadályozza az újabb tragédiát.

Az időcsavar (Retroactive) rövid kritika

Az időcsavar egy szerethető kis film, melynek ugyan nem túl okos a sci-fi (vagy krimi) aspektusa, azonban érdekesen összeválogatott elemei szórakoztató elegyet alkotnak. A sztori gyakorlatilag időhurok sémára épül, amit az idő előrehaladtával különféleképpen variált meg a forgatókönyvíró. A tempó nagyon pörgött, az elején a feszültségkeltés jól működött és sok akciót is kaptunk.

Bizonyos értelemben nagyon B-film az alkotás, viszont mivel már eleve egy kisszerű történetet mond el, ezért nem gagyinak, hanem kvázi viccesen eltúlzottnak jönnek le bizonyos húzásai. (A fegyverek random tűzereje és töltényszáma, a túljátszott, de szórakoztató főgonosz, a szexi, kemény főszereplőnő és így tovább.) Az időutazás koncepciója is hihetetlenül le van egyszerűsítve, akárcsak a karakterek.

Utóbbi nem volt gond, részben a rövid, de pörgősen kitöltött játékidő, részben a jól megválaszott főszereplők miatt. Kylie Travis remekül hozta a kissé James Cameron-i jellegű esendő, de badass, határozott és atletikus főhősnőt, James Belushi pedig lopta a showt a ripacskodásba még épp át nem csapó, de még épp kellően túljátszott rosszfiúként.

A film legnagyobb erőssége azonban a hangulatában rejlik, ami nagyban köszönhető a tökéletesen megválaszott helyszíneknek is. Dícséret jár az operatőrnek, a rendezőnek és a zeneszerzőnek is.

Ha egy komplexebb időutazós filmet keresel vagy zavarnak a nem kicsi túlzásokba átcsapó akciójelenetek, Az időcsavar nem a te filmed. Ha viszont egy pörgős, akciódús és legfőképpen hangulatos műfaji mixet keresel sci-fi elemekkel, akkor ajánlom.

Az időcsavar (Retroactive) előzetes

Stáblista

  • A film eredeti címe: Retroactive,
  • kiadás éve: 1997,
  • műfaj: akció, thriller, sci-fi,
  • rendezte: Louis Morneau,
  • írta: Michael Hamilton-Wright, Robert Strauss, Phillip Badger,
  • főszerepben: Kylie Travis, Jim Belushi, Frank Whaley, M. Emmet Walsh,
  • zene: Tim Truman,
  • a film IMDB linkje.
Doz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.