a halottak hadserege

A halottak hadserege előzetes és kritika

Mozgókép-blog

A halottak hadserege egyszerre akar zombihenteldés csapatos akcióvígjáték, heist film és családi dráma is lenni, végeredményben viszont nem áll távol a trash élménytől sem. De vajon jó vagy rossz ez a trash élmény?

Sztori

A hatóságok csak úgy tudják megfékezni a Las Vegasban tomboló zombijárványt, hogy lezárják a várost és fallal veszik körbe. Egy csapat zsoldos azonban behatol az életveszélyes karanténzónába, hogy kirabolja egy kaszinó páncéltermét.

Rövid kritika

A halottak hadseregével Zack Snyder részben ugyan visszatért a gyökereihez, viszont a film rokonságot mutat az író/rendező legutóbb megjelent alkotásával, a Snyder Cuttal is. Az pedig eléggé a nézőn múlik, hogy a hasonlóságokat mennyire értékeli pozitívan.

A jócskán bő lére eresztett alkotás ugyanis egyszerre három film szeretne lenni:

 • egy csapatos akcióvígjáték lökött humorral és cafatolós zombihenteldével,
 • egy heistfilm,
 • egy eléggé szentimentális és komolykodó családi dráma.

Az akcióvígjáték / heistfilm vonal gyakorlatilag olyan, mint egy nagyköltségvetésű trashfilm. A sztori egyszerű, a figurák és szövegeik kellően lököttek, az akciójelenetek dinamikusak és véresek, ráadásul sok a találó morbid poén is. Nyilván a sztoritól vagy karakterektől eredetiséget nem kell várni egy ilyen jellegű film esetében.

Ami sok nézőnek a torkán fog akadni, az a komolyan vett drámai vonal, ami a két és fél órára nyúló játékidő egyik oka. Én sem éreztem feltétlenül szerencsésnek a szórakoztatóan lüke trash és a családi melodráma párosítását, viszont számomra nagyjából működött Dave Bautista erős alakításának köszönhetően. A mainstream közönség számára persze Drax szerepében már bizonyított akció és humor terén, azonban a Blade Runner 2049-ben drámai képességei kapcsán is kaphattunk ízelítőt. A halottak hadseregében most bizonyítja, hogy egy érzelmesebb főszerepet is bátran rá lehet bízni, hiszen birtokában van az ehhez szükséges színészi eszköztárnak.

A tempó változó: néha pörög, néha viszont lelassul a drámai vonal miatt. Ennek megfelelően a hangnem sem teljesen konzisztens. A díszletek és kosztümök terén viszont telitalálat a film, és a vizuális megjelenítés is érdekes lett. Snyder az operatőri szerepet is magára vállalta, melynek az eredménye egy érdekes, időnként kissé kísérletezőnek tűnő képi világ lett. (Sokat játszott a kamerafókusszal.) A CGI viszont változó szintű volt – a költségvetés „csak” 90 millió dollár volt, ráadásul egy színészcsere miatt utólagos pluszmunkálatokra is szükség volt.

Összességében véve viszont szórakoztató film lett A halottak hadserege. Egy konzisztensebb hangnem és egy rövidebb játékidő jót tett volna neki, de még így is tömve van élvezetes marhaságokkal és henteléssel. A karakterek és színészek szórakoztatóak voltak, Dave Bautista pedig különösen jó munkát végzett a főszerepben. A posztapokaliptikus hangulatú Las Vegas, a zombik megvalósítása és az ötletes zenék miatt további pluszpont jár. Sztori? Faék, de ez várható volt.

A halottak hadserege előzetes

Stáblista

 • Eredeti cím: Army of the Dead,
 • kiadás éve: 2021,
 • műfaj: akciófilm, sci-fi, horror, dráma,
 • játékidő: 148 perc,
 • rendezte: Zack Snyder,
 • írta: Zack Snyder, Shay Hatten, Joby Harold,
 • főszerepben: Dave Bautista, Ella Purnell, Ana de la Reguera, Omari Hardwick, Matthias Schweighöfer, Nora Arnezeder, Garrett Dillahunt, Tig Notaro, Raúl Castillo, Hiroyuki Sanada, Theo Rossi,
 • zene: Tom Holkenborg (Junkie XL),
 • a film IMDB linkje.
Doz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük