a holnap határa

A holnap határa kritika (2014) – Próbáld újra!

Mozgókép-blog

A holnap határa a jó öreg időhurok sztorialapra építkező blockbuster, ami kategóriája emlékezetesebb darabjai közé tartozik.

Sztori

A Földet idegenek támadták meg, akik az emberiségnek hatalmas veszteséget okozva elfoglalták Európát. Bill Cage (Tom Cruise) az amerikai hadsereg sajtóosztályának magasrangú tisztje, akinek feladata „eladni” az idegenek elleni offenzívát. Cage a fronttól lehető legtávolabb érzi magát a legjobban, azonban az ellencsapás első hullámában találja magát. Hirtelen váratlan dolog történik: reggel újraindul a napja. Rá kell jönnie, hogy mi okozza az időhurkot és életében először igazi katonaként kell cselekednie.

A holnap határa rövid kritika

Tom Cruise megosztó személyiség, akit sokan támadnak pszichopata húzásai miatt, ugyanakkor a hollywoodi filmipar legmegbízhatóbb és legkitartóbb színészi és producerei között tartja számon a szakma. Ami viszont biztos, hogy remekül tud szerepet választani és ezt A holnap határával is jól bizonyította.

Ami viszont meglepő, hogy a film elején az általa alakított Bill Cage figurája nem egy szimpatikus figura. Ha Cruise-ról van szó, a kiemelkedő fizikai teljesítmény és az oké alakítás borítékolható, viszont itt a megszokottnál jóval tágabb keretek között játszik. Ez nagyon jót tesz az alkotásnak, azonban a showt még így is sokszor ellopja előle Emily Blunt és a tragikusan korán elhunyt Bill Paxton is.

Emily Blunt karaktere legalább egyenrangú társa Cruise-nak, miközben még eyecandyként is funkcionál. Na nem azért, mert húst villantana: azért szexi, mert badass, de még emberközeli karizmájával egyszerűen uralja a vásznat. Bár a powersuitja mellé járó hatalmas kard azért erős pluszpont volt. Bill Paxton pedig bár viszonylag keveset van a vásznon, öntudatos, humoros és kedélyes alakításával jelentősen emeli az alkotás színvonalát.

Az alkotás tovább erősségét jelenti az az okosan kezelt időhurok sztorialap. Az ismétlődés (és a kötelező klisék) ellenére a film kiváló ütemmel vált szituációkat és helyszíneket, fő karaktereinek fejlődése átérezhető, plusz a jól eltalált humort sem nélkülözi. A készítők kiválóan egyensúlyoztak a dráma és a humor között. Persze sok húzás és fordulat ismerős lesz más military sci-fikből, de összességében véve a forgatókönyv bőven tisztességes szintet hozott. Az eredeti regényt ihlető „trial-and-error” típusú videojátékok ismétlést és gyakorlást igénylő jellegét itt-ott még érezni is lehetett a filmen.

Látvány terén az alkotás a józan visszafogottság szintjét hozza, ritkán válik súlytalanná az akció. A földi exoskeletonok és a földönkívüli ellenfelek designja is kiváló, az akciójelenetek pedig inkább a megfogható darálásról, mint a CGI pornóról szólnak. Christophe Beck jól eltalált zenéje is hozzájárul a kellő hatás eléréséhez.

Azonban itt meg kell említenem a film egyetlen hibáját: időnként iszonyatosan gyorsra vannak vágva az akciójelenetek. A csörték dinamikája és kaotikus jellege jól átjött, viszont a túlpörgés időnként már egy kicsit zavarónak tűnt (kisképernyőn).

…két óra alatt? Végre!

Végül meg kell említenem a film hosszát. Stáblistával együtt 113 percével éppen az ideális szintet hozza. Még pont elég hosszú, hogy dráma, humor, feszültség és hatás szoruljon bele, viszont nagyon kevés üresjárat és erőlködés van benne.

A holnap határa ajánló

A blockbusterek súlyos stúdióbefektetések, emiatt általában hoznak egy értékelhető színvonalat, de egyre kevesebb az emlékezetes darab közöttük. A holnap határa a PG-13 megkötések ellenére is egy szerethető, szórakoztató darab, ami jól adagolja a drámát, a humort és az akciót, ráadásul a színészei is kiváló alakításokat hoztak. Történetének elemei közt persze találni sok ismerős elemet, viszont összességében véve ez egy rendkívül szórakoztató, igényes akció sci-fi.

A holnap határa előzetes

Stáblista

Doz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük