unloved

Unloved – Egy jól sikerült Doom2 mod ismertetője

Játékblog

Az Unloved egy horrorisztikus hangulatú, igényes, keményebb fajta Doom2 mod. 

Az Unloved atmoszféráját tekintve az olyan klasszikus horror játékokat idézi meg, mint például a korai Silent Hill részek. A mod 5 pályából áll, amelyek nem lineáris sorrendet követnek, hanem egy folyamatosan változó központi hubon keresztül érhetőek el. Ahogy halad előre a játékos, gyakran vissza-vissza kell térnie az egyes pályákra, ahogy újabb szakaszok válnak elérhetővé. A pályák óriásiak, gazdagon díszítettek és brutális mennyiségű ellenfelet szabadítanak a játékosra. A mod a vanilla Doom2 fegyvereket használja.

A mod egy bizonyos Paul Schneider nevű úriember munkája, aki 2010-ben díjat is kapott érte. Schneider később szintén Unloved címmel egy co-op központú játékot is készített, amely azonban már UE4-en fut.

unloved screenshot

Az Unloved mod letöltése és használata

Az Unloved mod ingyenesen letölthető a moddb-ről ezen a linken keresztül.

A mod a legegyszerűbben úgy használható, ha a fájlt a Gzdoom mappájába másolod és egyszerűen csak ráhúzod a gzdoom.exe alkalmazásra. Ha permanens megoldást szeretnél, keresd meg a [Global.Autoload] szakaszt a gzdoom-[felhasználóneved].ini fájlban és másold be a mod teljes elérési útját alá. Innentől kezdve a Gzdoom automatikusan a modot betöltve nyílik majd meg. (Ha deaktiválni akarod, csak tégy egy #-et a sor elé az .ini fájlban, majd mentsd el azt.)

unloved screenshot

Pozitívumok

Látszik, hogy Schneider rengeteg időt és energiát fektetett a modba. A klasszikus Doom kampányok lineáris jellegétől eltérő központi hub, valamint a szakaszosan felderíthető pályák megvalósítása rendkívül igényes lett és remek atmoszféra teremtő képességről árulkodik. A hozott anyag (például a Silent Hill zene vagy a Heretic assetek) remekül illeszkedtek a központi vízióba, ráadásul az egyes pályák vagy pályaszakaszok tematikus váltásait is jól ütemezte Schneider. Az is tetszett, hogy Hexen-szerűen összetettebbek az előrehaladáshoz szükséges feladatok, de nem végtelenül túlbonyolítottak.

Hangulatteremtés és vizuális reprezentáció szempontjából mindenképpen elsőrangú lett az Unloved mod.

unloved screenshot

Az Unloved mod negatívumai

…a játékmenet kapcsán viszont ambivalens a véleményem. A modnak ugyanis van egy gimmickje, pontosabban egyetlen egy gimmickje, amit újra és újra és újra felhasznál, amivel egy idő után fárasztóvá válik. A csapda.

Az Unloved mod szeret azzal játszani, hogy bevezeti a játékost egy gyönyörűen kivitelezett helyre, majd az egyértelmű pontra helyezett objektum aktiválását követően akár több száz ellenfelet szabadít rá. A játékosnak a szűkre szabott erőforrásai miatt a Doom monster infighting jelenségének taktikus kihasználására kell hagyatkoznia, viszont ahogy Civvie 11 mondta: a monster infighting nem megbízható.

doom2 mod

A monster infighting lényege, hogy egy ellenfél megtámadja a játékost, de a támadása egy másik típusú ellenfelet is megsebez – ezért elkezdenek egymással is harcolni. A jelenség több tucat ellenfél esetén látványos csatává és hasznos eszközzé tud eszkalálódni, viszont egyrészt kiszámíthatatlan, másrészt a gazdag díszítés miatt rémálom navigálni a pályákon, mert rengeteg az akadály. És ezen az sem segít, amikor a mod elveszti az arányérzékét és például egy fárasztó, százellenfeles csatából átmegy egy bossfightba, majd onnan még egy bossfightba… az utolsó bosst pedig közepes nehézségi szinten két archvile-lal támogatja meg. De néha egyszerűen csak túl szűk helyeken ereszt rád olyan ellenfeleket, akik legyőzése egyébként mozgásigényesebb feladat. Beosztani a lőszert és HP pickupokat, valamint navigálni a nehéz terepen sokszor frusztrálóvá tette az élményt. Érdemes FOLYAMATOSAN menteni, mert egyes szakaszokon néhány lépés és néhány lövés is hatalmas progressziót jelent.

gzdoom mod

Összkép

A panaszkodás ellenére a véleményem rendkívül pozitív az Unloved modról. A hangulat nagyon elkapott és bár az időnként a játékosra özönlő ellenfelek okoztak némi frusztrációt, a kampány végén azért kellemes sikerélményt éreztem. Látszik a modon a rengeteg munka és az értő kéz is.

unloved map
Az egyes mapok tényleg óriásiak, jól kidolgozottak és a nem-lineáris jelleg még érdesebbé teszi őket.

Egy szót a mentésekről és teljesítményről

Két technikai problémát tapasztaltam a moddal kapcsolatban, amelyeket gyanúm szerint az újabb verziójú Gzdoom vagy a saját konfigom okozhatott.

  1. A nagy pályák és rengeteg ellenfél miatt a frame rate-em elég alacsony volt, a zsúfoltabb részeken pedig ronda dropokat tapasztaltam. Ugyanakkor egy budget konfigon játszom, amit figyelembe kell venni.
  2. A Gzdoom néha bajban volt a mentésekkel és kijelölés után lefagyott egy-egy fájltól. Szerencsére ez csak kényelmetlenség, de nem jár adatvesztéssel! Készíts folyamatosan új mentéseket, és ha egy fájltól lefagy a Gzdoom, keress egyet a listából (akár a korábbi autosave-ek közül), amelyet be tudsz tölteni. Miután betöltött, gyorsmentésként töltsd be azt a fájlt, ahonnan folytatni akarod!
doom2 mod
Doz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük