clara

Clara kritika

Mozgókép-blog

A Clara egy szép film, ami a megérzéseim alapján eléggé megosztó lesz a reakciókat tekintve.

Sztori

Isaac (Patrick J. Adams) egy depresszív jellemű egyetemi tanár, aki megszállottan kutat a földönkívüli élet nyomai után. Clara (Troian Bellisario) egy világjáró művész. Egy nap Clara Isaac asszisztensévé válik és együtt folytatják a keresést.

Clara rövid kritika

Szóval a Clara egy nagyon visszafogott sci-fi elemekkel dolgozó romantikus dráma. Az író-rendező szerint nem romantikus film, de akkor is az, ráadásul különösen hatásos darab – már ha rá tudsz hangolódni a mentalitására, de erről majd mindjárt.

A sztori sok eleme ismerős lesz, de ez nem ront az összképen a hangulat, a két főszereplő alakítása, illetve a tudományos kutatás folyamatának gondos ábrázolása miatt. A film fő motívuma a „keresés”, sztorija pedig két radikálisan különböző hitvilágú karaktert ütköztet. Együttműködésük, vitáik, egyáltalán a kapcsolatuk rendkívül megkapó, a kutatás folyamatának bemutatása meggyőző, az érzelmi bombák pedig hatalmasat robbannak… 

Vaaaagy vágod rá az egyest. A film ugyanis sokkal inkább a karakterdrámára koncentrál, ezért leginkább Zemeckies Kapcsolatához vagy a Felhőatlaszhoz tudnám hasonlítani. Mindkettő feldob egy koncepciót, amit aztán emberi sorsokon és drámán keresztül mutat be – az előbbi inkább sci-fi, utóbbi inkább fantasy vonalon. A Clara is hasonló, viszont megközelítése teljesen hétköznapias, emberközeli léptékű, szituáció átélhetőek az átlagember számára is.

És bár kellemes a hangulata, ügyes a rendezés, az operatőri munka és szépen fel van építve a történet, a Clara a két főszereplője miatt működik igazán. Adams és Bellisario a való életben házasok, így a vásznon képesek voltak egy sajátos kémiát ábrázolni, ráadásul kreatív téren is besegítettek a kezdő író-rendezőnek is. A végeredmény az lett, hogy karaktereik között sajátos kémiát lehet érezni: nem a megszokott idealizált hollywoodi romantikát (ami önmagában teljesen oké), hanem valami sokkal megfoghatóbb kapcsolatot, amivel megadták a kellő pluszt a figuráiknak.

Szép film, bájos film, érzelmes film, üt akkorát, mint a vonat.

Stáblista

  • Műfaj: sci-fi, dráma,
  • kiadás éve: 2018,
  • játékidő: 105 perc,
  • írta: Akash Sherman, James Ewasiuk,
  • rendezte: Akash Sherman,
  • főszereplő: Patrick J. Adams, Troian Bellisario, Ennis Esmer, Kristen Hager, R. H. Thomson,
  • zene: Jonathan Kawchuk,
  • fényképezte: Nick Haight,
  • a film IMDB oldala.
Doz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük