13. emelet

13. emelet kritika

Mozgókép-blog

Mi az? 1999-ben jelent meg, a virtuális valóság a fő témája és nem a Mátrix. 13. emelet kritika.

Sztori

Három tudós vezetésével létrehoznak egy virtuális valóságot, amely az 1937-es Los Angelest imitálja és valódi jellemmel bíró NPC-k népesítik be. Amikor az egyik tudós megölik, társa nyomozásba kezd a tettes után a való világban és a szimuláción belül is.

13. emelet rövid kritika

(Ez a film különösen aktuális most a Mátrix: Feltámadások megjelenésével és… színvonalával kapcsolatban.)

A 13. emelet nem tökéletes, de szerethető film, ami annak idején a lehető legrosszabbkor jelent meg. A Mátrix grandiózus műfaji keverékével, megkapó stílusával és újító akciójeleneteivel elsöprő sikert aratott, ráadásul ebben az évben jelent meg Cronenberg szintén virtuális valósággal foglalkozó mindfuckja, az Existenz is. A 13. emelet pedig szerencsétlenségére „csak” a sci-fit és a neonoirt ötvözte egy érdekes kérdéseket felvető, de inkább whodunit-krimi irányba hajló történetben.

Viszont amúgy jó kis film, mert még ha nem túl mély sci-fi, sztorija csavaros, színészei jók és karizmatikusak, zenéje szép, hangulatát pedig különösen jól eltalálták. Utóbbi igaz volt az 1937-es Los Angeles szimulációra és a „jelenkori”, 1999-es nagyvárosra is igaz. 

A filmtörténeti kontextust figyelembe véve részben érthető, hogy a 13. emelet a maga korában miért kaphatott gyenge kritikákat, illetve miért teljesített gyengén a pénztáraknál. A sci-fi és a neonoir vegyítése jó ötlet volt, viszont a forradalmi vetélytársával szemben ez egy jóval konzervatívabb alkotás is volt. Ráadásul a két főszereplőjére is ráfért volna némi bővebb karakterépítés (ami nem a színészeken, hanem a forgatókönyvön múlt), és tényleg hangsúlyosabb sci-fi vonal kellett volna. 

A megjelenése óta azonban eltelt 20 év, úgyhogy könnyebb önmagában kezelni. Kriminek korrekt és a sci-fi vonal miatt az átlagosnál érdekesebb is, atmoszférája telitalálat, és még ha karakterei nem is túl mélyek, legalább kiváló színészek játszák őket. 

A McBain utalásért pedig jár a pacsi.

13. emelet előzetes

Stáblista

  • Eredeti cím: The Thirteenth Floor,
  • megjelenés éve: 1999,
  • műfaj: sci-fi, thriller, neo-noir,
  • játékidő: 100 perc,
  • írta: Josef Rusnak, Ravel Centeno-Rodriguez, Daniel F. Galouye (alapanyag: Simulacron 3),
  • rendező: Josef Rusnak,
  • főszereplő: Craig Bierko, Gretchen Mol, Armin Mueller-Stahl, Vincent D’Onofrio, Dennis Haysbert,
  • zene: Harald Kloser,
  • fényképezte: Wedigo von Schultzendorff,
  • a film IMDB oldala.
Doz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük