űrsepregetők

Az űrsepregetők ajánló és előzetes

Mozgókép-blog

Az űrsepregetők egy szórakoztató, színes-szagos dél-koreai űrsci-fi sok kalanddal és jelentős mennyiségű zsánerklisével.

Sztori

A 21. század végére a Föld felszíne majdnem élhetetlenné válik. Egy megacég az űr felé veszi az irányt és a kiváltságosoknak mesterséges lakóhelyet biztosít, miközben több milliárd embert taszít a nyomorba. Az űrszemét begyűjtését egymással versengő „űrsepregető” csapatok végzik, akik közül a dél-koreai Victory hajó legénysége az egyik legjobb, egyben a legkíméletlenebb is. A főként csak a pénz által motivált csapat színes hátterű tagjai azonban jelentős morális dilemmába kerülnek, amikor egy hajóroncs fedélzetén egy cuki kislányt találnak…

Az űrsepregetők ajánló

Az űrsepregetők egy kimondottan élvezetes élményként éltem meg. Remekül szórakoztam rajta, még úgy is, hogy rengeteg más sci-fi ugrott be közben. Például a Star Wars, abból is inkább a gyönyörűen benépesített, később méltatlanul félredobott, majd Dave Filoni és Jon Favreau által újjáélesztett Expanded Universe. Vagy a közelmúltból A galaxis őrzői és a Valerian és az ezer bolygó városa. Kicsit távolabbról pedig a Firefly, a Mátrix és Az ötödik elem. Tulajdonképpen már akár azzal is lezárhatnám a kritikát, hogy az alkotás az előbb felsorolt filmek és sorozatok szórakoztatóra sikerült, ám eredetiséget mellőző egyvelege.

Van itt minden.

Teljesen eltérő jellemű tagokból álló szedett-vedett csapat, akik folyamatosan veszekszenek, mégis jól össze tudnak dolgozni. Egyéni drámák. Gonosz megacég disztópiával. Karizmatikus, egydimenziós európai főgenya. Used future kontra steril hightech. Menő exoskeletonok. Világmentés és így tovább.

A film bruttó 140 percébe rengeteg dolgot belezsúfoltak az alkotók, ugyanakkor létrehoztak egy fantasztikus atmoszférát, ami összetartotta az egészet. Rengeteg múlott a látványtervezésen és a megvalósításon – látszott, hogy a készítők itt apait-anyait beleadtak, mert a film fantasztikusan fest. Legyen szó karakterekről, díszletekről, ruhákról, használati eszközökről, design és megvalósítás terén is kiemelkedő a film. Sok volt a koszos, leharcolt elem – szinte áradt belőlük a hangulat és az olajszag. Tetszett a „hétköznapi” emberek eszközeinél, ruháinál használt színekben gazdag megközelítés – a designnak és színvilágnak köszönhetően élt, szinte lélegzett a filmben ábrázolt világ. A CGI is decens volt a legtöbbször; a látvány és az akciójelenetek jól sikerültek.

Habár a történet nem volt eredeti, a szimpatikus főszereplők és a színészek miatt egészen jól működött. A csapattagok (a kislánnyal együtt) kaptak elég drámai hátteret, hogy szimpatizálni lehessen velük, ráadásul az interakcióik energikusak, szórakoztatóak, gyakran poénosak voltak. A humor, a dráma és a sztori miatt a nézőknek kicsit egyenetlennek tűnhet a film tónusa, ugyanis a poénok néha kicsit gyermetegek, míg a pozitív karakterek háttere is elég sötét, akárcsak a sztori nagy része. Az összkép azért még így is rendben volt, hiszen kellettek a lazább, viccesebb pillanatok is a dráma mellé, még ha a dolog nem is mindig harmonizált olyan jól, mint mondjuk A galaxis őrzői esetében. Apropó, Disney: ha egy dologba bele kell kötnöm, akkor az az alkotás végébe kínosan beleerőltetett plusz szociopolitikai üzenet. (Üzenet oké, csak ne így erőltetve legyen a filmben.)

Az űrsepregetők összességében véve egy jópofa, hangulatos kalandfilm remek látvánnyal és szerethető karakterekkel. Nem feltétlenül mély vagy eredeti, de kellően szórakoztató, hogy el lehessen nézni ezen hibáit.

Az űrsepregetők előzetes

Stáblista

  • Eredeti cím: Seungriho, angol cím: Space Sweepers,
  • kiadás éve: 2021,
  • műfaj: sci-fi, akciófilm, kalandfilm,
  • rendezte: Jo Sung-hee,
  • írta: Yoon Seung-min, Yoo-kang Seo-ae, Jo Sung-hee,
  • főszerepben: Song Joong-ki, Kim Tae-ri, Jin Seon-kyu, Yoo Hae-jin, Richard Armitage, Park Ye-rin,
  • zene: Kim Tae-seong,
  • a film IMDB oldala.
Doz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük